Momčilo Antonijević, novinar i narodni travar, lekovite biljke koristi u nove i nesvakidašnje svrhe
Torte kao lek.
![travara Momčilo](/data/images/2021-12-10/6434_momcilo-antonijevic_f.jpg?timestamp=1674428400)
Zvuči neverovatno, ali zaista postoje poslastice koje su em slatke, em i lekovite. To je potvrdio novinar i travar Momčilo Antonijević čiji sajt i Jutjub kanal „Snaga bilja“ skoro tri decenije edukuju i savetuju ljude o lekovitim biljkama i njihovim uticajem na organizam. Za čitaoce „Alo! Trpeze“ ide korak dalje i otkriva dosad nepoznata lekovita svojstva biljaka upotrebljenih u - poslasticama.
Kako ste došli na ideju za pravljenje lekovitih torti?
- Ta odlična ideja pala je na pamet mojoj drugarici Dejani Popović koja se inače bavi pravljenjem sirovih torti. Odmah mi se dopala pomisao da kombinujemo zdravo i lekovito. Prva torta koju smo napravili od malina i matičnjaka, sa čilijem i kakaom bila je pun pogodak.
Koliko je vremena potrebno da se napravi lekovita torta?
- Ako pričamo o sirovim tortama, one se prave prilično brzo, jer se sve radi u blenderu. Naravno, potrebno je vreme da bi se te torte stegle, ali nema pečenja ni kuvanja.
Da li bi postoje i slane varijante lekovitih torti?
- Naravno. U planu su nam slane lekovite torte, recimo sa dragoljubom, divljim spanaćem ili sremušem.
Recept za tortu za rumene obraze sadrži spanać i seme koprive, šta se stavlja u, recimo, torte za dobro raspoloženje ili pak zdrаviju jetru?
- Na mom Jutjub kanalu „Snaga bilja“ eksperimentisao sam sa različitim biljkama u kuhinji: matičnjak pored toga što ima prelep, limunkasti miris i ukus, odlično utiče na raspoloženje. Sladić, pored toga što je izuzetno lekovit i deluje protivupalno, može da se koristi i kao zaslađivač pogodan za dijabetičare. Kurkuma je idealan sastojak torte za zdravu jetru, a heljda za one koje su dobre za ljude koje muče proširene vene.
Da li neke biljke možemo koristiti za neke popularne deserte, recimo vanilice, reform tortu, čizkejk?
- Pre nekoliko dana probao sam vanilice filovane džemom od plodova zove. Savršene su. Matičnjak bi bio odličan u nekom čizkejku od limuna.
Kako se tretira brašno u ovim receptima? Koje je najbolje za upotrebu?
- Nema brašna od žitarica, pa se kora pravi od orašastih plodova: indijskog oraha, badema, lešnika, oraha. Ponekad se koristi heljdino i kokosovo brašno. Nema ni mleka, jaja, putera, šećera… ponekad kokosovo i heljdino.
Koji je najneobičniji sastojak koji ste upotrebili?
- Seme koprive nije baš nešto što očekujete u torti.
Šta preporučujete domaćicama da spremaju u ovom periodu godine?
- I sada se na pijacama mogu pronaći tezge koje prodaju svežu nanu, majčinu dušicu… Sezona je dunja, a od njihovog semena se na prirodan način pravi fantastičan žele.
Torta za dobro raspoloženje
Sastojci:
Za koru:
50 g indijskog oraha
80 g badema
1 kašika kakaoa
30 ml kokosovog ulja
13-15 urmi
Prvi fil:
2 banane
4 urme
jedan mali čili
8 g kakaoa
4 kašike čija semena
2 kašike vode
Drugi fil:
150 g malina
120 g sirovog indijskog oraha
50 g suvih višanja
20 g svežeg matičnjaka
2 kašike vode
Priprema:
Sve sastojke za koru kratko izblendirajte i sipajte u kalup prečnika 20 cm. Isto uradite i s prvim filom. Kad bude gotovo, dodajte čija seme, dobro izmešajte i ostavite da odstoji 20 minuta, pa prelijte preko kore. Indijski orah potopite u mlaku vodu i ostavite sat vremena. Sve sastojke za drugi fil, osim indijskog oraha, izblendirajte pa dodajte i njih i prelijte preko prvog fila. Ostavite u frižider da se stegne minimum 3 sata.
