KARTOŠKA Kremasti slatkiš iz bivšeg SSSR-a kome ovo piće daje posebnu čar

Izvor: Ivana Pavlović

19:00

Kulinarski globus 0

Naziv je dobio po krompiru, jer oblikom podseća na njega.

kartoška
Shutterstock

Potrebno je:

  • 300 g tosta
  • 125 ml mleka
  • 150 g šećera
  • 150 g maslaca
  • 2 kašičice kakaa u prahu
  • 2 kašičice konjaka

Priprema:

Tost zdrobite. U jednoj šerpici pomešajte mleko i šećer sa kakaom, pa prokuvajte. Sipajte u zdrobljen tost. Zasebno otopite maslac, pa i njega dodajte u tost. Dobro promešajte. Sipajte konjak pa opet promešajte. Napravite kuglice oblika krompira pa ostavite desert par sati u frižideru. Prijatno!

 

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading