TRILEĆE, SESTRA KOHA Slađana Krža Roža otkriva kako da ovaj naizgled komplikovani kolač napravite bez po muke
Neko koristi mleko u prahu, ali ja mislim da je kondenzovano mleko obavezno.
Mlađe domaćice se često okreću pravljenju modernih poslastica, a jedna od njih je i trileće, slatkiš koji izvorno potiče iz Meksika. Ime trileće zapravo znači tri vrste mleka - nezaslađeno kondenzovano, kondenzovano slatko i obično mleko. Zrenjaninka Slađana Krža Roža već dugi niz godina pravi razne poslastice, a za trileće je pravi ekspert. Sve je počelo kao hobi, a danas na Instagram nalogu „just sweet sladjano“ broji preko 12.000 pratilaca. Za čitaoce „Alo! Trpeze“ otkriva trikove kako da im ovaj slatkiš uspe baš svaki put.
Mora li u sastojcima da bude tri vrste mleka?
- Da, to je važno jer će samo tako imati savršeno mekanu i kremastu strukturu, po kojoj se razlikuje od klasičnih biskvita. Neko koristi i mleko u prahu, pored punomasnog mleka i slatke pavlake. Ipak, mislim da je kondenzovano mleko obavezno.
Da li će biti razlika, ako se stavi manje masno mleko?
- Neće biti velike razlike, ali je poželjno da mleko nema manju masnoću od 2,8 odsto.
Kako da sami napravimo kondenzovano mleko?
- Kondenzovano mleko se ne može naći u svakoj prodavnici, pa ga možete sami napraviti. Potrebno je kuvanjem ukloniti svu vodu iz mleka, kako bi se zgusnulo. U litar mleka dodajte 350 grama šećera i stavite da se kuva. Kada provri, smanjite vatru i pustite da se lagano krčka oko sat i po vremena dok ne dobije odgovarajuću gustinu, a samim tim i nežnu karamel boju. U toku postupka potrebno je na svakih 15 minuta lagano promešati. Od ove količine trebalo bi da se dobije oko 400 ml kondenzovanog mleka. Nakon hlađenja, mleko će se dodatno zgusnuti i biće spremno za upotrebu.
Koje brašno je najbolje za trileće?
- Iz mog iskustva pokazalo se da je brašno tip 400 najpogodnije za ovaj kolač.
Može li da se koristi gotova smesa za patišpanj?
- Danas sve može da se kupi, ali to ne preporučujem, jer nećete dobiti mekoću i teksturu kao kod domaće spremljenog biskvita.
Da li će biti previše slatko ako se ukrasi šlagom?
- Biće, jer sam kolač po sebi je dovoljno sladak i vrlo kaloričan. Šlag može poslužiti kao dekoracija, ali nije neophodan, to je stvar izbora.
Kada se sipa preliv preko kolača?
- Potrebno je da se biskvit dobro ohladi.
Šta ako se ne natopi dovoljno, pa kolač bude suv?
- Količina preliva mora odgovarati određenom biskvitu. Možete napraviti dodatni preliv i ostaviti ga što duže na hladnom mestu prekrivenog folijom, kako bi dodatno postao vlažan.
Da li pleh treba da bude dubok ili plitak?
- Najbolji je dublji pleh, zbog visine kolača i prostora za preliv.
Šta ako prepečemo biskvit? Da li onda treba više mleka da se sipa?
- Ako je zagoreo, oštrim nožem skinite zagorelu površinu, a i prepečene krajeve izrežite. Ukoliko je šteta veća, bolje je da napravite drugi.
Koja je razlika između trileća i koha?
- Iako mnoge podseća na koh, razlika između njega i trileća je kako u biskvitu, tako i u samom prelivu i premazu od karamele. Klasičan koh, pored biskvita od griza, sadrži jednostavan mlečni preliv s vanilom, dok trileće ima složeniji sastav od tri vrste mleka i karamela.
Trileće
Sastojci:
Za biskvit:
160 g brašna tip 400
2 kašičice praška za pecivo
prstohvat soli
6 jaja
250 g šećera
Za mlečni preliv:
400 ml slatke pavlake,
350 ml kondenzovanog mleka
700 ml punomasnog mleka
Za karamel preliv:
3 kašike vode
180 g šećera
200 ml slatke pavlake
20 g putera
malo soli
Za belu glazuru:
50 g bele čokolade
15 g putera
Priprema:
Žumanca izlupajte sa šećerom i postepeno im, bez miksera, dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo. Belanca umutite u čvrst sneg i postepeno ih dodajte žumancima. Pleh dimenzije 32x23 cm nauljite i stavite papir za pečenje. Istresite smesu, pa pecite na 180 stepeni 30 minuta. Biskvit ostavite na rešetki da se ohladi. Potom ga vratite u pleh i izbockajte po površini. Za karamel preliv, u dubljem tiganju zagrejte vodu sa šećerom i pustite da proključa bez mešanja, ali ga pomerajte u svim pravcima da bi se šećer otopio. Kada dobijete smesu bez grudvica, sklonite s vatre. Dodajte slatku pavlaku i mešajte energično dok se ne sjedini. Na kraju dodajte puter. Biskvit prvo prelijte mlečnim prelivom, koji ćete dobiti spajanjem tri vrste mleka i ostavite u frižider na par sati. Potom ravnomerno preko kolača rasporedite karamel preliv i vratite u frižider na 15 minuta. Za glazuru, čokoladu otopite na pari ili u mikrotalasnoj pećnici. Skinite je sa pare, dodajte puter i dekorišite kolač.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
IDEALAN RUČAK Napravite losos u preukusnom sosu i nećete se pokajati
Pravi ručak za celu porodicu.
NIJE JEFTIN, ALI JE DOSTUPAN SVIMA Napravite domaći maskarpone i ješćete ga svaki dan
Ovo kremasto zadovoljstvo je preukusno.
JOVANINA USKŠRNJA POGAČA MEKANA KAO OBLAK Vazdušasta i mirisna, za pravo zadovoljstvo
Napravite ovu mirisnu pogaču po receptu Jovane Ivanović iz sela Globoder, kod Kruševca.
ANDRIJANINA TORTA OD PALAČINKI SE TOPI U USTIMA Zbog izgleda će je najviše voleti deca
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Andrijane Bajić iz Užica
POSNI BEŠAMEL SOS Ni malo ne zaostaje za originalom, a daje čar svakom jelu
Omiljeni bešamel sos možete da pravite i u vreme posta.
HOLANDEZ SOS Dodajte ga vašem jelu i uživajte u raskošnom ukusu
Fenomenalan sos pravi se brzo i lako a sjajno se slaže sa brojnim jelima.
SNEŽINA RASKOŠNA INTERKONTINENTAL TORTA Klasik za sva vremena
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Snežane Ljušić iz Smedereva
Komentari (0)