Torta za rumene obraze
Sastojci:
Za koru:
80 g oraha
80 g lešnika
2 kašike mlevenog semena koprive
2 kašike tahinija
2 kašike limunovog soka
12 g ariba kakaa
30 g suvog grožđa
1 g pomorandžine kore
Prvi fil:
2 banane
4 urme
1 šaka svežeg spanaća
1/2 kašičice cimeta
2 kašike vode
Za dugi fil:
220 g kupina
120 g potopljenog indijskog oraha
40 ml agave
30 g kakao putera
Priprema:
Sve sastojke za koru izblendirajte i poređajte u kalup. Sve sastojke sem čija semena izblendirajte, pa kad se sjedini dodajte i čija seme. Dobro izmešajte i ostavite da odstoji 20 minuta, pa sipajte preko kore. Svi sastojci za drugi fil se takođe izblendiraju, pa se masa prelije preko prvog fila. Nakon toga sve se ostavi u zamrzivač da se dobro stegne, najbolje preko noći. Tri sata pre posluživanja prebacite je u frižider.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
![UDOVOLJITE SEBI BEZ RIZIKA OD GOJENJA Dijetetski čizkejk priprema se jako brzo](/data/images/2023-01-23/44723_carrot-gaa3b4caeb-1280_f.jpg)
UDOVOLJITE SEBI BEZ RIZIKA OD GOJENJA Dijetetski čizkejk priprema se jako brzo
Pravi se od zdravog povrća i biće za svačiji ukus.
![JEFTIN OBROK ZA KOJI JE POTREBNO 5 MINUTA! Burger od pasulja oduševiće sve](/data/images/2023-01-23/44710_asparagus-g923407df6-1280_f.jpg)
JEFTIN OBROK ZA KOJI JE POTREBNO 5 MINUTA! Burger od pasulja oduševiće sve
Verujte nam, svi ukućani će tražžiti još.
![A U ČINIJI SVE MOGUĆE BOJE Salata kao hladno predjelo može biti zamena za obrok](/data/images/2023-01-23/44702_salad-g1395db04a-1280_f.jpg)
A U ČINIJI SVE MOGUĆE BOJE Salata kao hladno predjelo može biti zamena za obrok
U sebi ima sve moguće hranljive sastojke.
![BRZE, ZDRAVE, UKUSNE A LAKO SE PRAVE Kesadilje ćete zavoleti na prvi griz](/data/images/2023-01-23/44699_burrito-gf0315b10b-1280_f.jpg)
BRZE, ZDRAVE, UKUSNE A LAKO SE PRAVE Kesadilje ćete zavoleti na prvi griz
Iako nema mesa, i dalje su jako zanimljive sadržine.
![punjene paprike](/data/images/2023-04-12/51432_shutterstock-120265672_f.jpg)
PUNJENE PAPRIKE Recept za tradicionlani srpski ručak!
Ovo jelo je bogato ukusima i savršen je izbor za porodične obede.
![pasulj sa kobasicama](/data/images/2024-07-17/94470_shutterstock-1240901323_f.jpg)
DOMAĆI KUVANI PASULJ SA REBARCIMA I KOBASICOM Tradicionalni ukus koji greje dušu!
Ako želite da napravite savršen pasulj koji miriše na detinjstvo i staru domaću kuhinju, isprobajte ovaj recept!
![RECEPT ZA PIROŠKE KOJI ĆE ODUŠEVITI VAŠU PORODICU Jednom probate, uvek pravite](/data/images/2023-03-28/49852_piroske-shutterstock-600206357_f.jpg)
RECEPT ZA PIROŠKE KOJI ĆE ODUŠEVITI VAŠU PORODICU Jednom probate, uvek pravite
Njihova priprema je jednostavna, a rezultat je fantastičan, mekano testo spolja, sočan fil iznutra i neodoljiv miris koji ispunjava kuhinju
![kljukuša](/data/images/2024-01-22/74676_kljukusa-smanjena-1775312165_f.jpg)
RECEPT KOJI SE NASLAĐUJE Masonica, staro crnogorsko jelo, priprema se vrlo brzo i lako
Vruću masonicu preliti rastopljenim sirom i kajmakom
![špagete](/data/images/2025-02-06/113284_shutterstock-156583448_f.jpg)
ŠPAGETE SA TIKVICOM I PILETINOM Ručak za desetku, izdašan i ukusan, svi će vam tražiti ovaj recept
Po želji pospite ih parmezanom.
Komentari (0)