PRAVO JE VREME DA PROBATE Ledene kocke sa grizom, ukus za pamćenje
Ledene kocke, osim u osnovnoj varijanti, mogu da se pripremaju sa voćem takodje. Mogu da se prave sa grizom, ali i pudingom..sve ove varijante su odlične, i možete da prilagodite svojim potrebama i ukus

Možda vas zanima:

STARINSKO SRPSKO JELO Krompirača sa pirinčem i kobasicom, pravo zadovoljstvo ukusa
Luk ovom jelu daje slast, a pirinač u kombinaciji sa jako malo brašna pravi jelo kremastim

SPECIJALITET ZAPADNOG SREMA Domaća proja sa slaninom i sirom, božanstven miris, a tek ukus
Kada jednom probate ovaj recept za proju sa sirom, uvek ćete je praviti, bilo za doručak ili večeru

NAJLEPŠA JELA ZA VIDOVDAN Domaćice iz Kosova ih tradicionalno prave svake godine za veliki praznik, prenose se s kolena na koleno
Ova jela se svake godine na Kosovu prave za Vidovdan
GURABIJE SRCU NAJMILIJE Poslastica na koju niko ne ostaje ravnodušan
Miris našeg detinjstva!
Neophodni sastojci za pripremu:
Za koru:
6 jaja
6 kašika šećera
100 mililitara mleka
100 mililitara ulja
3 kašike kakao praha
6 kašika brašna
1 kesica praška za pecivo
Za preliv:
400 mililitara mleka
200 grama šećera
Za fil:
1 litar mleka
180 grama griza
2 žumanca
2 kašike šećera + 1 kesica vanilin šećera
120 grama maslaca
200 grama šećera u prahu
Za glazuru:
200 grama čokolade za kuvanje
2 kašike ulja
Postupak pripreme:
*Priprema kore kao u prvom receptu, jer uvek koristim isti patišpanj.*
Za fil, mleko stavite da provri na umerenoj temperaturi, pa kada provri dodajte kašiku po kašiku griza i neprestano mešajte. Mešanje je neophodno kako bi se griz ravnomerno ukuvao, i kako ne bi bilo grudvica. Kada zgusne sklonite sa ringle, pa prekrijte folijom i ostavite da se ohladi.
Žumanca umutite penasto sa šećerom, pa kuvajte na pari 10-15 minuta, da se zgusnu i postanu kremasta. Neprestano mešajte tokom kuvanja. Sklonite sa pare, prekrijte folijom pa ostavite da se ohlade.
Margarin umutite penasto sa prah šećerom, pa dodajte ohladjeni fil od žumanaca i dobro izmiksirajte da krema postane glatka i ujednačena. Na kraju, postepeno dodajte fil od griza i miksirajte da se sada svi sastojci dobro sjedine.
Fil je gotov, ravnomerno ga rasporedite preko kore.
Sledi glazura – čokoladu otopite sa uljem, pa prelijte preko fila. Kolač u friz da se stegne pa tek kada se dobro ohladi poslužite.

NEODOLJIVI MAFINI SA LIMUNOM Osvežavajući slatkiš u savršenom slatko-kiselkastom spoju ukusa
Prave se lako, a osvajaju ukusom.

TIRAMISU KUGLICE Savršeni spoj sitnih kolača i čuvenog italijanskog deserta, za sve svečane prilike
Mekane i sočne, nestaće sa stola odmah.

KROFNE PUNJENE KREMOM OD VANILE Mekane i vazdušaste, a tope se u ustima
Sočne i slasne, najbolje odmah stavite duplu meru.

POSNA SAHER TORTA Neodoljiva poslastica sa džemom koja ukusom nimalo ne zaostaje za originalom
Savršena i slatka, uzećete parče više.

PIJANA TORTA SA VIŠNJAMA ZA USKRS Polovina nestane dok trepnete
Sočna i osvežavajuća, nema ko vam neće tražiti recept.
Komentari (0)