LAVINA SLATKOĆE Blogerka Staša Nikolić iz dalekog Abu Dabija otkriva recept za sočni kolač koji će vam uvek uspeti

Alo.rs

17:31

U sosu sa 0

Svima će uspeti.

LAVINA SLATKOĆE Blogerka Staša Nikolić iz dalekog Abu Dabija otkriva recept za sočni kolač koji će vam uvek uspeti
Privatna arhiva
LAVINA SLATKOĆE Blogerka Staša Nikolić iz dalekog Abu Dabija otkriva recept za sočni kolač koji će vam uvek uspeti Privatna arhiva
 

 

Na menijima restorana često možemo pronaći lava kolač. Čokoladna tekstura i sočna unutrašnjost mame nas da uživamo u predivnom ukusu. Iako možda deluje da je komplikovan za pravljenje, to je daleko od istine. Staša Nikolić, autorka Instagram bloga „Ja u ulozi domaćice“ sa više od 30.000 pratilaca, rođena Apatinka s prebivalištem u Abu Dabiju, otkriva trikove za lava kolač koji ćete želeti odmah da isprobate u svojoj kuhinji.

Koja čokolada je najbolja za pripremu?

- Najbolja je ona sa visokim procentom kakaoa. Ja najčešće koristim onu sa 70 odsto, a možete i s više jer u smesi ima dovoljno šećera.

Da li je potrebno da se cela čokolada otopi ili može da ostane po koji komad?

- Neophodno je da se otopi cela da bi se dobila potrebna gustina fila. Može se praviti i od bele čokolade, ali iz ličnog iskustva veliku prednost dajem tamnoj čokoladi, iako sam ljubitelj bele.

Čime je potrebno da mešamo sastojke kako bi se oni dobro sjedinili i da smesa bude meka?

- Preporučila bih mikser jer se tako grudvice lakše razbiju, iako se dobar rezultat postiže i žicom, uz malo više vremena.

Kako da znamo da je fil dovoljno gust?

- Najbitnije je da smesa nema grudvica, koje prouzrokuju ostaci brašna. Takav fil je spreman za pečenje, neka vas ne zbuni što je prilično gust.

U nekim receptima među sastojcima je i ljuta papričica. Da li je ona neophodna?

- Nije neophodna jer svi imamo neke sastojke čiju aromu volimo da osetimo u hrani. Iz tog razloga u ovaj recept često dodam kašičicu arome vanile.

Koje modle je najbolje koristiti?

- Zbog najlakšeg vađenja, preporučila bih silikonske. Stavite ih na pleh, punite smesom i zajedno sa plehom pecite, jer su tako najstabilnije. Mogu se koristiti i aluminijumski kalupi i keramičke šolje.

Da li od vrste modli zavisi i vreme pečenja?

- Da, zato što ne provodi svaki materijal istu količinu toplote, a nisu sve modle iste debljine, potrebno je svaku testirati. Odlučite se za jednu vrstu, stavite prvo jedan kolač da se peče, po njemu zaključite koliko vremena je potrebno u toj vrsti kalupa i onda ispecite preostale. Gotov kolač na vrhu nabubri, a po površini se uhvati korica.

Može li da se stavi i papir za pečenje?

- Teško je papirom lepo obložiti modlu, a zgužvani deo može da se uvuče u smesu pri pečenju, što bi napravilo problem pri njegovom odstranjivanju sa kolača, jer je sredina mekana pa bi mogao da pukne.

Može li lava kolač da se pravi u mikrotalasnoj pećnici?

- S ovim receptom nisam pokušala, ali postoje i oni koji su predviđeni za pravljenje u mikrotalasnoj. Tada se koristi soda bikarbona, svi sastojci se izmute direktno u šolji, tako se i peče i degustira se kašikom.

Kako da nam kolač ne iscuri iz kalupa prilikom pečenja? Ako se to desi, kako da ga spasemo?

- Pošto se ovde ne koristi prašak za pecivo, kolač neće narasti onoliko koliko bi narastao s njim, ali svakako hoće malo, pa je bitno da se kalup napuni samo do dve trećine. Ako uradite ovako, gotovo da je nemoguće da vam smesa iscuri.

Deluje kao težak za pravljenje. Može li uspeti početnicima?

- Može svakome da uspe, bitno je ispoštovati sve korake i neće biti problema čak i ako ste početnik.

Šta ako ga prepečemo?

- Neće se dobiti efekat lave jer će se i unutrašnjost kolača ispeći, ali nećete kolač morati da bacite, jer ćete dobiti čokoladni mafin.

Kako najbolje da se izvadi iz modle, a da ga ne oštetimo?

- Treba proći tanjim nožem između kolača i modle skroz ukrug, staviti tanjir odozgo i okrenuti, kako bi neoštećeni ostali na tanjiru.

Da li je bolje da izvadimo odmah iz kalupa ili treba da se sačeka neko vreme?

- Pošto se ovaj kolač jede topao, ne morate dugo čekati, ali se ne sme ni vaditi odmah. Neka odstoji minut do dva, pa ga potom izvadite.

U čemu je razlika između suflea i lava kolača?

- Mnogi ih povezuju, ali se u suštini veoma razlikuju i u pripremi i u strukturi. Lava je teži, ima tečnu sredinu i manje narasta pri pečenju. Sufle je sve suprotno. U pripremi suflea se odvajaju žumanca i belanca i ide manje brašna, u nekim receptima se čak i izostavlja.

 

Recept za 5 komada

Sastojci:

2 jajeta

100 g brašna + malo brašna za posipanje modlica

100 g čokolade za kuvanje

100 g šećera

100 g putera

Priprema:

Čokoladu i puter otopite na pari, uz povremeno mešanje. Smesu odložite sa strane i ostavite da se prohladi, jer se nikako ne sme vruća sjediniti s jajima. Mikserom umutite jaja sa šećerom, dok ne postanu penasta, pa postepeno dodajte prohlađenu čokoladnu smesu, uz konstantno mućenje. Dodajte i brašno i mutite dok ne nestanu grudvice. Modle premažite puterom i pospite brašnom. Sipajte fil, do 2/3 modle i pecite od 7 do 10 minuta na 250 stepeni.

SAVET Kolač možete servirati uz kuglu sladoleda od vanile

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading