BOGATA, RASKOŠNA POSLASTICA Orijent torta, zanosni ukus koji se ne zaboravlja

trpeza.rs

02:06

Slatki kutak 0

Ova torta ne spada u one jednostavne i brze, ali kada je jednom budete probali biće vam jasno zašto je vredna svakog truda

orijent torta
Printscreen/Youtube

Sastojci
Za koru:

  • 5 belanaca
  • 5 kašika šećera
  • 80 g suvog grožđa
  • 80 g oraha
  • 80 g suvih smokvi
  • 1,5 kašika brašna

Za fil:

  • 5 žumanaca
  • 3 kašike šećera
  • 1 kesica pudinga od vanile
  • 400 ml mleka
  • 80 g bele čokolade
  • 70 g maslaca

I još:

  • 200 ml slatke pavlake
  • 30 g bele čokolade

Priprema

Belanca umutiti u čvrst sneg zajedno sa šećerom. Orahe, suvo grožđe i smokve iseckati, izmešati sa brašnom, pa špatulom sjediniti sa belancima, lagano. Sipati u pleh obložen pek papirom i peći oko 30 minuta na 190 stepeni. Dobijenu koru, kada se prohladi, preseći po dužini na pola. 

Staviti da provri 300 ml mleka sa šećerom, a u drugoj posudi sjediniti žumanca sa pudingom i 100 ml mleka, pa zakuvati u provrelom mleku uz neprestano mućenje žicom. Kada je kuvano, skinuti sa vatre i u to dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se čokolada ne otopi, a zatim pokriti folijom i ostaviti da se ohladi.
Umutiti maslac, sa kašikom žutog fila, pa onda dodati sav fil i umutiti, penasto.

Posebno umutiti slatku pavlaku. Na tacnu staviti koru, premazati žutim filom, pa slojem slatke pavlake, opet kora, pa ponovo žuti fil i pavlaka. Tortu i sa strane premazati žutim kremom i pavlakom, a odozgo narendati belu čokoladu. Ostaviti u firžideru da prenoći, pa seći po želji.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading