NAJLEPŠA JELA SA TIKVICAMA Od supe i pite do rolnica, pomeraju granice dobrog ukusa

Ivana Pavlović

17:00

Sezonski recepti 0

Pita bez kora, zelena krem supa, špagete sa povrćem, punjeni čamčići ili slasne rolnice, nećete da pogrešite šta god da odaberete.

rolnice sa tikvicama
Shutterstock

Pita bez kora

Sastojci

  • 700 g tikvica
  • 250 g slanog sira
  • 50 g narendanog parmezana
  • 4 jaja
  • 2 kašike svežeg iseckanog korijandera
  • 2 kašike iseckanog svežeg peršuna
  • 1 kašika parmezana za posipanje
  • so, biber

Priprema:
Tikvice oljuštite i kuvajte na pari 10 minuta. Ocedite, iseckajte i stavite u činiju. Dodajte izmrvljen sir, umućena jaja, korijander, peršun i 50 g parmezana. Izmešajte, sipajte u podmazan pleh i pospite parmezanom. Pecite oko 50 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Proverite čačkalicom da li je pita pečena. 

 

Zelena krem-supa

Sastojci:

  • 500 g tikvica
  • 300 g krompira
  • 1 crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 1,5 l vode
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • so, biber

Priprema:
Iseckajte crni luk na kockice, a beli izgnječite. Tikvice i krompir oljuštite i isecite na kockice. Na malo zagrejanog ulja prodinstajte crni luk da omekša. Dodajte beli luk i čim zamiriše dodajte tikvice, pa ih kratko prodinstajte. Dodajte krompir, 2/3 vode, so i biber po ukusu. Kuvajte pola sata, odnosno dok krompir ne omekša. Sklonite s vatre i štapnim mikserom sve usitnite. Ako je supa previše gusta, dodajte još malo vode i vratite na ringlu da provri. Po želji, možete da izvadite malo tikvica da ostanu u komadima, pa ih vratite kada usitnite ostalo. Pre služenja supu možete posuti seckanim peršunom.


Špageti sa povrćem 

Sastojci:

  • 400 g špageta
  • 200 g tikvica
  • 1 crvena paprika
  • 2 kašike putera
  • 10 listića bosiljka
  • 3 čeri paradajza
  • so, biber

Priprema:
Na puteru propržite tikvice isečene na rezance i papriku isečenu na kockice da omekšaju. Začinite solju i biberom po ukusu, pa dodajte špagete koje ste skuvali u posoljenoj vodi. Izmešajte i servirane špagete pospite usitnjenim bosiljkom. Dodajte čeri isečen na polovine.

 

Punjeni čamčići

Sastojci:

  • 3 srednje tikvice
  • 300 g mlevenog mesa
  • 250 ml soka od paradajza
  • 1 crni luk
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašičica seckanog peršuna
  • 1 svež paradajz
  • 1 kašika rendanog parmezana
  • so, biber, ulje

Priprema:
Tikvice operite, isecite krajeve i presecite po dužini. Kašikom izdubite unutrašnjost da ostane 1 cm debljina do kore. Posolite po ukusu. Na zagrejanom ulju prodinstajte iseckan crni luk da zastakli, dodajte iseckan beli luk i čim zamiriše dodajte meso. Uz mešanje dinstajte dok ne dobije smeđu boju. Dodajte sok od paradajza i začinite po ukusu. Kuvajte 15 minuta da se malo zgusne. Poređajte tikvice u pleh obložen papirom za pečenje. Napunite ih mesom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30 minuta, odnosno dok ne omekšaju. Na pola pečenja, stavite odozgo iseckan paradajz, pa vratite u rernu. Gotove tikvice pospite iseckanim peršunom i parmezanom.

 

Rolnice sa šunkom i kačkavaljem

Sastojci:

  • 2 tikvice (oko 1 kg)
  • 250 g šunkarice
  • 250 g kačkavalja (gauda)
  • 300 g pelata
  • 1 kašičica origana
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • so, svež bosiljak

Priprema:
Operite tikvice, isecite po dužini na kriške debljine 5 mm. Propržite ih na maslinovom ulju da omekšaju i dobiju smeđu boju. Vadite na tanjir tako što ćete ih ređati u jedan red. Posolite i pustite da se ohlade. Pomešajte paradajz pelat, so, origano i malo maslinovog ulja. Na jednu krišku tikvice stavite krišku šunke koju ste presekli napola i preko krišku kačkavalja isto presečenu. Urolajte i ređajte u posudu za pečenje tako da jedan otvor rolnice bude dole.  Prelijte pripremljenim sosom od paradajza. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta. Poslednjih pet minuta pojačajte temperaturu na 200 da se rolnice zapeku. Gotove pospite svežim listovima bosiljka.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading