U dane posta spremite preukusnu poslasticu koju svi volimo, po receptu Dragane Varevac
Kapri torta bez mleka i jaja.
Dragana Varevac (49) iz Kraljeva je hobi koji je volela pretvorila pre tri godine u posao. Otvorila je Instagram nalog mojacarobnakuhinja (55.500 pratilaca) jer veruje da kroz njen rad živi njen sin koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći a koji je voleo sve što ona spremi. Kako je počeo post, hteli smo da vam damo predlog koju poslasticu možete napraviti i uživati u njenom ukusu. Kapri tortu svi vole, a i posna verzija je odlična.
Da li je potrebno da margarin bude sobne temperature i zašto je to važno?
- Margarin treba ostaviti na sobnoj temperaturi bar sat vremena ranije. Tako će tekstura fila nakon mućenja biti glatka i sjajna i lakše će se sjediniti s ostalim sastojcima.
Možemo li koristiti neko drugo voće ukoliko nemamo jagode?
- Može, voće poput malina, borovnica ili miks crveno voće.
Zašto je važno da voće bude što više usitnjeno?
- To je stvar ličnog ukusa. Ne mora biti usitnjeno. Kada je tekstura glatka lakše se nanosi prilikom filovanja. Za sve one koji vole da se osete komade voća u filu, može biti i manje izblendano.
Da li će biti greška ako upotrebimo integralno brašno? Hoće li torta dobiti drugi ukus?
- Hoće, korice za tortu zahtevaju meko brašno, posebno posne, koje su dosta osetljive. Meko brašno se lakše vezuje za ostale sastojke.
Zašto je važno da u koru stavimo sodu bikarbonu?
- Soda bikarbona i prašak za pecivo imaju istu funkciju, ali se ne koriste isto. U posnim koricama koje imaju više kiselih sastojaka (nemaju mleko i jaja) koristi se soda, zato što u dodiru s njima dolazi do narastanja smese prilikom pečenja, dok se prašak za pecivo lakše vezuje s mlekom i jajima.
Zašto prvo treba da pomešamo suve sastojke, pa onda i ostale?
- Lakše će se umešati u tečni deo fila i dobiti kompaktna smesa.
Kako da znamo da se kora dovoljno dobro ispekla?
- Najbolji je stari provereni način svake domaćice, čačkalicom ubosti u sredinu testa. Ukoliko ništa ne ostane na njoj, korica je pečena.
Šta ako se kora prepeče?
- Nema pomoći, posebno kod posnih korica. U tom slučaju može se napraviti poslastica u čašama. Izmrviti koricu, dodati malo pudinga i svežeg voća.
Možemo li staviti gustin umesto želatina u fil?
- Može, gustin će isto tako kao i želatin zgusnuti smesu.
Koliko je potrebno da se fil ohladi? Treba li da bude topao da bi se lakše namazao na koru?
- Svaki kuvani voćni fil je lakše filovati kada je mlak, znači ne topao ali ne ni hladan.
RECEPT
KORA:
300 ml kisele vode
100 gr šećera
50 ml ulja
3 velike kašike džema od kajsija
1/2 kašičice sode bikarbone
200 gr brašna
Pomešati suve sastojke,brašno prethodno prosejati. Kiselu vodu pomešati sa šećerom, mutiti da se sjedini i rastopi. Dodati ulje i džem. Na kraju postepeno dodavati suve sastojke. Ovo je količina za jednu koricu, ispeći tri ovakve. Peći na 180° dvadeset minuta. Ukoliko koristite pravougaoni kalup dimenzija je 25x35, za okrugli 26 cm.
I FIL:
400 gr jagoda
150 gr šećera
2 pudinga od jagode
250 ml vode
Biljni želatin
U šerpu staviti jagode, šećer i 200 ml vode,kada provri kuvati još nekih desetak minuta. Štapnim mikserom usitniti kuvano voće (ne mora ako volite da se osete komadi voća). Posebno rastvoriti puding u 50 ml vode,dodati smesi i mešati dok se ne zgusne. Biljni želatin pripremiti prema uputstvu a zatim dodati smesi i kuvati još minut-dva. Ohladiti.
II FIL:
1 litar soka od narandže (100%)
4 pudinga od vanile
8 kašika šećera
1 margarin
Od litra soka odvojiti oko 200 ml i razmutiti puding, ostatak staviti da provri. Sipati puding i kuvati dok se ne zgusne. Ohladiti. Posebno umutiti margarin i sjediniti sa ohladjenom smesom.
REDOSLED SLAGANJA:
KORA-CRVENI FIL-ŽUTI FIL
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
BRZI KROKETI OD SIRA Spolja hrskavi, a unutra najsočniji!
Pun su pogodak.
ORIGINALNI RECEPT IZ BELGIJE! Goveđe kuglice su nešto najbolje iz ove države
Lake su za pripremu.
KAKO IM ODOLETI? Belgijski vafli - sočni i mekani ko duša
Upustite se u kulinarstvo Belgije.
NATAŠINA PUNJENA BUNDEVA RAJ ZA NEPCA Po receptu blogerke profila "Nacina kuhinja"
Slano jelo u špageti bundevi koje će vas oboriti s nogu, po receptu Nataše Stević
JELENINA VOĆNA ROZEN TORTA RAJ ZA SLADOKUSCE Savršena za sve važne prilike
Napravite ovu svečanu poslasticu po receptu Jelene Filić iz Velike Plane
TAJNA SAVRŠENOG RUČKA Zapečeni kremasti krompir - bogatstvo ukusa u svakom sloju
Ovaj recept je jednostavan za pripremu, a rezultati su fenomenalni - savršeno pečen krompir sa bogatim slojem sira i kremaste pavlake, koji se topi u ustima
RECEPT BAKA DRAGINJE Starinske šufnudle punjene sirom, a prelivene kajmakom
Za mlade domaćice koje se ne sećaju šta su šufnudle, bitno je istaći da je ukus sličan knedlama, ali da je ovo slana varijanta, fenomenalan za večeru
NAJBOLJI JE KADA SE DOBRO ZAMASTI Domaćinski podvarak sa butkicom po baka Mirinom receptu
Podvarak niko ne odbija, o ovaj po receptu baka Mire je neodoljiv
Komentari (0)