Recept koji morate da probate...
Odlično predjelo, mala užina, ali i fino glavno jelo sa izdašnom salatom od povrća - ove punjeni šampinjoni su toliko ukusni da ćete, nakon što ih probate, stalno razmišljati o njima. Priprema je jednostavna, a rerna ionako obavlja najveći deo posla. Ako prvi put spremate punjene šampinjone, a retko kuvate sa pečurkama, evo nekoliko saveta za njihovo čišćenje i pripremu, pre ovog genijalnog recepta za punjene pečurke.
Kako očistiti i pripremiti šampinjone za kuvanje?
Pečurke obično imaju dosta prljavštine, pa je ključno da ih dobro očistite pre kuvanja. Možete ih brzo isprati pod vodom (pokušajte da bude što kraće jer pečurke brzo upijaju tečnost) i obrišite papirnim ubrusom. Ali većina kuvara radije samo dobro očešlja pečurke, kako bi izbegli da ih natapaju u vodi.
Za punjene pečurke, prvi korak, nakon čišćenja, jeste da uklonite peteljke, ali ih nemojte bacati - koristite ih za ovo ili neko drugo jelo. Oni će svakom jelu dati dodatni ukus, teksturu i miris.
Da li zaista moram da koristim parmezan?
Ne. Za ovaj recept za punjene pečurke možete koristiti grujer, fontinu, čedar, fetu, kao i dobar paški ili livanski sir. Birajte sir po svom ukusu, ili ako volite sve - izaberite najaromatičniji.
Može li se ovo jelo pripremiti unapred?
Naravno! Ovi punjeni šampinjoni se mogu puniti i zamrznuti, a mogu se čuvati u zamrzivaču do 3 meseca. Kada idete da ih pečete, samo ih stavite u rernu, pravo iz zamrzivača, ali morate da im date nešto više od 20 minuta da se ispeku
Ukusni punjeni šampinjoni (8 porcija, 60 minuta)
Sastojci:
ulje za podmazivanje tepsije
700 g velikih šampinjona (belih ili braon)
2 kašike putera
2 čena belog luka, sitno iseckana
¼ šolje prezle (1 šolja = 250 ml)
so
sveže mleveni crni biber
¼ šolje sveže rendanog parmezana + dodatak za posipanje
120 g krem sira, omekšanog
2 kašike sitno iseckanog svežeg peršunovog lista + dodatno za posipanje 1 kašika svežeg timijana, seckanog
Postupak: Zagrejati rernu na 200 stepeni. Podmažite pleh. Pečurkama uklonite peteljke i grubo ih iseckajte. Poređajte kapice pečuraka na pleh. Rastopite puter u srednjem tiganju na srednjoj vatri. Dodajte seckane pečurke i pržite dok sva voda ne ispari, oko 5 minuta. Dodajte beli luk i nastavite da pržite dok ne zamiriše, oko 1 minut. Dodajte prezle i ostavite da malo porumene, oko 3 minuta. So i biber. Uklonite sa vatre i ostavite da se malo ohladi. U činiji pomešajte prženu mešavinu pečuraka, belog luka i prezla, parmezana, krem sira, peršuna i timijana. Sol i biber po ukusu. Napunite kapice pečuraka i pospite sa još malo parmezana. Pecite dok pečurke ne omekšaju, a vrh ne porumeni - oko 20 minuta. Pospite još malo seckanog peršunovog lista i poslužite.
Možda vas zanima:
ZDRAVO I AROMATIČNO Krompir salata sa pesto sosom i pečurkama je jednako ukusna kao prilog i kao obrok
Krompir salata je još lepša kada odstoji nekoliko sati ili preko noći.
MOŽETE EKSPERIMENTISATI SA FILOM Oduševite se idealnim doručkom, ali i posluženjem kad vam dođu gosti
Niko ne može da ostane imun na kiflice.
MA KAKAV RESTORAN! Svinjski medaljoni u sosu od pečuraka se lako prave po ovom receptu
Poslužite uz pire krompir ili kuvanu testeninu.
TANJIR KOJI DUŠU GREJE Neodoljivo ukusna čorba sa PEČURKAMA obeležje je Kanade
Nećete moći da joj odolite.
LARISINA VOĆNA ŠTRUDLA ZA PRAVE SLADOKUSCE Fenomenalna poslastica po receptu bez mane
Fenomenalna poslastica po ukusu bez mane, svi će vam tražiti dodatak.
NEODOLJIVI PESTO SOS Odlično se slaže sa mesom i testeninom
Ukusa koji priča priče.
BEŠAMEL SOS Po originalnom receptu, osvaja od prvog zalogaja
Najbolje ga služite uz lazanje, bićete oduševljeni ukusom.
GRČKA SLADOLED TORTA Nepečena poslastica po receptu blogerke "anina kuhinja"
Napravite ovu neodoljivu nepečenu poslasticu po receptu Ane Krstajić Krstić
MONTE KRISTO SENDVIČ Božanstven izbor za nedeljni doručak, garantujemo da se niko neće buniti
Poslužite ga uz laganu i osvežavajuću zelenu salatu, ili pojačajte sa hrskavim krompirićima
Komentari (0)