SANJINA MOSKVA ŠNIT POMERA GRANICE DOBROG UKUSA A uspeće svima

Ivana Pavlović

09:00

U sosu sa 0

Napravite ovu raskošnu poslasticu sa ananasom i višnjama po receptu Sanje Ostojić iz Loznice

moskva šnit
Privatna arhiva/Sanja Ostojic

 

moskva šnit Privatna arhiva/Sanja Ostojic
 

 

Piše: Ivana Pavlović

Ako volite spoj voća sa orašastim plodovima, ovu tortu ćete obožavati. Recept je sa nama podelila Sanja Ostojić, autorka Instagram profila „mamina kuhinja s“ i majka četvoro dece. Po profesiji frizer, već godinama živi i radi u Švajcarskoj, a ideju da otvori nalog sa receptima dobila je od svoje dece. Talentovanoj Sanji kuvanje je hobi koji obožava i kome se rado posvećuje u slobodno vreme. 

Kada ste prvi put probali ovu čuvenu tortu?
Moskva šnit, torta za koju sam sigurna da nema ko nije probao. Jela sam je kao mala na svim proslavama, a pravila se i u mojoj kući. Inače sam veliki obožavalac svih naših kremastih torti. 

Koja je tajna savršenog fila?
Potrebno je samo da brzo mešate žumanca kada ih dodajete u mleko da vam ne ostanu grudvice. Ako vam je lakše, koristite mikser.

Šta da radimo ako kora pukne prilikom pečenja?
Ukoliko vam neka od korica pukne, samo je stavite negde između i ništa se neće primetiti, a gosti će biti jednako oduševljeni.

Da li torta treba da stoji u frižideru da se stegne i koliko dugo? 
Tortu je najbolje praviti dan-dva pre služenja da se lepo stegne jer je kremasta, pa da vam se ne razlije. Možete naravno da je držite i kraće u frižideru ako nemate vremena, ali ovako se dobije najbolji ukus. 

Da li ste nekada pravili sa drugim sastojcima? 
Menjala sam slatku pavlaku šlagom, ali je isto bila jako ukusna. Moguće je napraviti ovu tortu u posnoj varijanti, s tim da se kora pravi bez jaja. Voće i orašasti plodovi su sami po sebi posni. 

Kada bi vas pitao neko ko nije probao tortu da mu rečima opišete ukus, kako biste ga opisali?
Obično kada me pitaju kakva je torta, odgovor je uvek isti - ovo moraš da probaš. Odlična je. Savršen spoj fila i voća, ananasa i višanja koji daju kiselkasto-sladak ukus. I naravno, nikada to ne ostane na samo jednom parčetu, što mi je posebno drago.

Koje je vaše omiljeno jelo, a koje jelo ne volite da pravite?
Volim sve da jedem, a ne volim da pravim kuvani slatki kupus. 

Koje je jelo od svih koje ste pravili bilo najzahtevnije i zašto?
Najviše vremena mi oduzme pravljenje sarme, a meni kao mami s četvoro dece vreme je novac. Ali pošto obožavamo da je jedemo, uvek se nađe vreme za pripremu.

Da vam sada dođu nenajavljeni gosti, koji brzinski desert biste napravili?
U slučaju nenajavljenih gostiju napravila bih moj kolač s orasima. Sve sastojke već  imate u kući, a dok vam gosti dođu kora je pečena. Samo ga prelijete čokoladom i seckanim orasima i dok vam gosti popiju kafu, kolač se stegnuo i može na posluženje.

Moskva šnit


Sastojci:
Za koru je potrebno:

  • 10 belanaca
  • 250 g šećera
  • 250 g pečenih, mlevenih lešnika
  • 1 kašičica gustina

Za fil:

  • 10 žumanca
  • 100 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 60 g gustina
  • 300 ml mleka
  • 125 g margarina (sobne temperature)

I još nam je potrebno:

  • 400 g višanja
  • 125 g ananasa
  • 200 g slatke pavlake

Priprema
Rernu zagrejte na 190 stepeni. Umutite belanca sa šećerom u čvrst sneg. Zatim dodajte lešnike, gustin i polako umutite špatulom. Pecite koru oko pola sata, u rerni zagrejanoj na 190 stepeni. Hladnu koru isecite na 4 trake širine 10 cm.
Za fil penasto umutite žumanca sa šećerom i vanilinim šećerom. Gustin dobro razmutite sa 60 ml mleka i dodajte u žumanca. Ostatak mleka ugrejte i kada počne pomalo da vri dodajte žumanca. Umutite dobro da ne ostanu grudvice. Ostavite fil da se ohladi. Ohlađen fil sastavite sa umućenim margarinom. Redosled slaganja: 1. kora - 1/3 žutog fila - polovina višanja - 1/3 slatke pavlake – 2. kora - 1/3 žutog fila - ananas - 1/3 slatke pavlake - 3️. kora - 1/3 žutog fila - druga polovina višanja - slatka pavlaka i 4. kora.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading