OSETITE DUH ORIJENTA NA STOLU Zdrava varijanta istanbulskih đevreka po receptu Sofije Njagojević

Alo.rs

12:30

U sosu sa 0

Susam daje bolju aromu ako se prepeče, pa ga uvek imam već gotovog, prepečenog u teglici.

OSETITE DUH ORIJENTA NA STOLU Zdrava varijanta istanbulskih đevreka po receptu Sofije Njagojević
Privatna arhiva
OSETITE DUH ORIJENTA NA STOLU Zdrava varijanta istanbulskih đevreka po receptu Sofije Njagojević Privatna arhiva
 

 

Zbog ubrzane svakodnevice često zaboravimo na pravilnu i zdravu ishranu. Ipak, kad pronađemo malo slobodnog vremena, potrudimo se da to korigujemo koliko-toliko i u organizam unesemo zdrave namirnice. Sofija Njagojević je apsolvent Fakulteta bezbednosti u Beogradu i veliki zaljubljenik u pripremanje zdravih obroka. Otvorila je Instagram nalog pod nazivom „Sofijina zdrava hrana“ koji ima preko 43.000 pratilaca s kojima rado deli recepte modifikovane u zdravu varijantu. Za čitaoce „Alo! trpeze“ podelila je detalje pripreme zdrave varijante istanbulskih đevreka.

Da li umesto kvasca možemo koristiti sodu bikarbonu?

- Najčešće za pripremu obroka koristim prašak za pecivo ili kombinaciju sode bikarbone i limuna - nema razlike, testo je podjednako mekano.

Koje brašno je najbolje za pravljenje đevreka? 

- Pošto je ovo zdravija varijanta, preporučujem speltino brašno koje će dati najsličniji ukus originalnim đevrecima. Susamovo brašno je tu takođe da upotpuni aromu.

Zašto je važno da u sastojcima bude topla voda?

- Što se tiče pripreme integralnih peciva, nije važno da li je voda topla ili hladna. Lično uvek koristim vodu sobne temperature.

Koliko tvrdo treba da bude testo i koliko je neophodno da se mesi? 

- Testo treba da bude mekano da bi moglo lepo da se oblikuje. Kod integralnih brašna je važno da se voda postepeno dodaje u toku mešenja jer svako brašno različito upija vodu.

Koliko je potrebno da ono naraste?

- Poželjno je da testo odstoji što duže, a najmanje 3 sata. Ako ne žurite, pripremite ga uveče i ostavite preko noći.

Čime je najbolje razraditi testo - mikserom, žicom ili rukama?

- Ja sva testa mesim rukama, tako mogu lepo da procenim koliko je testo mekano.

Zašto testo treba da odstoji pre pečenja? 

- Testo, pogotovo integralno, treba da odstoji jer se tako fermentiše i bude zdravije, ali i lakše za oblikovanje i dalji rad. Najbolje je ako odstoji na sobnoj temperaturi, lepše je za pripremu. Ako ste navikli da ga držite u frižideru, onda će ono biti tvrđe i teže za dalji rad.

Zašto susam mora da se prepeče? 

- Ovom triku me je mama naučila, da susam daje bolju aromu ako se prepeče, pa ga uvek imam već gotovog, prepečenog u teglici.

Kako najlakše oblikovati đevrek? 

- Najbolje je rastanjiti lopticu u crevo, spojiti oba kraja i onda ruku polako pomerati da se lepo spoje krajevi bez vidljivog mesta. 

Mora li da se uvija i kako to da se izvede da se ne raspadne? 

- Vrlo se lako uvija i ako je testo mekano bez brige, neće se raspasti.

Da li se premazuju nečim? 

- Premazujemo ih celim jajima, nema potrebe za razdvajanjem. Takođe se može premazati i puterom i opet se dobija zlatkasta boja.

Čime đevrek možemo zalepiti? 

- Tu je jaje koje će spojiti dva kraja đevreka. Tako, kad premažete jajetom a potom pospete susamom, ono će ga zadržati na testu.

Može li biti punjen filom? 

- Đevrek se peče prazan, a kada ga ispečete pustite sebi mašti na volju i filujete po ukusu.

Koliko je neophodno da se peče? Kako da znamo da je dovoljno pečen? 

- Videćete da je đevrek gotov kad dobije zlatnu boju i kad porumeni gornja korica.

Kako najbolje napraviti umak i od čega je najbolji?

- Za priloge i umake možete spremiti šta god volite. Meni je favorit pavlaka i „zdenka“ sir, kao što premazuju originalne đevreke.

Mogu li da se kuvaju? 

- Integralno testo je malo nezgodno jer je drugačije teksture od belog brašna, pa mu je dovoljno da se zapeče.

Koliko se razlikuje od đevreka u Srbiji? 

- Nisam nigde naišla da isprobam integralnu i zdraviju varijantu, ali mogu reći da se ukus nimalo ne razlikuje i da možete podjednako da uživate u njemu. 

 

 

Integralni istanbulski đevreci

Sastojci:

300 g speltinog brašna

50 g susamovog brašna

2 kašike maslinovog ulja

1,5 kašičica himalajske soli

100 ml vode 

1/2 kesice praška za pecivo

1 jaje za premazivanje

susam za posipanje 

Priprema: 

Umesite testo od speltinog i susamovog brašna, maslinovog ulja, soli i vode. Ostavite barem 3 sata da odstoji, a poželjno je i preko noći. Ujutru u testo dodajte prašak za pecivo, premesite ga i ostavite ga da se odmori još 20 minuta. Podelite ga na 5 jufkica i svaku razvijajte u lanac. Spojite krajeve rukom i blago ivice spojite ukrug. Ređajte na pleh sa pek-papiom. Premažite ih ulupanim jajetom i pospite susamom. Pecite na 180 stepeni do 15 minuta.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Komentari (0)

Loading