Napravite ovu fenomenalnu poslasticu sa tri fila i kremom od pistaća po receptu Dragane Varevac iz Kraljeva
Piše: Ivana Pavlović
Ako volite jake, kalorične torte sa bogatim filom i spojem različitih ukusa, ovu poslasticu ćete obožavati. Da je majčina ljubav bezgranična i večna, dokazuje i Dragana Varevac, autorka profila Moja čarobna kuhinja, koja je s nama podelila recept za ovaj slatkiš. U brojne poslastice koje pravi utkana je emocija ogromne ljubavi i čežnje prema pokojnom sinu Luki, koji je stradao pre 14 godina u saobraćajnom udesu. Naloge na mrežama je otvorila pre četiri godine, pravljenje torti je njen posao, a kuvanje hobi koji je izuzetno raduje, i preko koga je nastavila da održava sećanje na omiljene kolače koje je Luka voleo. Mlađi sin Aleksa joj je najveća podrška, ali i veliki podstrek da nastavi da radi ono što voli. Sa Draganom smo popričali o receptu za njenu autorsku tortu - čarolija anđela - i o tajni savršenog fila.
Inspiracija za ovaj recept je bila i teška i posebna u isto vreme. Kako ste odlučili da napravite ovu tortu?
- Recept je moj, sastavila sam ga kao poklon sinu koji nije više među nama, pre 14 godina stradao je u saobraćajnoj nesreći. Kada se radi s ljubavlju, u ovom slučaju je i ljubav i velika čežnja zajedno, recept mora biti poseban i savršen.
Odajte nam tajnu savršenog fila za tortu?
- Savršen fil mora biti prvenstveno od kvalitetnih sastojaka, isključivo kuvan na pari, bez obzira na to da li su u pitanju samo žumanca sa šećerom ili se dodaje i mleko. U tom slučaju proces kuvanja traje duže, ali je neuporediv. Naravno, nezaobilazan je i maslac kao dodatak filu, koji daje svilenkastu i kremastu strukturu.
Da li koristite sastojke sobne temperature ili direktno iz frižidera?
- Uvek koristim sastojke koji su prethodno odstojali na sobnoj temperaturi. Posebno jaja i maslac.
Šta da radimo ako kora pukne prilikom pečenja?
- Zavisi kako je pukla kora i koliko je oštećena. Ukoliko je moguće prilikom slaganja torte i filovanja spojiti koru, može se iskoristiti i neće biti problema prilikom sečenja. Ako je previše oštećena a pečena, izmrviti je i napraviti neku brzu poslasticu u čašama.
Da li torta treba da stoji u frižideru da se stegne i koliko dugo?
- Naravno, minimum osam sati u frižideru. Svaka torta koja ima više filova i korica zahteva duže hlađenje prilikom koga se sjedinjuju ukusi i onda bude savršena i za sečenje i za degustaciju.
Da li ste je nekada pravili sa drugim sastojcima? Ako jeste, sa kojim? I koliko se razlikovao ukus?
- Nisam i ne bih ništa menjala u ovom receptu. Za kratko vreme je osvojio veliki broj ljudi i svi su imali isto mišljenje, savršeno je čaroban.
Da li mislite da je moguće ovu tortu napraviti u posnoj varijanti? Sa kojim sastojcima biste je napravili i koliko bi se razlikovao ukus?
- Zbog specifičnog fila sa kremom od pistaća i ostalih sastojaka u koricama, ne bi mogao biti u posnoj varijanti, ali bi moglo nešto slično da se napravi sa posnim koricama, malina filom, koji je i u ovom receptu postan, žutim posnim filom, ali da se izostavi fil od pistaća i doda samo umućena biljna slatka pavlaka.
Kada bi vas neko ko nije probao tortu pitao da mu rečima opišete ukus, kako biste ga opisali?
- Jedan zalogaj je dovoljan da osetite čaroliju koja će osvojiti vaša nepca i nećete se sigurno zaustaviti, već tražiti još.
Koje je vaše omiljeno jelo?
- Veliki sam gurman, a slatkiši su moja slabost, teško im odolevam. Ako bih nešto izdvojila, neka bude belo meso u sosu sa povrćem.
Koje jelo ne volite da pravite?
- Jedino što ne volim i nikada nisam spremala ni jela jesu pihtije.
Koje jelo koje od svih koje ste pravili je bilo najzahtevnije i zašto?
- Ima puno zahtevnih jela koja iziskuju vreme, iskustvo i volju, ali kada nešto radite srcem i sa puno ljubavi, teško je odgovoriti na ovo pitanje. Pa i za domaću pitu razvijaču treba vremena da se pravilno zamesi testo, da se odmori (odstoji neko vreme dok se sprema fil za nadev), i ono najbitnije je da se dobro razvije, što tanje to bolje, nafiluje, umota i složi za pečenje.
Da vam sada dođu nenajavljeni gosti, koji brzinski desert biste napravili (naravno a da niste kupili)?
- Moj čarobni kolač, takođe recept koji sam sama sastavila i sa kojim sam gostovala u jednoj emisiji, ukusan, lagan, sprema se brzo, a osvaja na prvu.
