U dane posta spremite preukusnu poslasticu koju svi volimo, po receptu Dragane Varevac
Kapri torta bez mleka i jaja.
![U dane posta spremite preukusnu poslasticu koju svi volimo, po receptu Dragane Varevac](/data/images/2023-03-13/48600_stock-photo-slice-of-capri-cake-with-strawberries-and-raspberries-layer-vanilla-pudding-custard-and-walnut-2210847627_f.jpg?timestamp=1678748400)
![U dane posta spremite preukusnu poslasticu koju svi volimo, po receptu Dragane Varevac](/data/images/2023-03-13/48601_img-20210623-172510_iff.jpg?t=1678710767?t=1678710771820)
Dragana Varevac (49) iz Kraljeva je hobi koji je volela pretvorila pre tri godine u posao. Otvorila je Instagram nalog mojacarobnakuhinja (55.500 pratilaca) jer veruje da kroz njen rad živi njen sin koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći a koji je voleo sve što ona spremi. Kako je počeo post, hteli smo da vam damo predlog koju poslasticu možete napraviti i uživati u njenom ukusu. Kapri tortu svi vole, a i posna verzija je odlična.
Privatna arhiva
Da li je potrebno da margarin bude sobne temperature i zašto je to važno?
- Margarin treba ostaviti na sobnoj temperaturi bar sat vremena ranije. Tako će tekstura fila nakon mućenja biti glatka i sjajna i lakše će se sjediniti s ostalim sastojcima.
Možemo li koristiti neko drugo voće ukoliko nemamo jagode?
- Može, voće poput malina, borovnica ili miks crveno voće.
Zašto je važno da voće bude što više usitnjeno?
- To je stvar ličnog ukusa. Ne mora biti usitnjeno. Kada je tekstura glatka lakše se nanosi prilikom filovanja. Za sve one koji vole da se osete komade voća u filu, može biti i manje izblendano.
Da li će biti greška ako upotrebimo integralno brašno? Hoće li torta dobiti drugi ukus?
- Hoće, korice za tortu zahtevaju meko brašno, posebno posne, koje su dosta osetljive. Meko brašno se lakše vezuje za ostale sastojke.
Zašto je važno da u koru stavimo sodu bikarbonu?
- Soda bikarbona i prašak za pecivo imaju istu funkciju, ali se ne koriste isto. U posnim koricama koje imaju više kiselih sastojaka (nemaju mleko i jaja) koristi se soda, zato što u dodiru s njima dolazi do narastanja smese prilikom pečenja, dok se prašak za pecivo lakše vezuje s mlekom i jajima.
Zašto prvo treba da pomešamo suve sastojke, pa onda i ostale?
- Lakše će se umešati u tečni deo fila i dobiti kompaktna smesa.
Kako da znamo da se kora dovoljno dobro ispekla?
- Najbolji je stari provereni način svake domaćice, čačkalicom ubosti u sredinu testa. Ukoliko ništa ne ostane na njoj, korica je pečena.
Šta ako se kora prepeče?
- Nema pomoći, posebno kod posnih korica. U tom slučaju može se napraviti poslastica u čašama. Izmrviti koricu, dodati malo pudinga i svežeg voća.
Možemo li staviti gustin umesto želatina u fil?
- Može, gustin će isto tako kao i želatin zgusnuti smesu.
Koliko je potrebno da se fil ohladi? Treba li da bude topao da bi se lakše namazao na koru?
- Svaki kuvani voćni fil je lakše filovati kada je mlak, znači ne topao ali ne ni hladan.
RECEPT
KORA:
300 ml kisele vode
100 gr šećera
50 ml ulja
3 velike kašike džema od kajsija
1/2 kašičice sode bikarbone
200 gr brašna
Pomešati suve sastojke,brašno prethodno prosejati. Kiselu vodu pomešati sa šećerom, mutiti da se sjedini i rastopi. Dodati ulje i džem. Na kraju postepeno dodavati suve sastojke. Ovo je količina za jednu koricu, ispeći tri ovakve. Peći na 180° dvadeset minuta. Ukoliko koristite pravougaoni kalup dimenzija je 25x35, za okrugli 26 cm.
