BAKLAVA PRELIVENA MLEKOM Kremasta poslastica bogatog ukusa, za savršen vikend
Još slađa i sočnija, najbolje odmah stavite duplu meru.

Potrebno je:
Možda vas zanima:

BAKLAVA SA VIŠNJAMA Klasik na drugačiji način, ukusa koji se pamti
Ako volite klasičnu baklavu, ovu sa višnjama ćete obožavati.

SOČNA BAKLAVA Starinska poslastica koja pomera granice dobrog ukusa
Neodoljiva poslastica ukusa koji priča priče.

BAKLAVA SA MAKOM Mirisna poslastica koja će vas oboriti s nogu, po receptu teta Živke
Neodoljivi klasik u fenomenalnom spoju sa makom, za sva vremena i prilike.

BLEDSKA KREMPITA Čuveni slatkiš mekan kao duša, idealan za slavsku trpezu
Zaštitni znak Bleda osvojiće i one koji ne vole slatko.
- 500 g kora za pitu
- 250 g oraha
- 200 g putera
- 100 g šećera
- 2 kašike cimeta
Za sirup:
- 200 g šećera
- 200 ml vode
- kašika limunovog soka
- kašika meda
Za preliv:
- 500 ml mleka
- 100 g šećera
- kesica vanilinog šećera
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte orahe, šećer i cimet. Stavite prvu koru u pleh obložen pek papirom pa je premažite otopljenim puterom. Postupak ponovite sa 4 kore, pa pospite mešavinu oraha preko pete kore. Dodajte još jednu koru pa premažite puterom. Ponavljajte postupak sve dok ne utrošite sav materijal. Završite sa 4 kore premazane puterom. Oštrim nožem isecite baklavu na trouglove. Pecite 30 do 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. U šerpi zakuvajte šećer, vodu, limunov sok i med, pa ostavite da provri. Onda smanjite vatru i kuvajte još 10 minuta, dok ne dobijete gust sirup. Pečenu baklavu prelijte sa vrućim sirupom, pa je ostavite da se potpuno prohladi. Zagrejte mleko sa šećerima, pa kad proključa, skinite sa vatre. Prohlađenu baklavu prelijte sa toplim mlekom. Pustite da se dobro natopi i upije mleko.

BAKLAVA PRELIVENA MLEKOM Kremasta poslastica bogatog ukusa, za savršen vikend
Još slađa i sočnija, najbolje odmah stavite duplu meru.

Kuglice sa kokosom: Savršeni slatki zalogaj očas posla
Brzo, ukusno i slatko - ove tri reči su ključne kada na brzaka želimo da spremimo ukusnu poslasticu

Au, što je ovo dobro! Domaći, hrskavi čokoladni raspucanci
Čokladni raspucanci su pravi hit na internetu, a mi imamo originalni recept

Keksići sa limunom: Savršeno osvežavaju i najbolje idu uz čaj
Ovi kolačići idealno se kombinuju sa šoljom toplog čaja ili kafe

IMAM BALDI Turski specijalitet sa zanimljivom istorijskom pričom, a pogodan i za post
Imam baldi je savršeni turski delikates sa dugom tradicijom i zanimljivom istorijskom pričom o nastanku njegovog imena. Naime, legenda kaže da je u porobljenom Konstantinopolju imam pao s minareta kada je osetio miris ovog ukusnog jela. Reč je o punjenom patlidžanu koji se zapeče u rerni. Može da se jede u danima posta jer mu je glavni sastojak povrće. Ovo jelo se jede hladno ili toplo, kao glavno jelo ili predjelo.
Komentari (0)