NAJLEPŠA JELA SA TIKVICAMA Od supe i pite do rolnica, pomeraju granice dobrog ukusa
Pita bez kora, zelena krem supa, špagete sa povrćem, punjeni čamčići ili slasne rolnice, nećete da pogrešite šta god da odaberete.
Pita bez kora
Sastojci
- 700 g tikvica
- 250 g slanog sira
- 50 g narendanog parmezana
- 4 jaja
- 2 kašike svežeg iseckanog korijandera
- 2 kašike iseckanog svežeg peršuna
- 1 kašika parmezana za posipanje
- so, biber
Priprema:
Tikvice oljuštite i kuvajte na pari 10 minuta. Ocedite, iseckajte i stavite u činiju. Dodajte izmrvljen sir, umućena jaja, korijander, peršun i 50 g parmezana. Izmešajte, sipajte u podmazan pleh i pospite parmezanom. Pecite oko 50 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Proverite čačkalicom da li je pita pečena.
Zelena krem-supa
Sastojci:
- 500 g tikvica
- 300 g krompira
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- 1,5 l vode
- 2 kašike maslinovog ulja
- so, biber
Priprema:
Iseckajte crni luk na kockice, a beli izgnječite. Tikvice i krompir oljuštite i isecite na kockice. Na malo zagrejanog ulja prodinstajte crni luk da omekša. Dodajte beli luk i čim zamiriše dodajte tikvice, pa ih kratko prodinstajte. Dodajte krompir, 2/3 vode, so i biber po ukusu. Kuvajte pola sata, odnosno dok krompir ne omekša. Sklonite s vatre i štapnim mikserom sve usitnite. Ako je supa previše gusta, dodajte još malo vode i vratite na ringlu da provri. Po želji, možete da izvadite malo tikvica da ostanu u komadima, pa ih vratite kada usitnite ostalo. Pre služenja supu možete posuti seckanim peršunom.
Špageti sa povrćem
Sastojci:
- 400 g špageta
- 200 g tikvica
- 1 crvena paprika
- 2 kašike putera
- 10 listića bosiljka
- 3 čeri paradajza
- so, biber
Priprema:
Na puteru propržite tikvice isečene na rezance i papriku isečenu na kockice da omekšaju. Začinite solju i biberom po ukusu, pa dodajte špagete koje ste skuvali u posoljenoj vodi. Izmešajte i servirane špagete pospite usitnjenim bosiljkom. Dodajte čeri isečen na polovine.
Punjeni čamčići
Sastojci:
- 3 srednje tikvice
- 300 g mlevenog mesa
- 250 ml soka od paradajza
- 1 crni luk
- 1 čen belog luka
- 1 kašičica seckanog peršuna
- 1 svež paradajz
- 1 kašika rendanog parmezana
- so, biber, ulje
Priprema:
Tikvice operite, isecite krajeve i presecite po dužini. Kašikom izdubite unutrašnjost da ostane 1 cm debljina do kore. Posolite po ukusu. Na zagrejanom ulju prodinstajte iseckan crni luk da zastakli, dodajte iseckan beli luk i čim zamiriše dodajte meso. Uz mešanje dinstajte dok ne dobije smeđu boju. Dodajte sok od paradajza i začinite po ukusu. Kuvajte 15 minuta da se malo zgusne. Poređajte tikvice u pleh obložen papirom za pečenje. Napunite ih mesom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30 minuta, odnosno dok ne omekšaju. Na pola pečenja, stavite odozgo iseckan paradajz, pa vratite u rernu. Gotove tikvice pospite iseckanim peršunom i parmezanom.
Rolnice sa šunkom i kačkavaljem
Sastojci:
- 2 tikvice (oko 1 kg)
- 250 g šunkarice
- 250 g kačkavalja (gauda)
- 300 g pelata
- 1 kašičica origana
- 3 kašike maslinovog ulja
- so, svež bosiljak
Priprema:
Operite tikvice, isecite po dužini na kriške debljine 5 mm. Propržite ih na maslinovom ulju da omekšaju i dobiju smeđu boju. Vadite na tanjir tako što ćete ih ređati u jedan red. Posolite i pustite da se ohlade. Pomešajte paradajz pelat, so, origano i malo maslinovog ulja. Na jednu krišku tikvice stavite krišku šunke koju ste presekli napola i preko krišku kačkavalja isto presečenu. Urolajte i ređajte u posudu za pečenje tako da jedan otvor rolnice bude dole. Prelijte pripremljenim sosom od paradajza. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta. Poslednjih pet minuta pojačajte temperaturu na 200 da se rolnice zapeku. Gotove pospite svežim listovima bosiljka.
Možda vas zanima:
NAJLEPŠE POSLASTICE SA JAGODAMA Pomeraju granice dobrog ukusa, a ulepšaće svaku trpezu
Čizkejk iz tepsije, mekani kolač ili obrnuta poslastica, nećete da pogrešite šta god da odaberete.
NAJLEPŠA GURMANSKA JELA ZA GOSPOJINSKI POST Predlozi za ručak koji će vas držati sitim, a svaki zalogaj je raj za nepca
Ako postite Gospojinski post koji je počeo 14. avgusta i trajaće do 28. avgusta, ova jela ćete obožavati.
GRČKI SLATKIŠI POMERAJU GRANICE DOBROG UKUSA Uspeće svima, a smažu se u trenu
Portokalopita, Sokolatopita, Cureki ili Lukumades, otopićete se od miline.
OMILJENA SLANA JELA IZ GRČKE Idealna za vruće letnje dane, a imaćete osećaj kao da ste na moru
Musaka, stifado, pasticio ili kleftiko, šta god da odaberete, nećete da pogrešite.
BRZI KOLAČ SA JOGURTOM Jednostavan desert skupog ukusa, a totalno osvežavajući i kremast
Sočan i sladak, poći će vam voda na usta.
PILEĆA SALATA SA KIKIRIKIJEM I SUSAMOM Kremasta i slasna, ovakvu do sada niste jeli
Savršen spoj kremaste piletine, susama. jogurta i ostalih sastojaka osvojiće i one izbirljive.
POHOVANI KAČKAVALJ PRAVI RAJ ZA NEPCA Gurmansko predjelo koje se pravi lako, a smaže začas
Ukusa koji priča priče, osvojiće vas od prvog zalogaja.
DODAJTE OVO U SARME Biće sočne i slasne, recept iz 1952.godine oduševio domaćice na mrežama
Tajni sastojak zbog kojih će sarme biti neodoljive, a ukućani stajati u redu za još.
ŠOPSKA SALATA Omiljena salata nazvana po Šopima koje voli ceo Balkan
Šopi, pripadnici južnoslovenskih plemena koji su tokom srednjeg veka naseljavali centralne delove Balkanskog poluostrva, živeli su na prostoru zapadne Bugarske, istročne Makedonije, jugoistočne Srbije, kao i na malom delu današnje Grčke, a bavili su se stočarstvom.
Komentari (0)