I FIL:
400 gr jagoda
150 gr šećera
2 pudinga od jagode
250 ml vode
Biljni želatin
U šerpu staviti jagode, šećer i 200 ml vode,kada provri kuvati još nekih desetak minuta. Štapnim mikserom usitniti kuvano voće (ne mora ako volite da se osete komadi voća). Posebno rastvoriti puding u 50 ml vode,dodati smesi i mešati dok se ne zgusne. Biljni želatin pripremiti prema uputstvu a zatim dodati smesi i kuvati još minut-dva. Ohladiti.
II FIL:
1 litar soka od narandže (100%)
4 pudinga od vanile
8 kašika šećera
1 margarin
Od litra soka odvojiti oko 200 ml i razmutiti puding, ostatak staviti da provri. Sipati puding i kuvati dok se ne zgusne. Ohladiti. Posebno umutiti margarin i sjediniti sa ohladjenom smesom.
REDOSLED SLAGANJA:
KORA-CRVENI FIL-ŽUTI FIL
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
![SLATKIŠ PO SVAČIJEM UKUSU Cvekla je glavni sastojak, a uz nju idu još neki neodoljivi](/data/images/2023-03-13/48566_lindsay-cotter-9j7shievfi0-unsplash_f.jpg)
![BRZI KROKETI OD SIRA Spolja hrskavi, a unutra najsočniji!](/data/images/2023-03-10/48441_shutterstock-2029967948_f.jpg)
BRZI KROKETI OD SIRA Spolja hrskavi, a unutra najsočniji!
Pun su pogodak.
![ORIGINALNI RECEPT IZ BELGIJE! Goveđe kuglice su nešto najbolje iz ove države](/data/images/2023-03-10/48437_emiliano-vittoriosi-ofismyezpny-unsplash_f.jpg)
ORIGINALNI RECEPT IZ BELGIJE! Goveđe kuglice su nešto najbolje iz ove države
Lake su za pripremu.
![KAKO IM ODOLETI? Belgijski vafli - sočni i mekani ko duša](/data/images/2023-03-10/48436_joseph-gonzalez-wns3u-ovola-unsplash_f.jpg)
KAKO IM ODOLETI? Belgijski vafli - sočni i mekani ko duša
Upustite se u kulinarstvo Belgije.
![milka torta](/data/images/2024-07-25/95310_image0-2_f.jpeg)
MARIJINA ČOKOLADNA TORTA SE TOPI U USTIMA Izdašna i kremasta, za prave sladokusce
Napravite ovu izdašnu i kremastu poslasticu po receptu Marije Čitaković iz Gornjeg Mušića
![gvakamole sos](/data/images/2024-07-18/94540_gvakamole-sos_f.jpg)
GVAKAMOLE SOS Biser meksičke kuhinje u kombinaciji ukusa bez premca
Možete da mažete na tost, služite kao prilog uz čips ili dodajte ribi ili mesu.
![voćni paša lokum](/data/images/2024-07-18/94538_image2_f.jpeg)
MAJIN VOĆNI PAŠA LOKUM SE TOPI U USTIMA A trešnje mu daju posebnu čar
Napravite čuveni turski desert u sočnoj varijanti sa trešnjama ili višnjama, po receptu Maje Vujčić iz Beograda.
ZORKIN ŠARENI HLEB OBOŽAVAJU DECA Preukusan i dekorativan, a svež i treći dan
Pripremite ovaj dekorativni hleb po receptu Zorke Gemović iz Sremske Kamenice
![tartar sos](/data/images/2024-07-11/93756_shutterstock-2143947197_f.jpg)
TARTAR SOS Francuski delikates koji se savršeno slaže sa ribom i morskim plodovima
Još bolji od kupovnog, uživaćete u svakom zalogaju.
Komentari (0)