Momčilo Antonijević, novinar i narodni travar, lekovite biljke koristi u nove i nesvakidašnje svrhe
Torte kao lek.
Zvuči neverovatno, ali zaista postoje poslastice koje su em slatke, em i lekovite. To je potvrdio novinar i travar Momčilo Antonijević čiji sajt i Jutjub kanal „Snaga bilja“ skoro tri decenije edukuju i savetuju ljude o lekovitim biljkama i njihovim uticajem na organizam. Za čitaoce „Alo! Trpeze“ ide korak dalje i otkriva dosad nepoznata lekovita svojstva biljaka upotrebljenih u - poslasticama.
Kako ste došli na ideju za pravljenje lekovitih torti?
- Ta odlična ideja pala je na pamet mojoj drugarici Dejani Popović koja se inače bavi pravljenjem sirovih torti. Odmah mi se dopala pomisao da kombinujemo zdravo i lekovito. Prva torta koju smo napravili od malina i matičnjaka, sa čilijem i kakaom bila je pun pogodak.
Koliko je vremena potrebno da se napravi lekovita torta?
- Ako pričamo o sirovim tortama, one se prave prilično brzo, jer se sve radi u blenderu. Naravno, potrebno je vreme da bi se te torte stegle, ali nema pečenja ni kuvanja.
Da li bi postoje i slane varijante lekovitih torti?
- Naravno. U planu su nam slane lekovite torte, recimo sa dragoljubom, divljim spanaćem ili sremušem.
Recept za tortu za rumene obraze sadrži spanać i seme koprive, šta se stavlja u, recimo, torte za dobro raspoloženje ili pak zdrаviju jetru?
- Na mom Jutjub kanalu „Snaga bilja“ eksperimentisao sam sa različitim biljkama u kuhinji: matičnjak pored toga što ima prelep, limunkasti miris i ukus, odlično utiče na raspoloženje. Sladić, pored toga što je izuzetno lekovit i deluje protivupalno, može da se koristi i kao zaslađivač pogodan za dijabetičare. Kurkuma je idealan sastojak torte za zdravu jetru, a heljda za one koje su dobre za ljude koje muče proširene vene.
Da li neke biljke možemo koristiti za neke popularne deserte, recimo vanilice, reform tortu, čizkejk?
- Pre nekoliko dana probao sam vanilice filovane džemom od plodova zove. Savršene su. Matičnjak bi bio odličan u nekom čizkejku od limuna.
Kako se tretira brašno u ovim receptima? Koje je najbolje za upotrebu?
- Nema brašna od žitarica, pa se kora pravi od orašastih plodova: indijskog oraha, badema, lešnika, oraha. Ponekad se koristi heljdino i kokosovo brašno. Nema ni mleka, jaja, putera, šećera… ponekad kokosovo i heljdino.
Koji je najneobičniji sastojak koji ste upotrebili?
- Seme koprive nije baš nešto što očekujete u torti.
Šta preporučujete domaćicama da spremaju u ovom periodu godine?
- I sada se na pijacama mogu pronaći tezge koje prodaju svežu nanu, majčinu dušicu… Sezona je dunja, a od njihovog semena se na prirodan način pravi fantastičan žele.
Torta za dobro raspoloženje
Sastojci:
Za koru:
50 g indijskog oraha
80 g badema
1 kašika kakaoa
30 ml kokosovog ulja
13-15 urmi
Prvi fil:
2 banane
4 urme
jedan mali čili
8 g kakaoa
4 kašike čija semena
2 kašike vode
Drugi fil:
150 g malina
120 g sirovog indijskog oraha
50 g suvih višanja
20 g svežeg matičnjaka
2 kašike vode
Priprema:
Sve sastojke za koru kratko izblendirajte i sipajte u kalup prečnika 20 cm. Isto uradite i s prvim filom. Kad bude gotovo, dodajte čija seme, dobro izmešajte i ostavite da odstoji 20 minuta, pa prelijte preko kore. Indijski orah potopite u mlaku vodu i ostavite sat vremena. Sve sastojke za drugi fil, osim indijskog oraha, izblendirajte pa dodajte i njih i prelijte preko prvog fila. Ostavite u frižider da se stegne minimum 3 sata.
Torta za rumene obraze
Sastojci:
Za koru:
80 g oraha
80 g lešnika
2 kašike mlevenog semena koprive
2 kašike tahinija
2 kašike limunovog soka
12 g ariba kakaa
30 g suvog grožđa
1 g pomorandžine kore
Prvi fil:
2 banane
4 urme
1 šaka svežeg spanaća
1/2 kašičice cimeta
2 kašike vode
Za dugi fil:
220 g kupina
120 g potopljenog indijskog oraha
40 ml agave
30 g kakao putera
Priprema:
Sve sastojke za koru izblendirajte i poređajte u kalup. Sve sastojke sem čija semena izblendirajte, pa kad se sjedini dodajte i čija seme. Dobro izmešajte i ostavite da odstoji 20 minuta, pa sipajte preko kore. Svi sastojci za drugi fil se takođe izblendiraju, pa se masa prelije preko prvog fila. Nakon toga sve se ostavi u zamrzivač da se dobro stegne, najbolje preko noći. Tri sata pre posluživanja prebacite je u frižider.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
UDOVOLJITE SEBI BEZ RIZIKA OD GOJENJA Dijetetski čizkejk priprema se jako brzo
Pravi se od zdravog povrća i biće za svačiji ukus.
JEFTIN OBROK ZA KOJI JE POTREBNO 5 MINUTA! Burger od pasulja oduševiće sve
Verujte nam, svi ukućani će tražžiti još.
A U ČINIJI SVE MOGUĆE BOJE Salata kao hladno predjelo može biti zamena za obrok
U sebi ima sve moguće hranljive sastojke.
BRZE, ZDRAVE, UKUSNE A LAKO SE PRAVE Kesadilje ćete zavoleti na prvi griz
Iako nema mesa, i dalje su jako zanimljive sadržine.
SLAVICIN VOĆNI KOLAČ ZA SAVRŠEN VIKEND Lako se pravi, a topi se u ustima
Napravite ovaj neodoljivi voćni kolač po receptu Slavice Milojević iz Vranja
BORISOV BRZI KOLAČ SA BANANAMA MIRIŠE NA DOM A topi se u ustima
Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Borisa Krasnića iz Beograda
BILJANINA VOĆNA MAĐARICA BUDI SVA ČULA A manje teška od klasične
Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Biljane Petrović iz Doboja
NINA NAM JE DALA RECEPT ZA BOMBA LOLA TORTU Svakim zalogajem budi nostalgiju
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Nine Ilić Vasić iz Valjeva
PILEĆI PAPRIKAŠ SA NOKLICAMA Ručak po receptu naših baka, kada ga probate, više ga nikada nećete spremati sa krompirom
Brzo, lagano i preukusno jelo koje je nažalost nepravedno zapostavljeno
Komentari (0)