ČISTA EGZOTIKA NA TANJIRU Losos na ananasu po receptu kulinarske blogerke Željke Draškić

V. Vukadinović

18:01

U sosu sa 0

Novosađanka Željka je živela na Tajlandu sedam godina i tamo dobila inspiraciju za pravljenje raznih jela, namaza i slatkiša. Ovo je jedan od njenih brojnih zanimljivih recepata.

ČISTA EGZOTIKA NA TANJIRU Losos na ananasu po receptu kulinarske blogerke Željke Draškić
Foto: privatna arhiva/Željka Draškić

Željka Draškić je kulinarska blogerka i autorka Instagram profila „Čika, štikla i kašika“ (chica_shtikla_i_kashika) na kojem sa pratiocima deli recepte naše tradicionalne kuhinje prezentovane na drugačiji način.

Da li je bolje koristiti svež ili zamrznut losos?

- Koristila sam zamrznuti losos za krem čorbe, ali kada ga pečem ili pržim biram svež. Losos se uvozi i stiže samo određenim danima. Tada ga je najbolje i kupiti. Najbitnije je izabrati proverenu ribarnicu.

Kako da ga očistimo?

- To uvek odrade stručna lica pre nego što se nađe na tezgi. Međutim, može se desiti da ne očiste krupne kosti. Njih možete da izvadite pomoću pincete ili noža, jer su velike. Potrebno je samo prstima preći preko fileta i ukoliko ima kostiju, one se osete.

ČISTA EGZOTIKA NA TANJIRU Losos na ananasu po receptu kulinarske blogerke Željke Draškić Foto: privatna arhiva/Željka Draškić
 

Da li se skida kožica?

- Ne skidam kožicu, jer daje zdravu masnoću. Kada se prži, losos se uvek okreće na stranu gde je kožica. Ona treba da se zaseče nožem nekoliko puta pre nego što se stavi u zagrejan tiganj. Malo pritisnite lososa kako se ne bi skupio i kako bi se kožica lepo zapekla i postala hrskava. Prilikom serviranja se može skinuti ukoliko želite.

Kako da se losos ne osuši prilikom prženja i pečenja?

- Svaku stranu fileta lososa pržite 4-5 minuta, ali prilagodite vreme prženja debljini fileta. Okrenite po potrebi da bi se lepo zapekao. Temperatura ringle treba da bude niža kako bi se riba ravnomerno ispržila, da ne bi zagorela spolja, a unutrašnjost ostala sirova. Kada pečem lososa u rerni, uvek stavim razno povrće kako bih imala kompletan ručak. Pokrijem folijom da riba ostane sočna, a pred kraj je sklonim da se lepo zapeče.

Kako da znamo da je dovoljno pečen?

- Losos je prirodno narandžaste boje. Prilikom prženja se boja menja do svetlonarandžaste nijanse i tada je pečen. Ukoliko je unutrašnjost lososa jarko narandžasta to je znak da nije dovoljno pečen i da treba nastaviti sa termičkom obradom.

ČISTA EGZOTIKA NA TANJIRU Losos na ananasu po receptu kulinarske blogerke Željke Draškić Foto: privatna arhiva/Željka Draškić
 

Po čemu se prepoznaje zreo ananas?

- Zreo ananas ima poseban miris, boja mu je svetložuta. Prezreo ananas počinje brzo da fermentiše, ukus mu je kiselkast, a listovi iz krune se lako vade. Uvek biram ananas koji nije prezreo, a to proveravam tako što pokušam da izvadim listove.

Kako se najlakše čisti ananas?

- Ako nemate profesionalnu alatku za čišćenje ananasa, najlakše je samo ukloniti krunu i donji deo i nožem seći ananas po dužini. Okca zasecite i izvadite. Sredinu odstranite, jer je tvrda. U ovom receptu nećete pogrešiti ni ako stavite ananas iz konzerve.

Da li su neki začini posebno važni za ovi jelo?

-  Više volim krupno mleveni šareni biber u kombinaciji sa ananasom i lososom jer se ananas karamelizuje i taj slatkast ukus se odlično slaže sa biberom. Biber sameljite na licu mesta, jer tako ima najintenzivniji ukus. Maslinovo ulje u kombinaciji sa majčinom dušicom je takođe dobra kombinacija.

Uz koje priloge se jede ovako pripremljen losos?

- Pirinač, kinoa, kus-kus i povrće su prilozi sa kojima nema greške kada je riba u pitanju.

Losos na ananasu

Sastojci:

400 g lososa

1 svež ananas

1 limun

Za marinadu:

10 kašika maslinovog ulja

1/2 kašičice origana

1/2 kašičice krupno mlevenog bibera

1/4 kašičice soli

Za prilog:

1 šolja pirinča dugog zrna

2 šolje vode

Priprema:

Pomešajte sastojke za marinadu i stavite lososa da odstoji 15 minuta. Ananas operite. Nije potrebno da ga ljuštite, isecite ga po dužini tako da jedna kriška predstavlja podlogu za lososa. Na dno tepsije stavite malo maslinovog ulja i poslažite ananas. Marinadu premažite preko ananasa i stavite lososa. Pokrijte folijom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 25 minuta. Ribu poprskajte sa nekoliko kapi limuna. Pirinač kuvajte na najjačoj temperaturi dok ne proključa, zatim smanjite na tihu vatru i kuvajte dok upije vodu. Začinite po ukusu. Preostalu tečnost iz tepsije sipajte preko pirinča.

 

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading