VIŠE NEĆETE SVRAĆATI U PEKARU Najbolji domaći burek, tradicionalno jelo, jednostavno, a ukusno
Burek može biti različitih oblika ili veličina, filovan mesom, sirom, spanaćem ili krompirom. Domaći burek recept možete pripremiti i od kupovnih kora
Domaći burek recept, sastojci:
- sveže kore za pitu, 800 gr
- mleko, 6 – 8 dl
- jaja, 4 komada
- margarin, ili buter, 125 gr
- so, 1 kašičica
- crni biber, ili beli biber, 1/2 kašičice
- beli sir, feta – kravlji, ovčiji ili kozji sir, 550 gr
- peršun, sitno iseckan, 4 kašičice
Domaći burek recept, priprema:
U posudi, na blagoj temperaturi, istopite margarin ili buter, i dodajte mleko, so i biber.
U posudi za mešenje, umutite jaja. Dodajte sir, tako što ćete ga izlomiti na sitne komade rukom. Dodajte sitno iseckani peršun. Dobro promešajte, da se masa izjednači.
Uzmite pleh ili tepsiju za pečenje. Na dno suda za pečenje pospite 2 do 3 velike kašike mase mleka i margarina, i time podmažite dno suda.
Uzmite prvu koru i stavite je na dno suda, tako što ćete je “zgužvati” i postaviti na dno. Nakon toga stavite nekoliko narednih kora, da pokrijete dno suda. Kašikom prelijte postavljene kore sa oko 1/6 količine margarina i mleka. Ostavite da kore ostanu i malo preko ivica suda za pečenje.
Smesu sira podelite na 5 delova. Pospite prvi sloj kora sa 1/5 mase sira.
Rasporedite sir ravnomerno.
Ponavljajte postavljanje kora, zalivanje i raspoređivanje mase sira, dok ne potrošite masu sira.
Burek završite jednom ili sa dve kore, kojima ćete potpuno pokriti i zatvoriti gornji deo. Krajeve kora ugurajte uz ivice suda da gornja kora bureka, bude potpuno zatvorena. Gornju koru pokvasite ostatkom mase mleka i margarina.
Pecite burek na 180 C, oko 45 minuta. Pecite sve dok burek ne dobije zlatno braon boju gornje kore.
Kada je burek gotov, pospite preko gornje kore 1 ili 2 kašike hladne vode. Izvadite ga iz suda za pečenje i umotajte u masni mesarski papir, ili u čist peškir. Burek neka odstoji 20 minuta, pre nego isečete trouglove ili kocke. Služite ga topao, uz jogurt, ili kiselo mleko.
Možda vas zanima:
BUREK SA KAJMAKOM Sočan obrok ukusa koji se pamti, za pravo zadovoljstvo
Drugačiji, a još ukusniji, pravićete stalno.
ROL PITA SA SIROM OD GOTOVIH KORA Kao osmišljena za savršeno jutro i doručak koji se pamti
Fenomenalna pita oduševiće i one izbirljive.
POSAN PRAZAN BUREK Bolji nego onaj iz pekare, a uspeće svima, pa i potpunim početnicima
Uskoro počinje Uskršnji post i mnoge domaćice mogu da se nađu u dilemi šta da prave. Ovaj sočni burek pravi se lako a idealan je za bilo koje doba dana. Možete da dodate posno kiselo mleko ili sojin jogurt kao prilog.
BUREK OD RAZVUČENIH KORA Sa sirom i spanaćem, prste da poližete
Sočnog nadeva i hrskavih kora, dodajte prilog po želji i uživajte.
MEKANE KIFLICE POSNE NA VODI Prave se brzo i lako, a zagrejaće vam dušu i telo
Brze i sočne kiflice koje se lako prave, uspeće i potpunim početnicima. Savršeno predjelo ili prilog nekom jelu, pravićete ih stalno.
ROLNICE SA SPANAĆEM Bogatog nadeva i hrskavih kora, stalno ćete da ih pravite
Napravite ove preukusne rolnice sa spanaćem. Mekane iznutra, sa bogatim filom od spanaća i sira, a spolja hrskave. Možete da ih jedete samostalno ili uz neki prilog, šolju jogurta, po izboru.
POSNA PITA SA ŠLJIVAMA I ČOKOLADOM Savršen voćno - čokoladni hrskavi spoj
Slatkog, čokoladnog ukusa i hrskavih kora. Napravite pitu sa šljivama i čokoladom i bićete oduševljeni. Prava posna rapsodija spojena u ovu poslasticu.
GIBANICA SA SIROM Ovakvu do sada niste jeli, hrskava kora i testo meko kao duša
Spolja sa hrskavim korama, a unutra mekog nadeva. Toliko je dobra, da stavite odmah duplu meru.
SUDŽUK Jeftin kolač koji se lako priprema, stavite odmah duplu meru
Starinski kolač sa orasima, koji se brzo i lako pravi. Sastojci su jeftini a ukus neodoljiv. Možete da poslužite za slavsku trpezu, gosti će biti oduševljeni.
Komentari (0)