KREMASTO SAVRŠENSTVO Postanite majstor za torte uz savete kulinarske blogerke Marije Belić iz Rume

V. Vukadinović

11:00

U sosu sa 0

Šarena torta je spoj dva fila – jedan je čokoladni, a drugi od karamela. Uz kore od oraha premazane kremom, savršena je poslastica za svečane prilike.

KREMASTO SAVRŠENSTVO Postanite majstor za torte uz savete kulinarske blogerke Marije Belić iz Rume
Foto: privatna arhiva/Marija Belić

Na ovu tortu filovi se nanose na koru drugačije nego što je uobičajeno, što je upravo čini šarenom i dekorativnom, pa je možete praviti za razne proslave. Kada je jednom probate, postaće vam omiljena torta. Sve cake za uspešnu pripremu otkrila nam je Marija Belić iz Dobrinaca kod Rume. Ona na Instagram profilu “marija.belic.3” sa više od 64.000 vernih pratilaca deli recepte za svoje slatke i slane specijalitete.

Kako da znamo da je šam od belanaca dobro umućen?

- Belanca mutite penasto nekoliko minuta pa postepeno dodajte šećer. Tako se belanca brže umute. Šam je spreman kada činiju možete da okrenete naopako, a da on ne mrdne.

Da li karamel bombone u filu mogu da se zamene nečim drugim?

- Umesto karamel bombona u fil se može dodati bela čokolada, lešnici, beli deo lešnik krema... Ili ne morate dodavati ništa, ostavite da dominira ukus vanile.

KREMASTO SAVRŠENSTVO Postanite majstor za torte uz savete kulinarske blogerke Marije Belić iz Rume Foto: privatna arhiva/Marija Belić
 

Zašto posle dodavanja keksa i brašna belanca ne smeju da se mute mikserom?

- Kada umutite belanca sastojke koje dodajete umešajte varjačom ili špatulom i to lagano. Na taj način belanca neće "spasti" već ostati vazdušasta, a kora će biti meka i lepo će da naraste.

Kako da znamo da je kora ispečena?

- Kore od belanaca se peče 10-15 minuta u zavisnosti od rerne. Proverite nakon deset minuta i ako se korica odvojila od ivica kalupa i blago porumenela gotova je. Takva kora je pečena i zadržava potrebnu vlažnost.

Možemo li da spasimo koru ako se prepeče?

- Ukoliko vam se kora slučajno prepeče i bude suva, tada je možete preliti sa nekoliko kašika mleka ili soka.

Kako bi bilo brže, da li može da se ispeče jedna kora pa da se podeli na dva dela?

- Kada je reč o korama od belanaca svaka treba da se peče posebno. To su nežne i sočne korice koje bi bilo teško podeliti na dva dela.

Da li kore treba da se ohlade pre nego što se premažu kremom?

- Dok su kore još tople mogu se premazati kremom, kako bi se lakše naneo. Zatim je potrebno ohladiti kore i tek ih onda filovati.

Kako da u filu od vanile ne bude grudvica? 

- Žumanaca i puding treba dobro razmutiti sa malo mleka, najbolje mikserom. Kada zaslađeno mleko provri, sklonite šerpu s vatre i dodajte razmućena žumanaca i puding uz neprestano mešanje. Vratite na ringlu, na srednju temperatura. Prejaka temperatura napraviće grudvice. Neprestano mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Ukoliko se ipak pojavi neka grudvica odmah je treba razbiti mikserom, a onda ostaviti krem na hlađenje.

Da li torta mora da se filuje u kalupu?

- Torta je šarena, ali slagana simetrično. To znači da je možete filovati i u odgovarajućoj šerpi. Šerpu je potrebno obložiti folijom, a kada se torta stegne prevrnuti je na tacnu i onda dekorisati.

Kako se ređaju filovi da torta bude ovako šarena?

- Filovi se na tortu ređaju naizmenično dresir kesom, malo jedan pa drugi, da se dobije efekat šahovske table. To ne mora biti sasvim precizno. Prostor koji ostane između filova popuni se čokoladnim prelivom i to doprinosi kako ukusu tako i lepšem preseku.

Šta se može koristiti umesto dresir kese?

- Fil je najlakše naneti dresir kesom, ali to se može uraditi i kašikom. Stavite jednu kašiku žutog fila, pored jednukašiku braon fila i tako ponavljate dok ne nafilujete celu koru. Može poslužiti i čvršća kesa za zamrzivač kojoj treba odseći jedan ćošak i kroz njega istiskati po malo fila.

Kako da isečemo tortu, a da se filovi ne razmažu?

- Za lep presek potreban je veliki nož koji nakon svakog reza treba obrisati ili još bolje oprati u toploj vodi. Takođe je potrebno da torta bude hladna kada se seče.

KREMASTO SAVRŠENSTVO Postanite majstor za torte uz savete kulinarske blogerke Marije Belić iz Rume Foto: privatna arhiva/Marija Belić
 

Šarena torta

Sastojci:

Za kore:

10 belanaca

200 g krupno mlevenih oraha

10 kašika šećera

10 kašika mlevenog keksa po želji

Za fil:

1,2 l mleka

100 ml mleka za umakanje keksa

100 g čokolade za kuvanje

100 g lešnik karamela

250 g putera ili margarina

150 g keksa u komadu

10 žumanaca

10 kašika šećera

3 pudinga ukusa vanila

3 kašike gustina

Preliv:

100 g čokolade za kuvanje

100 g slatke pavlake

Priprema:

Kore: Umutite penasto 5 belanaca, dodajte 5 kašika šećera i čvrsto umutite. Pomešajte 100 g mlevenih oraha sa 5 ravnih kašika keksa, dodajte belancima i kašikom sjedinite. Pecite koru u kalupu prečnika 26 cm na 200 stepeni 10 minuta. Postupak ponovite sa drugom korom. Premažite ih lešnik kremom.

Fil: Umutite 200 ml mleka sa žumancima, pudingom i gustinom pa zakuvajte u preostalom zaslađenom mleku. Kuvajte na tihoj vatri neprestano mešajući, da dobijete glatku smesu. Vrelo podelite na dva dela. U jedan deo dodajte iseckanu čokoladu i mešajte da se istopi. U drugi dodajte iseckane lešnik karamele. Ohlađene filove umutite mikserom i svakom dodajte polovinu umućenog putera.

Preliv: Slatku pavlaku i iseckanu čokoladu rastopite na tihoj vatri.

Filovanje: Preko lešnik krema naizmenično stavljajte žut i čokoladni fil kašikom ili dresir kesom. Prostor između popunite prelivom od čokolade. Keks umačite u mleko i poređajte preko filova. Preko keksa stavite filove na isti način. Popunite razmake ostatkom preliva od čokolade. Stavite drugu koru tako da strana premazana kremom bude dole. Ostavite tortu da se stegne preko noći i dekorišite po želji.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Naj Žena u Paraćinu - Evo kako se pravi čuvena Vasina torta

 

 

 

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading