PRAVO JE VREME DA PROBATE Ledene kocke sa grizom, ukus za pamćenje
Ledene kocke, osim u osnovnoj varijanti, mogu da se pripremaju sa voćem takodje. Mogu da se prave sa grizom, ali i pudingom..sve ove varijante su odlične, i možete da prilagodite svojim potrebama i ukus
Neophodni sastojci za pripremu:
Za koru:
6 jaja
6 kašika šećera
100 mililitara mleka
100 mililitara ulja
3 kašike kakao praha
6 kašika brašna
1 kesica praška za pecivo
Za preliv:
400 mililitara mleka
200 grama šećera
Za fil:
1 litar mleka
180 grama griza
2 žumanca
2 kašike šećera + 1 kesica vanilin šećera
120 grama maslaca
200 grama šećera u prahu
Za glazuru:
200 grama čokolade za kuvanje
2 kašike ulja
Postupak pripreme:
*Priprema kore kao u prvom receptu, jer uvek koristim isti patišpanj.*
Za fil, mleko stavite da provri na umerenoj temperaturi, pa kada provri dodajte kašiku po kašiku griza i neprestano mešajte. Mešanje je neophodno kako bi se griz ravnomerno ukuvao, i kako ne bi bilo grudvica. Kada zgusne sklonite sa ringle, pa prekrijte folijom i ostavite da se ohladi.
Žumanca umutite penasto sa šećerom, pa kuvajte na pari 10-15 minuta, da se zgusnu i postanu kremasta. Neprestano mešajte tokom kuvanja. Sklonite sa pare, prekrijte folijom pa ostavite da se ohlade.
Margarin umutite penasto sa prah šećerom, pa dodajte ohladjeni fil od žumanaca i dobro izmiksirajte da krema postane glatka i ujednačena. Na kraju, postepeno dodajte fil od griza i miksirajte da se sada svi sastojci dobro sjedine.
Fil je gotov, ravnomerno ga rasporedite preko kore.
Sledi glazura – čokoladu otopite sa uljem, pa prelijte preko fila. Kolač u friz da se stegne pa tek kada se dobro ohladi poslužite.
Možda vas zanima:
IDEALNO ZA DORUČAK ILI VEČERU Rolovane viršle sa kačkavaljem, neverovatno ukusna kombinacija
Odlično pecivo, koje ćete iznova i iznova praviti
RECEPT KAKAV STE UVEK TRAŽILI Mantije sa prazilukom i krompirom, ono kad se jelo podigne na viši nivo
Priredite ukućanima iznenađenje, dočekajte goste, biće vam zahvalni na savršenom zalogaju
SAVRŠEN SLATKIŠ ZA LETNJE POPODNE Pita sa jabukama u lisnatom testu, vrhunsko uživanje
Okolo hrskava korica, a unutra mek i sočan fil, sve miriše na cimet, a priprema jednostavna. Može sa bilo kojim voćem na ove vrućine
STARINSKO SRPSKO JELO Krompirača sa pirinčem i kobasicom, pravo zadovoljstvo ukusa
Luk ovom jelu daje slast, a pirinač u kombinaciji sa jako malo brašna pravi jelo kremastim
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)