A MOŽE I OVAKO Lazanje bez mesa? Da, itekako je moguće

Izvor: Alo.rs/I. V.

14:19

Kulinarski globus 0

Probajte nešto drugačiju varijantu.

A MOŽE I OVAKO Lazanje bez mesa? Da, itekako je moguće
Shutterstock

Veganska varijanta

Sastojci:

1 pakovanje kora za lazanje

200 ml sosa od paradajza

1 glavica crnog luka

200 g spanaća

1 šargarepa

1 manja tikvica

2 šake kuvanog kukuruza

maslinovo ulje

300 g rendanog čedar sira

1 kašika bosiljka

origano

ZA VEGE BEŠAMEL:

500 ml biljnog mleka

50 g sojinog putera

5 kašika brašna

so, biber

Priprema:

Puter otopite, dodajte brašno i postepeno sipajte mleko i začinite. Kuvajte dok se ne zgusne, pa sklonite sa šporeta. U sos od paradajza sipajte 2 kašike maslinovog ulja i kašičicu bosiljka. Spanać prodinstajte na crnom luku i malo maslinovog ulja. Šargarepu isecite na sitnije kocke, a tikvicu na krupnije pa dodajte i njih. Kukuruz skuvajte i na kraju ubacite i njega. Začinite biberom, origanom i solju. Dno tepsije premažite sosom i poređajte listove lazanja. Sipajte fil od povrća, pospite čedar sir, bešamel i ređajte dok ne potrošite materijal. Pecite na 200 stepeni oko 35 minuta.

SAVET Obavezno iscedite višak tečnosti iz povrća da se prilikom sečenja ne bi raspalo

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading