UMESITE GA KAO IZ PEKARE! Cake za savršen domaći hleb otkriva Milica Radović iz Beograda

V. Vukadinović

12:41

U sosu sa 0

Volite miris i ukus vrućeg hleba, ali niste nikada probali da ga umesite jer mislite da je za to potrebno posebno umeće? Hladni dani su idealni da usavršite tu veštinu.

UMESITE GA KAO IZ PEKARE! Cake za savršen domaći hleb otkriva Milica Radović iz Beograda
privatna arhiva/Milica Radović

Primenite savete koje nam je dala Milica Radović iz Beograda i hleb će vam sigurno uspeti! Ona na svom Instagram profilu zalogaj_mr deli recepte za slana jela i kolače sa više od 42.000 vernih pratilaca. Miličin slogan je „Kuvanje je lako i to može svako!“ i kaže da je najvažnije od svega uneti u to dušu, srce i ljubav.

Od koje vrste brašna je najbolje mesiti hleb?

- Hleb se najčešće pravi od pšeničnog brašna T-400. Bitno je prosejati brašno pre upotrebe jer mu time povećavate rastresitost, što će pozitivno uticati na narastanje testa. Hleb se može mesiti i od ražanog, integralnog i crnog brašna, a ako volite da eksperimentišete, umesite ga od nekoliko vrsta.

UMESITE GA KAO IZ PEKARE! Cake za savršen domaći hleb otkriva Milica Radović iz Beograda privatna arhiva/Milica Radović
 

Da li testo mora dva puta da se premesi?

- Veoma je važno da se testo pre narastanja dobro obradi rukama, a zatim laganim pokretima na 15-20 minuta premesi. Kada se premesi, unese se nova količina kiseonika u testo i na taj način se osveži. Ono koje ne naraste dobro ne može biti vazdušasto i mekano. Zato mora duplo da naraste i dva puta da se premesi.

Kako da najbrže naraste?

- Da bi testo brže naraslo, potrebno je da svi sastojci budu sobne temperature. U prostoriji u kojoj se radi s testom treba da bude toplo, pa ne otvarajte prozor dok ne ubacite testo u rernu. Kvasac treba da bude dobro aktiviran, a to ćete postići tako što ćete mleko ili vodu uvek smlačiti, pa dodati kvasac i šećer i posuti sa malo brašna. So nikada ne mešajte sa kvascem jer to usporava vrenje, već ga izmešajte sa brašnom pa dodajte kvasac. Jedan način narastanja testa jeste da ga premažete s malo ulja, pokrijete providnom folijom, ubacite u plastičnu kesu i držite pored radijatora ili šporeta. Druga mogućnost je da ga stavite u zagrejanu rernu na 40 stepeni par minuta. Kada počne da raste, isključite rernu i ostavite testo dok se ne udvostruči.

Šta da radimo ako testo ne naraste?

- Razlozi zbog čega testo ne narasta su različiti. Treba voditi računa i o roku trajanja kvasca i drugim činiocima koje sam pomenula. Probajte da ponovo premesite testo dodajući mu malo brašna ili neku tepsiju napunite kipućom vodom i stavite na dno rerne, a posudu sa testom na srednju rešetku pa zatvorite rernu.

Zašto stavljate maslinovo ulje?

- Maslinovo ulje dodajem da bih testo lakše obrađivala i poboljšala ukus hleba.

UMESITE GA KAO IZ PEKARE! Cake za savršen domaći hleb otkriva Milica Radović iz Beograda privatna arhiva/Milica Radović
 

Kako da hleb lepo oblikujemo da bude kao kupljen?

- Postoje kalupi za hleb, ali je najbolje raditi to po receptu naših baka. Ručno oblikovanje podrazumeva pripremu jufkica, koje se rukama malo razvuku pa se oklagijom formira pravougaonik. Potom se jedna strana urola do polovine i druga strana isto. Krajevi se spoje po sredini i u plehu ili kalupu se okrene spojenom stranom na dole.

Zašto tokom pečenja stavljate u rernu i pleh s vodom?

- Voda služi da se kora ne formira odmah i da hleb ima vremena da naraste. Zahvaljujući tome, kora će biti tanka i hrskava.

Kako da hleb ne bude gnjecav?

-  Da ne bi bio gnjecav, nemojte dodavati previše tečnosti u testo ili premalo brašna. Počnite s malom količinom brašna, a zatim dodajte po malo, dok ne postignete željenu konzistenciju. Nemojte da vam testo predugo narasta. Hleb uvek pecite u zagrejanoj rerni i ostavite da se ohladi pre nego što ga isečete.

Kako da znamo da je hleb ispečen?

- Dobro pečen hleb ima rumenu koru sa svih strana. Proverite tako što ćete kucnuti donji deo hleba i ako je zvuk šupljikav, onda je hleb ispečen.

UMESITE GA KAO IZ PEKARE! Cake za savršen domaći hleb otkriva Milica Radović iz Beograda privatna arhiva/Milica Radović
 

Domaći hleb

Sastojci:

400 g brašna tip 400

300 ml vode

1 kesica suvog kvasca (10 g)

1 kašika šećera

1 kašika maslinovog ulja

1 kašičica soli

Priprema:

U mlaku vodu umešajte kvasac i šećer i ostavite 5 minuta. U činiji prosejte brašno, dodajte so i maslinovo ulje, promešajte, pa dodajte kvasac. Umesite testo. Nauljite činiju i stavite testo da naraste. Posle 20 minuta ga premesite, pa nakon sledećih 20 minuta još jednom. Ostavite da stoji još 20 minuta, pa ga podelite na dva dela. Svaku lopticu oklagijom rastanjite u pravougaonik, jednu stranu urolajte do polovine i drugu isto. Krajeve spojite po sredini. U pleh stavite hleb okrenut spojenom stranom nadole. Na dno rerne stavite šerpu ili manji pleh s vodom i uključite na 220  stepeni. Pokrijte hlebove providnom folijom i ostavite da odstoje 15 minuta, dok se rerna zagreje. Pemažite ih mlakom vodom, pospite sa malo brašna i odozgo malo zasecite. Smanjite temperaturu na 200 stepeni i pecite hleb 15-20 minuta. Kucnite donji deo hleba i ako je zvuk šupljikav, hleb je pečen. Pre sečenja hleb treba da se hladi minimum 10 minuta.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading