NATAŠINA TORTA SA VIŠNJAMA I ČOKOLADOM BUDI SVA ČULA Liči na Švarcvald a drugačija
Jako podseća na Švarcvald tortu, a kombinacija čokolade i višanja čini je neodoljivom.
![torta sa čokoladom i višnjama](/data/images/2024-04-05/83210_screenshot-20240226-195112-instagram_f.jpg?timestamp=1712268000)
![torta sa čokoladom i višnjama](/data/images/2024-04-05/83208_img-20230915-wa0010_orig.jpg?t=1712315189)
Piše: Ivana Pavlović
Ako volite čuvenu Švarcvald tortu, ovu ćete obožavati. Čokolada daje slatkoću, višnje kiselost, a kakao gorčinu. Idealna je za svaku priliku, a posebno je dekorativna za svečanu trpezu. Recept za tortu sa višnjama sa nama je podelila Nataša Stević, autorka Instagram profila nacina kuhinja. Ideju da podeli svoje recepte sa drugima dobila je od sina, koji joj je velika podrška, baš kao i suprug. Nataša je frizer po zanimanju, a kuvanje joj je hobi koji voli od detinjstva.
Šta vam se najviše dopalo u ovoj torti?
- Pre par godina na rođendanskom slavlju moje prijateljice ova torta je dominirala. Tada sam prvi put čula za ovaj recept. S obzirom na to da baš i nisam neki ljubitelj slatkiša, ova torta me je osvojila na prvi zalogaj.
Da li ste je nekada pravili sa drugim sastojcima?
- Umesto kakaoa, koji daje gorčinu, u korice i fil možete da stavite rendanu čokoladu, zbog koje će torta malo promeniti ukus i biti slađa. Tortu sam pravila i sa drugim voćem, ali kiselkasto voće je po meni najbolje u kombinaciji sa čokoladom jer torti daje osvežavajući ukus. Ako stavite slatko voće sa čokoladom, torta će biti preslatka.
Kako biste rečima opisali ukus ovog slatkiša?
- Čokoljupce, a i one koji to nisu, ova torta će osvojiti na prvi zalogaj. Slatko-kiselastog ukusa, neodoljivo podseća na Švarcvald tortu. Spoj čokolade i višanja je savršena kombinacija.
Koje vam je omiljeno jelo?
- Testo obožavam, neka bude pasta sa nekim dobrim sosom. Pored toga, omiljene su mi azijska i italijanska kuhinja.
Šta ne volite da pravite?
- Teško je reći jer baš uživam u kuvanju. Ali neka budu dve vrste jela, boranija i ćufte u paradajz sosu.
Koje jelo od svih koje ste pravili je bilo najzahtevnije i zašto?
- Najzahtevnija jela koja spremam su definitivno gulaš i sarma. Oba zahtevaju veću pripremu, duže vreme kuvanja i prisutnost.
Da vam banu gosti, koji brzinski desert biste napravili?
- Palačinke ili neki voćni mus.
Za korice:
- 4 jaja
- prstohvat soli
- 120 g šećera
- 50 ml vode
- pola praška za pecivo
- 100 g brašna
- 20 g kakaoa
Za fil od višanja:
- 400 g zamrznutih višanja
- 150 g šećera
- kašika soka od limuna
- 50 ml vode
- 30 g gustina
Za fil od sira:
- 400 g maskarponea
- 100 g šećera u prahu
- 250 ml slatke pavlake
- 20 g kakaoa
Za prelivanje kora:
- 120 ml vode
- kašika šećera
Za glazuru:
- 150 g tamne čokolade
- 2 kašike ulja
Za dekoraciju:
- slatka pavlaka
- višnje iz kompota
- listići badema
Priprema:
U jednoj posudi pomešajte jaja, so i šećer pa mutite mikserom 10 minuta. Prosejte brašno, kakao, pecivo i pomešajte zajedno. Dodajte smesi i samo kašikom promešajte da se sve lepo sjedini. Razlijte smesu u okrugli kalup. Pecite na 180 stepeni 30-40 minuta. Ohlađenu koru isecite da se dobiju tri korice. Višnje, šećer i sok od limuna stavite na ringlu i pustite da provri. Kuvajte jedno 5 minuta i dodajte razmućen gustin sa vodom. Mešajte varjačom i kada se zgusne, sklonite sa šporeta. Zasebno umutite maskarpone, šećer u prahu i slatku pavlaku. Podelite smesu na dva dela i u jedan deo dodajte kakao. Razmutite šećer u vodi da se rastopi i prelivajte korice redosledom: prva kora: preliv - pola kakao-fila - pola fila od višanja - pola belog fila; druga kora: preliv - druga polovina kakao-fila - druga polovina fila od višanja - druga polovina belog fila; treća kora - preliv. Ostavite u frižider da se dobro ohladi. Otopite na pari čokoladu sa uljem i prelijte glazuru preko torte. Dekorišite je. Prijatno!
Možda vas zanima:
![opera torta](/data/images/2024-07-25/95301_shutterstock-124594633_f.jpg)
OPERA TORTA Francuska čokoladna poslastica sa kafom koja miriše na ljubav
Čuvena francuska poslastica u kremastom spoju kafe i čokolade idealna je za sve svečane prilike, kao i slavsku trpezu.
![viktorija torta](/data/images/2024-07-23/95061_shutterstock-1109186609_f.jpg)
VIKTORIJA TORTA Klasičan engleski desert koji se servira uz popodnevni čaj, obožavaćete je
Britanski desert okruglog oblika koji se sastoji od dva dela, i posipa se šećerom u prahu.
![torta crveni baršun](/data/images/2024-07-22/95005_shutterstock-2156338121_f.jpg)
TORTA CRVENI BARŠUN Raskošna poslastica fenomenalnog ukusa za sve svečane prilike
Torta kojoj popularnost samo raste, pravićete stalno.
![liz tejlor torta](/data/images/2024-07-22/94953_liy-tejlor-torta_f.jpg)
LIZ TEJLOR Sočna torta nazvana po slavnoj glumici, raskošnog izgleda i savršenog spoja sa breskvama
Fenomenalna poslastica ukrasiće svaku svečanu i slavsku trpezu.
![milka torta](/data/images/2024-07-25/95310_image0-2_f.jpeg)
MARIJINA ČOKOLADNA TORTA SE TOPI U USTIMA Izdašna i kremasta, za prave sladokusce
Napravite ovu izdašnu i kremastu poslasticu po receptu Marije Čitaković iz Gornjeg Mušića
![gvakamole sos](/data/images/2024-07-18/94540_gvakamole-sos_f.jpg)
GVAKAMOLE SOS Biser meksičke kuhinje u kombinaciji ukusa bez premca
Možete da mažete na tost, služite kao prilog uz čips ili dodajte ribi ili mesu.
![voćni paša lokum](/data/images/2024-07-18/94538_image2_f.jpeg)
MAJIN VOĆNI PAŠA LOKUM SE TOPI U USTIMA A trešnje mu daju posebnu čar
Napravite čuveni turski desert u sočnoj varijanti sa trešnjama ili višnjama, po receptu Maje Vujčić iz Beograda.
ZORKIN ŠARENI HLEB OBOŽAVAJU DECA Preukusan i dekorativan, a svež i treći dan
Pripremite ovaj dekorativni hleb po receptu Zorke Gemović iz Sremske Kamenice
![tartar sos](/data/images/2024-07-11/93756_shutterstock-2143947197_f.jpg)
TARTAR SOS Francuski delikates koji se savršeno slaže sa ribom i morskim plodovima
Još bolji od kupovnog, uživaćete u svakom zalogaju.
Komentari (0)