MARIJINA ČOKOLADNA TORTA SE TOPI U USTIMA Izdašna i kremasta, za prave sladokusce

Ivana Pavlović

09:00

U sosu sa 0

Napravite ovu izdašnu i kremastu poslasticu po receptu Marije Čitaković iz Gornjeg Mušića

milka torta
Privatna arhiva/Marija Čitaković
milka torta Privatna arhiva/Marija Čitaković
 

Piše: Ivana Pavlović

Ako volite bogate, čokoladne i jake torte u spoju s pečenim lešnicima, ovu tortu ćete obožavati. Recept je s nama podelila Marija Čitaković, autorka instagram profila „marijas kitchen“. Supruga i majka dvoje dece, po zanimanju je ekonomski tehničar, a svoj hobi je pre nekoliko meseci pretvorila u posao. Porodica joj je najveća podrška, a ljubav prema kuvanju ogromna motivacija.  

Zašto je ova torta tako posebna? 
Šta reći sem - savršenstvo bez mane. Savršen spoj poslastičarske kreme pomešane sa mlečnom i belom čokoladom, kremaste slatke pavlake, kao i pečenog lešnika koji se nalazi u korama. Torta je zaista kremasta i izdašna. Pravo uživanje za nepce.

Odajte nam tajnu savršenog fila za tortu?
- Kada dodajem u proključalo mleko žumanca pomešana s ostalim sastojcima, odmah krećem da mutim fil mikserom. Na taj način će fil biti savršeno kremaste i glatke teksture. Temperatura na kojoj se kuva fil ne sme biti previše jaka.

Koliko jaja treba da stoje na sobnoj temperaturi pre pravljenja kore od belanaca?
- Jaja je najbolje izvaditi veče pre nego sto ćete praviti kore. Žumanca će se lakše razdvojiti, a belanca će se lepše i brže umutiti jer su odstojala na sobnoj temperaturi. Videćete kako takva belanca imaju veliki volumen kada se umute.

Kako da znamo da su belanca dobro umućena?
- U belanca vam ne sme upasti ni kap žumanca, u suprotnom nećete moći da ih umutite na pravi način. Važno je da belanca u početku mutite na najmanjoj brzini, pa postepeno pojačajte brzinu. Mutite ih sve dok se ne pretvore u čvrst sneg. Kada okrenete posudu naopako, dobro umućena belanca se neće pomeriti. 

Šta ako se stvore grudvice u testu?
- Najbolje je dodavati sastojke postepeno jedan po jedan neprestano mešajući. Čak i da koristite mikser, a izlijete sve sastojke odjednom, stvoriće vam se grudvice. 

Kako dobro umutiti slatku pavlaku, da ne bude premalo ni previše umućena?
- Slatka pavlaka pre mućenja mora biti dobro ohlađena u frižideru, tako brže dobija čvrstinu. Bitno je da se prvo muti na niskoj brzini, pa kada počne da peni povećati brzinu, mutiti je dok se ne dobija čvršća smesa. Nikako je ne smete mutiti predugo, čim vidite da je postala čvrsta prestati sa mućenjem, na ovaj način ćete dobiti kremastu slatku pavlaku. 

Da li torta treba da stoji u frižideru da se stegne i koliko dugo? 
- Nafilovanu tortu ostavite u frižideru na 4-5 sati da se filovi lepo stegnu, pa tek onda obložite šlagom ili glazurom. Najbolji ukus će biti ako torta odstoji dan do dva pre sečenja.

Koje je bilo prvo jelo koje ste napravili kao početnik? 
- To su bila svinjska rebarca na krompiru. Dan-danas se sećam toga, muž, sestra i brat su bili moji degustatori. Bili su oduševljeni tim ručkom, rebarca su zaista bila mekana, sočna i lepo začinjena. 

Koje je jelo od svih koje ste pravili bilo najzahtevnije i zašto?
- Moram reći da je to bila definitivno sarma jer njena priprema zahteva više vremena. Već godinama je pravim po receptu moje bake i za mene ne postoji bolja sarma od te. Moja porodica obožava sarmu i zbog toga volim da se nađe često na našoj trpezi tokom zimskog perioda.

Da morate da izaberete samo jednu poslasticu od svega što ste pravili, koju biste izabrali kao najposebniju? 
- Najveći izazov su mi bile princes-krofne jer za njih svi kažu da su teške za pravljenje. Imala sam strah da li će mi testo ispasti kako treba. Sama njihova priprema jeste duža, ali kada se lepo prati recept, rezultat mora biti uspešan. 

Koju poslasticu biste predložili početnicima u kuhinji koja se jednostavno pravi, a uspeva svima?
- Stari dobri rolat sa džemom koji su spremale sve bake i mame. Sve što treba da napravite je kora koju kasnije filujete po izboru. Brza priprema od svega nekoliko sastojaka koje skoro svi imamo u kući, a dobije se prelep ukus koji vraća u detinjstvo. Uvek ga filujem sa domaćim džemom od kajsije, toliko je divan da nestane brzinom svetlosti.

Milka torta recept

Sastojci za 4 kore:

  • 12 belanaca
  • 12 kašika šećera
  • 200 g mlevenih pečenih lešnika
  • 4 ravne kašike brašna

Fil:

  • 12 žumanaca
  • 180 g šećera
  • 3 pune kašike brašna
  • 3 pudinga od vanile
  • 1l mleka
  • 200 g čokolade sa seckanim lešnicima
  • 200 g bele čokolade
  • 250 g margarina sobne temperature
  • 500 ml slatke pavlake

Za dekorisanje

  • šlag

Priprema:
Za jednu koru umutite tri belanca penasto, pa dodajte šecer i mutite dok se on ne istopi, zatim dodajte 50g mlevenog lešnika i kašiku ravnu brašna, promešajte špatulom i tu smesu stavite u kalup na pek-papir. Pecite 15 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Tako uradite i sa preostale 3 kore. Kore ostaviti da se skroz ohlade. Žumanca, šećer, brašno, puding i malo mleka od onog 1 litra umutite mikserom. Ostatak mleka stavite u šerpu da provri. U proključalo mleko dodajte smesu sa žumancima i kuvajte dok se ne zgusne kao puding uz konstantno mešanje. Tu smesu podelite na dva jednaka dela, pa odmah dok je vruće u jedan deo dodajte  belu, a u drugi mlečnu čokoladu sa lešnicima. Promešajte da se čokolada istopi i prekrijte prozirnom folijom da se skroz ohladi (par sati). U ohlađeni čokoladni fil dodajte 125g margarina sobne temperature i lepo umutite, isto tako dodajte 125 g margarina i u žuti fil. Umutite 500 ml slatke pavlake. Filujte redosledom: kora, čokoladni fil, pa žuti fil, pa fil od slatke pavlake i tako tri puta. Na četvrtu koru nemojte da nanosite fil . Tortu ostavite na par sati da se lepo stegne u frižideru, pa tek onda dekorišite sa šlagom po želji. Prijatno! 

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading