Momčilo Antonijević, novinar i narodni travar, lekovite biljke koristi u nove i nesvakidašnje svrhe

Alo.rs/B. P.

12:00

U sosu sa 0

Torte kao lek.

travara Momčilo
Printscreen/Youtube

Zvuči neverovatno, ali zaista postoje poslastice koje su em slatke, em i lekovite. To je potvrdio novinar i travar Momčilo Antonijević čiji sajt i Jutjub kanal „Snaga bilja“ skoro tri decenije edukuju i savetuju ljude o lekovitim biljkama i njihovim uticajem na organizam. Za čitaoce „Alo! Trpeze“ ide korak dalje i otkriva dosad nepoznata lekovita svojstva biljaka upotrebljenih u - poslasticama.

Kako ste došli na ideju za pravljenje lekovitih torti?

- Ta odlična ideja pala je na pamet mojoj drugarici Dejani Popović koja se inače bavi pravljenjem sirovih torti. Odmah mi se dopala pomisao da kombinujemo zdravo i lekovito. Prva torta koju smo napravili od malina i matičnjaka, sa čilijem i kakaom bila je pun pogodak.
Koliko je vremena potrebno da se napravi lekovita torta?

- Ako pričamo o sirovim tortama, one se prave prilično brzo, jer se sve radi u blenderu. Naravno, potrebno je vreme da bi se te torte stegle, ali nema pečenja ni kuvanja.

Da li bi postoje i slane varijante lekovitih torti?

- Naravno. U planu su nam slane lekovite torte, recimo sa dragoljubom, divljim spanaćem ili sremušem.

Recept za tortu za rumene obraze sadrži spanać i seme koprive, šta se stavlja u, recimo, torte za dobro raspoloženje ili pak zdrаviju jetru?

- Na mom Jutjub kanalu „Snaga bilja“ eksperimentisao sam sa različitim biljkama u kuhinji: matičnjak pored toga što ima prelep, limunkasti miris i ukus, odlično utiče na raspoloženje. Sladić, pored toga što je izuzetno lekovit i deluje protivupalno, može da se koristi i kao zaslađivač pogodan za dijabetičare. Kurkuma je idealan sastojak torte za zdravu jetru, a heljda za one koje su dobre za ljude koje muče proširene vene.

Da li neke biljke možemo koristiti za neke popularne deserte, recimo vanilice, reform tortu, čizkejk?

- Pre nekoliko dana probao sam vanilice filovane džemom od plodova zove. Savršene su. Matičnjak bi bio odličan u nekom čizkejku od limuna.

Kako se tretira brašno u ovim receptima? Koje je najbolje za upotrebu?

- Nema brašna od žitarica, pa se kora pravi od orašastih plodova: indijskog oraha, badema, lešnika, oraha. Ponekad se koristi heljdino i kokosovo brašno. Nema ni mleka, jaja, putera, šećera… ponekad kokosovo i heljdino.

Koji je najneobičniji sastojak koji ste upotrebili?

- Seme koprive nije baš nešto što očekujete u torti.

Šta preporučujete domaćicama da spremaju u ovom periodu godine?

- I sada se na pijacama mogu pronaći tezge koje prodaju svežu nanu, majčinu dušicu… Sezona je dunja, a od njihovog semena se na prirodan način pravi fantastičan žele.
 

 

Torta za dobro raspoloženje

Sastojci:

Za koru:

50 g indijskog oraha

80 g badema

1 kašika kakaoa

30 ml kokosovog ulja

13-15 urmi

Prvi fil:

2 banane

4 urme

jedan mali čili

8 g kakaoa

4 kašike čija semena

2 kašike vode

Drugi fil:

150 g malina

120 g sirovog indijskog oraha

50 g suvih višanja

20 g svežeg matičnjaka

2 kašike vode

Priprema:

Sve sastojke za koru kratko izblendirajte i sipajte u kalup prečnika 20 cm. Isto uradite i s prvim filom. Kad bude gotovo, dodajte čija seme, dobro izmešajte i ostavite da odstoji 20 minuta, pa prelijte preko kore. Indijski orah potopite u mlaku vodu i ostavite sat vremena. Sve sastojke za drugi fil, osim indijskog oraha, izblendirajte pa dodajte i njih i prelijte preko prvog fila. Ostavite u frižider da se stegne minimum 3 sata.

 

Torta za rumene obraze

Sastojci:

Za koru:

80 g oraha

80 g lešnika

2 kašike mlevenog semena koprive

2 kašike tahinija

2 kašike limunovog soka

12 g ariba kakaa

30 g suvog grožđa

1 g pomorandžine kore

Prvi fil:

2 banane

4 urme

1 šaka svežeg spanaća

1/2 kašičice cimeta

2 kašike vode

Za dugi fil:

220 g kupina

120 g potopljenog indijskog oraha

40 ml agave

30 g kakao putera

Priprema:

Sve sastojke za koru izblendirajte i poređajte u kalup. Sve sastojke sem čija semena izblendirajte, pa kad se sjedini dodajte i čija seme. Dobro izmešajte i ostavite da odstoji 20 minuta, pa sipajte preko kore. Svi sastojci za drugi fil se takođe izblendiraju, pa se masa prelije preko prvog fila. Nakon toga sve se ostavi u zamrzivač da se dobro stegne, najbolje preko noći. Tri sata pre posluživanja prebacite je u frižider.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading