KARAĐORĐEVA ŠNICLA Po originalnom kafanskom receptu, klasik bez premca od 1956. godine
1956.godine kuvar Milovan Mića Stojanović napravio je Karađorđevu šniclu.
Potrebno je
- meso po izboru
- zreli kajmak (mladi se brže topi i ima slabiji ukus)
- jaja
- prezla
- oštro brašno
- so
- biber
Priprema:
Za Karađorđevu šniclu podjednako je ispravno ako se koristi i junetina i svinjetina. Najbolje bi bilo koristiti file kao naj mekše meso koje se brzo peče ali je dovoljno dobro i meso buta koje je odmašćeno i sa kog su odklonjene sve žilice. Savršeno bi bilo da nabavite velike šnicle i da se sve umota u jednom komadu ali ako to nije moguće tu su čačkalice da pomognu da se rolovano meso koje je u komadima lepo učvrsti. Šniclu dobro izlupamo batom za meso, da bude što tanja. Obratite pažnju da vam ivice budu još tanje da bi se lepše slepile. Što je deblja šnicla to postoji veća verovatnoća da će meso prilikom prženja unutar rolata ostati sirovo. Zato meso mora biti maksimalno tanko i po mogućnosti što pravilnijeg oblika. Meso blago posolimo (u zavisnosti od slanosti kajmaka) i pospemo krupnim sveže mlevenim biberom pa bogato napunimo starim kajmakom. Meso zatim uvijemo kao palačinku naguravajući krajeve ka unutra da fil ne bi iscureo tokom pečenja. Ukoliko niste sigurni da je sve savršeno čvrsto ojačajte sa čačkalicama. Rolat zatim uvaljamo u brašno. Brašnasti rolat zatim uvaljamo u jaja koja smo ulupali sa prstohvatom soli. Nakon jaja rolat uvaljamo u prezle (krušne mrvice). Ukoliko volite deblju koricu kod paniranja ponovite još jednom postupak bez brašna, tj. nakon valjanja u prezlu ponovo vratite rolat u jaja pa opet u prezle. Meso pržimo u što više ulja na srednje jakom plamenu. Ukoliko ga pečete na jakom plamenu panaža će brzo poprimiti boju a meso će ostati sirovo a ukoliko jako smanjite plamen panaža će polako poprimiti boju, a meso će previše upiti ulje i punjenje će iscuriti. Zato srednja jačina plamena, rolat pržimo sa svih strana dok ne poprimi zlatno-smeđu boju. Gotov rolat ocedimo pažljivo od ulja i odložimo na nekoliko slojeva papirnog ubrusa. Prilog naravno spremate po želji i ukusu. Po starom i originalnom receptu Karađorđeva šnicla se preliva tartar sosom uz dodatak kriški limuna. Prijatno!
Možda vas zanima:
PILEĆA KARAĐORĐEVA ŠNICLA Ista kao ona kafanska, svaki zalogaj miluje nepca
Sočna i slasna, za ručak koji se pamti.
KARAĐORĐEVA ŠNICLA Recept kafanskog kuvara, biće mekana i slasna
Gurmanski užitak u svakom zalogaju.
KARAĐORĐEVA ŠNICLA Srpski klasik po originalnom kafanskom receptu, prste da poližete
Sočna i slasna, za ručak koji se pamti.
KARAĐORĐEVA ŠNICLA Savršen spoj mesa, kajmaka i tartar sosa, po pravom kafanskom receptu
Karađorđevu šniclu osmislio je Milovan Mića Stojanović, Titov kuvar.
SOČNA PILETINA U KREMASTOM SOSU SA PEČURKAMA Brz i zdrav ručak, poješće se za tili čas
Pikantan recept sa piletinom za sve gurmane
SLAVICIN VOĆNI KOLAČ ZA SAVRŠEN VIKEND Lako se pravi, a topi se u ustima
Napravite ovaj neodoljivi voćni kolač po receptu Slavice Milojević iz Vranja
BORISOV BRZI KOLAČ SA BANANAMA MIRIŠE NA DOM A topi se u ustima
Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Borisa Krasnića iz Beograda
BILJANINA VOĆNA MAĐARICA BUDI SVA ČULA A manje teška od klasične
Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Biljane Petrović iz Doboja
NINA NAM JE DALA RECEPT ZA BOMBA LOLA TORTU Svakim zalogajem budi nostalgiju
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Nine Ilić Vasić iz Valjeva
Komentari (0)