Torta čarolija anđela
Recept
Za koru:
- 4 belanca
- 1 žumance
- 4 kašike šećera u prahu
- 1 kašika mlevenih pečenih lešnika
- 1 kašika mlevene plazme
- 1 kašika gustina
- pola kesice praška za pecivo
Za prvi fil:
- 12 žumanaca
- 12 kašika šećera
- 2 vanilin šećera
- 800 ml mleka
- 7 velikih kašika gustina
- 250 g maslaca (može i margarin)
- 100 g pečenih seckanih neslanih pistaća
Za drugi fil:
- 400 g malina
- 120 g šećera
- 200 ml vode
- 1 puding od malina
Za treći fil:
- 400 g krema od pistaća (ako volite jači ukus, stavite 500 g)
- 200 ml umućene slatke pavlake
Za krem od pistaća:
- 300 g sirovih očišćenih pistaća
- 300 g bele čokolade
- 90 g maslaca
- 180 ml mleka
- 130 g šećera u prahu
Priprema:
Umutite belanca u čvrst sneg, dodajte šećer i dobro sjedinite, zatim dodajte žumance i sve umutite mikserom. Suve sastojke umešajte ručno špatulom pa prebacite u kalup. Pecite oko 15 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Ispecite 4 ovakve kore, da vas ne buni od ukupno 16 jaja, uzimate 4 žumanca za kore, tako da vam za fil ostaje 12 istih. Za prvi fil: Žumanca umutite sa šećerom i vanilom, dodajte gustin i 100 ml od pripremljenog mleka. Ostatak mleka stavite da provri, pre vrenja ubacite smesu i kuvajte dok se ne zgusne. Ohladite. U ohlađenu smesu dodajte umućeni maslac i pistaće. Za drugi fil: Maline, šećer i 100 ml vode stavite da provri. Kuvajte 3-4 minuta na srednjoj temperaturi, za to vreme pomešajte puding sa 100 ml vode, sipajte u maline i kuvajte još minut na laganoj temperaturi. Ohladite. Za krem od pistaća: Pistaće stavite u ključalu vodu i barite 4 minuta, izvadite i procedite u cediljku, a zatim stavite na krpu da upije višak vode. Ogulite kožicu i stavite u rernu na 170° oko 10 minuta.
Čokoladu i maslac otopite na pari, dodajte polovinu mleka i izmešajte sve zajedno. Pistaće sameljite u blenderu, zatim dodajte šećer u prahu i miksajte dok se ne dobije kremasta tekstura, a zatim dodajte otopljenu čokoladu sa maslacem i mlekom i ostatak mleka. Blendajte dok ne dobijete željeni ukus. Ostatak krema koji niste iskoristili stavite u teglu i u frižider. Sigurno može da stoji deset dana. Za treći fil: 400 g krema od pistaća (ako volite jači ukus stavite 500 g) i 200 ml umućene slatke pavlake. Sjedinite zajedno ove dve smese. Redosled slaganja torte: kora - žuti fil - malina fil - pistaći fil.
Možda vas zanima:
VEGANSKA TORTA BUDI SVA ČULA Sa avokadom i čokoladom, poći će vam voda na usta
Sve se izblenda i prelije, nema pečenja, a oduševljava na prvi zalogaj.
OPERA TORTA Poslastica sa kafom koja miriše na ljubav, za prave sladokusce
Francuska poslastica oduševiće sve ljubitelje kafe i slatkiša.
LINCER Najstarija torta na svetu čiji recept datira iz 1653, karakterističnog izgleda i još boljeg ukusa
Autentičnog ukusa zbog mešavine badema, limunove kore i džema od ribizle, sa mrežastim izgledom koji zahteva dozu spretnosti u pravljenju.
PAO DE LO DE OVAR Portugalska sunđerasta poslastica koja očarava od 1700.godine
Jednostavan recept od jaja, brašna i šećera uspeće svima, a uživaćete u svakom zalogaju.
NATAŠINA PUNJENA BUNDEVA RAJ ZA NEPCA Po receptu blogerke profila "Nacina kuhinja"
Slano jelo u špageti bundevi koje će vas oboriti s nogu, po receptu Nataše Stević
JELENINA VOĆNA ROZEN TORTA RAJ ZA SLADOKUSCE Savršena za sve važne prilike
Napravite ovu svečanu poslasticu po receptu Jelene Filić iz Velike Plane
TAJNA SAVRŠENOG RUČKA Zapečeni kremasti krompir - bogatstvo ukusa u svakom sloju
Ovaj recept je jednostavan za pripremu, a rezultati su fenomenalni - savršeno pečen krompir sa bogatim slojem sira i kremaste pavlake, koji se topi u ustima
RECEPT BAKA DRAGINJE Starinske šufnudle punjene sirom, a prelivene kajmakom
Za mlade domaćice koje se ne sećaju šta su šufnudle, bitno je istaći da je ukus sličan knedlama, ali da je ovo slana varijanta, fenomenalan za večeru
NAJBOLJI JE KADA SE DOBRO ZAMASTI Domaćinski podvarak sa butkicom po baka Mirinom receptu
Podvarak niko ne odbija, o ovaj po receptu baka Mire je neodoljiv
Komentari (0)