DOMAĆI ĐEVREK Još bolji od onog iz pekare, a odlično ide uz jogurt ili kiselo mleko

Ivana Pavlović

09:00

Sezonski recepti 0

Ako volite kupovni đevrek, ovaj domaći ćete obožavati.

đevrek
Shutterstock

Potrebno je

  • 1 kg brašna T-400
  • 300 g susama
  • 1 kocka svežeg kvasca
  • 30 g šećera
  • 30 g putera
  • 500 ml vode
  • 25 g soli

Sirup:

  • 1 kg šećera
  • 1 l vode

Priprema:

Sirup: Sipajte vodu i šećer i kuvajt dok se ne zgusne kao za baklavu.

Testo: U činiju sipajte šećer, kvasac, puter i vodu. Izmešajte i dodajte so, pa postepeno dodajte brašno. Rukama umesite testo. Dobijenu smesu podelite na 14 loptica i ostavite da narastu 30 minuta. Od svake loptice napravite duguljaste valjke, presavijte napola i uvijte kao pletenicu pa savijte ukrug kako bi se dobio đevrek. Svaki đevrek umočite u napravljen sirup, pa u susam. Ređajte u pleh obložen papirom za pečenje, a preostali sirup prelijte preko đevreka. Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 20 minuta. Prijatno!

 

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading