Bejgli se smatra mađarskim pecivom tipičnim za praznični period. Postoji teorija da bejgli potiče iz Jermenije i da je u Mađarsku stigao u drugoj polovini 19. veka. Uglavnom su ga pravile porodice samo za proslave, a onda se proširilo i na poslastičarnice. Naziv je dobio od nemačke reči za savijanje, verovatno zahvaljujući uticaju Austrougarske. Najpopularniji su filovi sa orasima i makom, ali u poslednjih nekoliko godina su sve više popularni i s ostalim nadevima, naročito s višnjama.
Bejglimegismakos
Sastojci:
Za testo:
300 g brašna
1 kašičica šećera u prahu
5 g svežeg kvasca
prstohvat soli
120 g putera
1 jaje
100ml mleka
Za fil:
50 g maka
1 kašičica prezli
200 g višanja
1 kesica vanilin šećera
1 kašičica cimeta
100 ml mleka
Za premaz:
1 jaje
Priprema:
Pomešajte brašno, prašak za pecivo i so,pa u smesu izmrvite puter. Dodajte jaje i mleko i zamesite tvrdo testo. Pokrijte i ostavite da se odmori. Skuvajte mleko sa šećerom, dodajte prezle, cimet i vanilin šećer. Promešajte, pa ubacite mak i višnje. Testo podelite na dva dela, rastanjite oklagijom inafilujte svaki. Urolajte i poređajte u pleh obložen papirom za pečenje i premažite prvo žumancetom, a onda i belancetom. Kad odstoji pola sata, pecite na 200 stepeni oko pola sata, dok ne porumeni.
SAVET Obavezno ostavite da se testo odmori u hladnom okruženju da ne bi pucalo prilikom pečenja
Možda vas zanima:
DECA ĆE GA OBOŽAVATI Šejk od čokolade i VIŠNJE je savršen spoj
Možete ga praviti kad god želite.
POSLASTICA ZA POŽELETI Štrudla s trešnjama idealna za prvomajski praznik
Ko će moži da joj odoli?
ZA PRSTE SE LEPI Štrudla sa voćem postaće vam najukusniji slatkiš
Neodoljivo je...
ŠTRUDLA BAŠ PO BAKINOM RECEPTU Desert koji će nas odmah vratiti u detinjstvo
Neobičan spoj namirnica.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)