Bejgli, mađarska praznična štrudla

Izvor: I. V.

22:20

Kulinarski globus 0

Oduševićete se!

štrudla
Shutterstock

Bejgli se smatra mađarskim pecivom tipičnim za praznični period. Postoji teorija da bejgli potiče iz Jermenije i da je u Mađarsku stigao u drugoj polovini 19. veka. Uglavnom su ga pravile porodice samo za proslave, a onda se proširilo i na poslastičarnice. Naziv je dobio od nemačke reči za savijanje, verovatno zahvaljujući uticaju Austrougarske. Najpopularniji su filovi sa orasima i makom, ali u poslednjih nekoliko godina su sve više popularni i s ostalim nadevima, naročito s višnjama.

 

Bejglimegismakos

Sastojci:

Za testo:

300 g brašna

1 kašičica šećera u prahu

5 g svežeg kvasca

prstohvat soli

120 g putera

1 jaje

100ml mleka

Za fil:

50 g maka

1 kašičica prezli

200 g višanja

1 kesica vanilin šećera

1 kašičica cimeta

100 ml mleka

Za premaz:

1 jaje

Priprema:

Pomešajte brašno, prašak za pecivo i so,pa u smesu izmrvite puter. Dodajte jaje i mleko i zamesite tvrdo testo. Pokrijte i ostavite da se odmori. Skuvajte mleko sa šećerom, dodajte prezle, cimet i vanilin šećer. Promešajte, pa ubacite mak i višnje. Testo podelite na dva dela, rastanjite oklagijom inafilujte svaki. Urolajte i poređajte u pleh obložen papirom za pečenje i premažite prvo žumancetom, a onda i belancetom. Kad odstoji pola sata, pecite na 200 stepeni oko pola sata, dok ne porumeni.

SAVET Obavezno ostavite da se testo odmori u hladnom okruženju da ne bi pucalo prilikom pečenja

 

Komentari (0)

Loading