Bejgli se smatra mađarskim pecivom tipičnim za praznični period. Postoji teorija da bejgli potiče iz Jermenije i da je u Mađarsku stigao u drugoj polovini 19. veka. Uglavnom su ga pravile porodice samo za proslave, a onda se proširilo i na poslastičarnice. Naziv je dobio od nemačke reči za savijanje, verovatno zahvaljujući uticaju Austrougarske. Najpopularniji su filovi sa orasima i makom, ali u poslednjih nekoliko godina su sve više popularni i s ostalim nadevima, naročito s višnjama.
Bejglimegismakos
Sastojci:
Za testo:
300 g brašna
1 kašičica šećera u prahu
5 g svežeg kvasca
prstohvat soli
120 g putera
1 jaje
100ml mleka
Za fil:
50 g maka
1 kašičica prezli
200 g višanja
1 kesica vanilin šećera
1 kašičica cimeta
100 ml mleka
Za premaz:
1 jaje
Priprema:
Pomešajte brašno, prašak za pecivo i so,pa u smesu izmrvite puter. Dodajte jaje i mleko i zamesite tvrdo testo. Pokrijte i ostavite da se odmori. Skuvajte mleko sa šećerom, dodajte prezle, cimet i vanilin šećer. Promešajte, pa ubacite mak i višnje. Testo podelite na dva dela, rastanjite oklagijom inafilujte svaki. Urolajte i poređajte u pleh obložen papirom za pečenje i premažite prvo žumancetom, a onda i belancetom. Kad odstoji pola sata, pecite na 200 stepeni oko pola sata, dok ne porumeni.
SAVET Obavezno ostavite da se testo odmori u hladnom okruženju da ne bi pucalo prilikom pečenja
Možda vas zanima:
![DECA ĆE GA OBOŽAVATI Šejk od čokolade i VIŠNJE je savršen spoj](/data/images/2023-05-17/54845_shutterstock-1109386064_f.jpg)
DECA ĆE GA OBOŽAVATI Šejk od čokolade i VIŠNJE je savršen spoj
Možete ga praviti kad god želite.
![POSLASTICA ZA POŽELETI Štrudla s trešnjama idealna za prvomajski praznik](/data/images/2023-04-24/52553_strudel-g3fc1862d5-1280_f.jpg)
POSLASTICA ZA POŽELETI Štrudla s trešnjama idealna za prvomajski praznik
Ko će moži da joj odoli?
ZA PRSTE SE LEPI Štrudla sa voćem postaće vam najukusniji slatkiš
Neodoljivo je...
![ŠTRUDLA BAŠ PO BAKINOM RECEPTU Desert koji će nas odmah vratiti u detinjstvo](/data/images/2023-03-22/49378_shutterstock-2168567023_f.jpg)
ŠTRUDLA BAŠ PO BAKINOM RECEPTU Desert koji će nas odmah vratiti u detinjstvo
Neobičan spoj namirnica.
![menemen](/data/images/2025-02-15/114092_shutterstock-2190933935_f.jpg)
MENEMEN Turska kajgana gotova za 15 minuta koja pomera granice dobrog ukusa
Dodajte prilog po želji i uživajte.
![brusketi sa pršutom](/data/images/2025-02-14/113995_screenshot-2025-02-14-103552_f.png)
GURMANSKI BRUSKETI NA ITALIJANSKI NAČIN Hrskavi zalogajčići sa pršutom nestaće sa stola odmah
Savršeni i hrskavi, pravićete stalno.
![giros sa piletinom](/data/images/2025-02-13/113979_screenshot-2025-02-13-221402_f.png)
GIROS SA PILETINOM Grčki specijalitet koji budi uspomene sa letovanja, u savršenom spoju ukusa
Fenomenalan i slasan, pravićete stalno.
![paša lokum](/data/images/2023-11-03/66598_pasa-lokum_f.png)
PAŠA LOKUM Turski slatkiš mekan kao duša idealan za svaku svečanost
Očaravajući slatkiš pravi se lako, a osvaja od prvog zalogaja.
![baklava sa makom](/data/images/2024-07-17/94408_shutterstock-753217501_f.jpg)
BAKLAVA SA MAKOM Neodoljiva turska poslastica koja budi sva čula, za prave sladokusce
Neodoljiva i slatka, a mak joj daje posebnu draž.
Komentari (0)