TURSKI DESERT IZ TIGANJA Gotov začas, a ukusan kao da ste se trudili satima
Sladak i solačn, ovakav do sada niste jeli, zato najbolje napravite duplu meru.
Za testo:
- 1 čaša griza
- 1,5 šolje tople vode
- 1 kašičica suvog kvasca
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica brašna
- 1 pakovanje praška za pecivo
- so
Za sirup:
- 1 čaša šećera
- 1 čaša vode
- 1 kriška limuna
Za punjenje:
- mocarela
- sir čedar
Za dekoraciju:
- pistaći
Priprema
U jednoj posudi pomešajte griz, mlaku vodu, suvi kvasac, šećer i brašno. Mikserom dobro sjedinite pa dodajte prašak za pecivo. Dobro promešajte i pokrijte plastičnom folijom. Ostavite da odstoji 15 minuta, a za to vreme pravite sirup. U šerpicu sipajte šećer i vodu i dobro promešajte. Dodajte kašiku limuna i ostavite da se kuva 5 minuta, zatim skinite sa ringle. Zatim narendajte sireve. U dubljem tiganju, na 2 kapi ulja, pecite polovinu smese za testo, sve dok ne dobije blago zlatnu boju. Ponovite postupak i za drugu polovinu testa. U zasebnom tiganju zagrejte ulje, ubacite pečenu polovinu, pa je pospite rendanim sirevima. Poklopite drugom polovinom testa. Pecite 5 minuta na tihoj vatri. Pečeno testo izrežite na trouglove i preijte pripremljenim, šećernim sirupom. Na kraju, pospite desert mlevenim pistaćima. Bon appetit!
Možda vas zanima:
BAKLAVA SA ORASIMA Po tradicionalnom receptu, biće sočna i topiće se u ustima, a trik je u ovome
Neodoljiva baklava idealna je za sve svečane prilike, kao i slavsku trpezu.
PALAČINKE SA JABUKAMA I CIMETOM Brzi jesenji desert koji se ne propušta, a zamirisaće cela kuća
Savršene za jesen i lepo druženje sa prijateljima.
BASKIJSKI ČIZKEJK Španski desert nastao učeničkom greškom, a nema ko će ostati na jednom parčetu
Čuveni čizkejk je nastao kada je učenik u baru slučajno kolač stavio u pogrešnu rernu, nakon čega je kolač spolja zagoreo, a iznutra je ostao kremast.
ČOKOLADNE AMERIČKE PALAČINKE Još slađe od klasičnih, a tope se u ustima, ovakve do sada niste jeli
Ako volite američke palačinke, njihovu ćokoladnu varijantu ćete obožavati.
BRZI KOLAČ SA JOGURTOM Jednostavan desert skupog ukusa, a totalno osvežavajući i kremast
Sočan i sladak, poći će vam voda na usta.
PILEĆA SALATA SA KIKIRIKIJEM I SUSAMOM Kremasta i slasna, ovakvu do sada niste jeli
Savršen spoj kremaste piletine, susama. jogurta i ostalih sastojaka osvojiće i one izbirljive.
POHOVANI KAČKAVALJ PRAVI RAJ ZA NEPCA Gurmansko predjelo koje se pravi lako, a smaže začas
Ukusa koji priča priče, osvojiće vas od prvog zalogaja.
DODAJTE OVO U SARME Biće sočne i slasne, recept iz 1952.godine oduševio domaćice na mrežama
Tajni sastojak zbog kojih će sarme biti neodoljive, a ukućani stajati u redu za još.
ŠOPSKA SALATA Omiljena salata nazvana po Šopima koje voli ceo Balkan
Šopi, pripadnici južnoslovenskih plemena koji su tokom srednjeg veka naseljavali centralne delove Balkanskog poluostrva, živeli su na prostoru zapadne Bugarske, istročne Makedonije, jugoistočne Srbije, kao i na malom delu današnje Grčke, a bavili su se stočarstvom.
Komentari (0)