NAJLEPŠA JELA SA TIKVICAMA Od supe i pite do rolnica, pomeraju granice dobrog ukusa

Ivana Pavlović

17:00

Sezonski recepti 0

Pita bez kora, zelena krem supa, špagete sa povrćem, punjeni čamčići ili slasne rolnice, nećete da pogrešite šta god da odaberete.

rolnice sa tikvicama
Shutterstock

Pita bez kora

Sastojci

  • 700 g tikvica
  • 250 g slanog sira
  • 50 g narendanog parmezana
  • 4 jaja
  • 2 kašike svežeg iseckanog korijandera
  • 2 kašike iseckanog svežeg peršuna
  • 1 kašika parmezana za posipanje
  • so, biber

Priprema:
Tikvice oljuštite i kuvajte na pari 10 minuta. Ocedite, iseckajte i stavite u činiju. Dodajte izmrvljen sir, umućena jaja, korijander, peršun i 50 g parmezana. Izmešajte, sipajte u podmazan pleh i pospite parmezanom. Pecite oko 50 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Proverite čačkalicom da li je pita pečena. 

 

Zelena krem-supa

Sastojci:

  • 500 g tikvica
  • 300 g krompira
  • 1 crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 1,5 l vode
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • so, biber

Priprema:
Iseckajte crni luk na kockice, a beli izgnječite. Tikvice i krompir oljuštite i isecite na kockice. Na malo zagrejanog ulja prodinstajte crni luk da omekša. Dodajte beli luk i čim zamiriše dodajte tikvice, pa ih kratko prodinstajte. Dodajte krompir, 2/3 vode, so i biber po ukusu. Kuvajte pola sata, odnosno dok krompir ne omekša. Sklonite s vatre i štapnim mikserom sve usitnite. Ako je supa previše gusta, dodajte još malo vode i vratite na ringlu da provri. Po želji, možete da izvadite malo tikvica da ostanu u komadima, pa ih vratite kada usitnite ostalo. Pre služenja supu možete posuti seckanim peršunom.


Špageti sa povrćem 

Sastojci:

  • 400 g špageta
  • 200 g tikvica
  • 1 crvena paprika
  • 2 kašike putera
  • 10 listića bosiljka
  • 3 čeri paradajza
  • so, biber

Priprema:
Na puteru propržite tikvice isečene na rezance i papriku isečenu na kockice da omekšaju. Začinite solju i biberom po ukusu, pa dodajte špagete koje ste skuvali u posoljenoj vodi. Izmešajte i servirane špagete pospite usitnjenim bosiljkom. Dodajte čeri isečen na polovine.

 

Punjeni čamčići

Sastojci:

  • 3 srednje tikvice
  • 300 g mlevenog mesa
  • 250 ml soka od paradajza
  • 1 crni luk
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašičica seckanog peršuna
  • 1 svež paradajz
  • 1 kašika rendanog parmezana
  • so, biber, ulje

Priprema:
Tikvice operite, isecite krajeve i presecite po dužini. Kašikom izdubite unutrašnjost da ostane 1 cm debljina do kore. Posolite po ukusu. Na zagrejanom ulju prodinstajte iseckan crni luk da zastakli, dodajte iseckan beli luk i čim zamiriše dodajte meso. Uz mešanje dinstajte dok ne dobije smeđu boju. Dodajte sok od paradajza i začinite po ukusu. Kuvajte 15 minuta da se malo zgusne. Poređajte tikvice u pleh obložen papirom za pečenje. Napunite ih mesom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30 minuta, odnosno dok ne omekšaju. Na pola pečenja, stavite odozgo iseckan paradajz, pa vratite u rernu. Gotove tikvice pospite iseckanim peršunom i parmezanom.

 

Rolnice sa šunkom i kačkavaljem

Sastojci:

  • 2 tikvice (oko 1 kg)
  • 250 g šunkarice
  • 250 g kačkavalja (gauda)
  • 300 g pelata
  • 1 kašičica origana
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • so, svež bosiljak

Priprema:
Operite tikvice, isecite po dužini na kriške debljine 5 mm. Propržite ih na maslinovom ulju da omekšaju i dobiju smeđu boju. Vadite na tanjir tako što ćete ih ređati u jedan red. Posolite i pustite da se ohlade. Pomešajte paradajz pelat, so, origano i malo maslinovog ulja. Na jednu krišku tikvice stavite krišku šunke koju ste presekli napola i preko krišku kačkavalja isto presečenu. Urolajte i ređajte u posudu za pečenje tako da jedan otvor rolnice bude dole.  Prelijte pripremljenim sosom od paradajza. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta. Poslednjih pet minuta pojačajte temperaturu na 200 da se rolnice zapeku. Gotove pospite svežim listovima bosiljka.

Možda vas zanima:

šopska salata

ŠOPSKA SALATA Idealna za vrele dane, a voli je ceo Balkan

17:00

7 septembar, 2024

Sezonski recepti

Dobila je naziv po Šopima, pripadnicima južnoslovenskih plemena koji su tokom srednjeg veka naseljavali centralne delove Balkanskog poluostrva, živeli su na prostoru zapadne Bugarske, istročne Makedonije, jugoistočne Srbije, kao i na malom delu današnje Grčke, a bavili su se stočarstvom.

Komentari (0)

Loading