NEOBIČNI LIČNI ČIZKEJK Umesto slatkog, isprobajte i slanu varijantu po receptu Marine Udovičić

Alo.rs

11:30

U sosu sa 0

Sigurno ga niste probali!

NEOBIČNI LIČNI ČIZKEJK Umesto slatkog, isprobajte i slanu varijantu po receptu Marine Udovičić
Privatna arhiva
NEOBIČNI LIČNI ČIZKEJK Umesto slatkog, isprobajte i slanu varijantu po receptu Marine Udovičić Privatna arhiva
 

 

Kada neko kaže čizkejk, odmah je prva asocijacija keks, slatka pavlaka i crveno voće. Ali da li ste nekad probali slanu varijantu? Marina Udovičić, diplomirani ekonomista iz Beograda i mama troje dece, na kreativan način je rešila da svoju ljubav prema kulinarstvu deli kroz fotke i recepte sa preko 14.000 pratilaca na Instagramu (sugar_mama_m). Jedan od takvih recepata jeste i slani čizkejk, a Marina čitaocima „Alo! Trpeze“ otkriva čak  dve verzije.

Od čega je najbolje da pravimo podlogu?

- Ima više varijanti. Mogu biti slani krekeri ili mleveni keks koji se pomešaju s jogurtom ili pavlakom. Kora se priprema i od povrća, recimo od šargarepe, krompira, paprike, luka - ali tada je već potrebno da se kora zapeče. Samo se izrenda, sjedini s malo ulja i jajetom. Povrće koje u sebi ima veću količinu vode isto se može koristiti, kao, recimo, tikvice, bitno je da se posoli i iscedi od viška vode.

Zašto treba da izmeljemo keks?

- Moj savet je da se keks samelje, a krekeri izlome jer oni bolje upijaju tečnost od keksa.

Mogu li biti i grisini?

- Mogu biti i grisini, svejedno je da li će da se samelju ili izlome, a imaju super slan ukus.

Koja vrsta sira je najpogodnija i zašto?

- Krem sir je najbolji jer je masa glatka, maziva i daje dosta na ukusu jela. Može se koristiti i mladi sir, mada preporučujem da ipak dodate krem sir, prvenstveno zbog ukusa, ali i zbog teksture fila.

Koliko kora treba da bude čvrsta?

- Potrebno je da bude srednje tvrda, nikako previše meka. To je važno da bi lepo držala gornji fil. Ukoliko je meka, može se desiti da se raspadne, a ako je suva, onda se kolač mrvi.

Može li se koristiti i neki drugi mlečni proizvodi? 

- Mogu se koristiti i grčki jogurt, pavlaka, kiselo mleko. Sve se pomeša sa sirom jer je on osnovni sastojak.

Može li da se oboji srednji fil? 

- U deo sa sirom možete ubaciti ajvar ili čak spanać koji, ako se stavi, daje dodatnu čvrstinu filu, ali uz dodatak jogurta može se napraviti odgovarajuća gustina. Isto važi i za ajvar.

Šta može biti zamena siru ako se pravi posna verzija? 

- Umesto sira se može ubaciti tunjevina sa posnim majonezom, kašikom senfa, kiselim krastavčićima i pečenim susamom. U sve to mora ići i jedna kesica želatina, koji ide i u fil od sira.

Šta se najčešće stavlja kao preliv, odnosno treći sloj?

- Preko sira se može samo posuti pečeni susam ili kačkavalj, a može ići i preliv od čeri paradajza. Potrebno ga je prokuvati u vodi i dodati želatin. 

Koji kalup je najbolje upotrebiti? Kako izvaditi kolač, a da mu ne pokvarimo oblik?

- Najbolje je koristiti kalup s ivicama koje se skidaju. Ako se on koristi, onda neće biti problema sa vađenjem, jer sve ostaje na mestu. Ako je pak klasičan kalup, onda se mora pažljivo izvaditi parče po parče.

Koliko se slani razlikuje u odnosu na slatki čizkejk? 

- Jedina je razlika što se u slanoj varijanti više oseća ukus sira.

 

Čizkejk od krekera

Sastojci:

Za koru:

200 g slanih krekera

200 ml jogurta 

Za beli fil:

200 g sira

100 g krem sira

100 ml jogurta

1 kašika pavlake

1 kesica želatina 

50 g prepečenog susama 

Priprema:

Na teflonu ispecite susam. Krekere izlomite i prelijte jogurtom, izmešajte i napravite koru, pa je stavite u kalup. Pomešajte sir, krem sir, jogurt i pavlaku, pa i susam. Želatin razmutite u 50 ml vode i ostavite oko 10 minuta da nabubri i da se lagano zagreje, pa dodajte i njega. Belu smesu stavite preko kore i ostavite da se stegne u frižideru. Dekorišite po želji. 

 

Čizkejk od povrća

Sastojci:

1 srednja tikvica 

1 jaje

1/2 kesice praška za pecivo 

2 kašike lanenog ulja 

1 manja glavica crnog luka

1 šargarepa 

2 kašike susama 

1 crvena paprika

3 kašike kukuruznog brašna

so, biber

Za fil:

400 g sira

1 pavlaka

100 ml jogurta 

Za crveni fil:

250 g čeri paradajza 

250 ml vode 

1 kesica želatina

50 ml vode 

Priprema:

Susam ispecite na teflonu. Izrendajte tikvicu, šargarepu, papriku. Crni luk sitno iseckajte, pa dodajte ostalom povrću. U ubacite jaje, susam, so, biber, brašno i laneno ulje pa izmešajte. Sipajte u kalup i pecite na 200 stepeni do 15 minuta. Pomešajte sir, pavlaku, jogurt. Stavite beli fil preko pečene kore. Želatin razmutite u 50 ml vode i ostavite da nabubri 10 minuta. U 250 ml vode dodajte čeri paradajz i kuvajte oko 10 minuta. Dok je vruće, dodajte želatin i promešajte. Ohlađenu smesu sipajte preko belog fila. Ostavite par sati da se stegne.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Komentari (0)

Loading