U dane posta spremite preukusnu poslasticu koju svi volimo, po receptu Dragane Varevac

Alo.rs/B. P.

16:01

U sosu sa 0

Kapri torta bez mleka i jaja.

U dane posta spremite preukusnu poslasticu koju svi volimo, po receptu Dragane Varevac
Privatna arhiva
U dane posta spremite preukusnu poslasticu koju svi volimo, po receptu Dragane Varevac Privatna arhiva
 

 

Dragana Varevac (49) iz Kraljeva je hobi koji je volela pretvorila pre tri godine u posao. Otvorila je Instagram nalog mojacarobnakuhinja (55.500 pratilaca) jer veruje da kroz njen rad živi njen sin koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći a koji je voleo sve što ona spremi. Kako je počeo post, hteli smo da vam damo predlog koju poslasticu možete napraviti i uživati u njenom ukusu. Kapri tortu svi vole, a i posna verzija je odlična.

U dane posta spremite preukusnu poslasticu koju svi volimo, po receptu Dragane Varevac Privatna arhiva
 

 

Da li je potrebno da margarin bude sobne temperature i zašto je to važno?

- Margarin treba ostaviti na sobnoj temperaturi bar sat vremena ranije. Tako će tekstura fila nakon mućenja biti glatka i sjajna i lakše će se sjediniti s ostalim sastojcima.

 

Možemo li koristiti neko drugo voće ukoliko nemamo jagode?

- Može, voće poput malina, borovnica ili miks crveno voće.

 

Zašto je važno da voće bude što više usitnjeno?

- To je stvar ličnog ukusa. Ne mora biti usitnjeno. Kada je tekstura glatka lakše se nanosi prilikom filovanja. Za sve one koji vole da se osete komade voća u filu, može biti i manje izblendano.

 

Da li će biti greška ako upotrebimo integralno brašno? Hoće li torta dobiti drugi ukus?

- Hoće, korice za tortu zahtevaju meko brašno, posebno posne, koje su dosta osetljive. Meko brašno se lakše vezuje za ostale sastojke.

 

Zašto je važno da u koru stavimo sodu bikarbonu?

- Soda bikarbona i prašak za pecivo imaju istu funkciju, ali se ne koriste isto. U posnim koricama koje imaju više kiselih sastojaka (nemaju mleko i jaja) koristi se soda, zato što u dodiru s njima dolazi do narastanja smese prilikom pečenja, dok se prašak za pecivo lakše vezuje s mlekom i jajima.

 

Zašto prvo treba da pomešamo suve sastojke, pa onda i ostale?

- Lakše će se umešati u tečni deo fila i dobiti kompaktna smesa.

 

Kako da znamo da se kora dovoljno dobro ispekla?

- Najbolji je stari provereni način svake domaćice, čačkalicom ubosti u sredinu testa. Ukoliko ništa ne ostane na njoj, korica je pečena.

 

Šta ako se kora prepeče?

- Nema pomoći, posebno kod posnih korica. U tom slučaju može se napraviti poslastica u čašama. Izmrviti koricu, dodati malo pudinga i svežeg voća.

 

Možemo li staviti gustin umesto želatina u fil?

- Može, gustin će isto tako kao i želatin zgusnuti smesu.

 

Koliko je potrebno da se fil ohladi? Treba li da bude topao da bi se lakše namazao na koru?

- Svaki kuvani voćni fil je lakše filovati kada je mlak, znači ne topao ali ne ni hladan.

RECEPT

KORA:
300 ml kisele vode
100 gr šećera
50 ml ulja
3 velike kašike džema od kajsija
1/2 kašičice sode bikarbone
200 gr brašna

Pomešati suve sastojke,brašno prethodno prosejati. Kiselu vodu pomešati sa šećerom, mutiti da se sjedini i rastopi. Dodati ulje i džem. Na kraju postepeno dodavati suve sastojke. Ovo je količina za jednu koricu, ispeći tri ovakve. Peći na 180° dvadeset minuta. Ukoliko koristite pravougaoni kalup dimenzija je 25x35, za okrugli 26 cm.

I FIL:
400 gr jagoda
150 gr šećera
2 pudinga od jagode
250 ml vode
Biljni želatin

U šerpu staviti jagode, šećer i 200 ml vode,kada provri kuvati još nekih desetak minuta. Štapnim mikserom usitniti kuvano voće (ne mora ako volite da se osete komadi voća). Posebno rastvoriti puding u 50 ml vode,dodati smesi i mešati dok se ne zgusne. Biljni želatin pripremiti prema uputstvu a zatim dodati smesi i kuvati još minut-dva. Ohladiti.

II FIL:
1 litar soka od narandže (100%)
4 pudinga od vanile
8 kašika šećera
1 margarin

Od litra soka odvojiti oko 200 ml i razmutiti puding, ostatak staviti da provri. Sipati puding i kuvati dok se ne zgusne. Ohladiti. Posebno umutiti margarin i sjediniti sa ohladjenom smesom.

REDOSLED SLAGANJA:
KORA-CRVENI FIL-ŽUTI FIL

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Komentari (0)

Loading