BAKLAVA PRELIVENA MLEKOM Kremasta poslastica bogatog ukusa, za savršen vikend
Još slađa i sočnija, najbolje odmah stavite duplu meru.
Potrebno je:
- 500 g kora za pitu
- 250 g oraha
- 200 g putera
- 100 g šećera
- 2 kašike cimeta
Za sirup:
- 200 g šećera
- 200 ml vode
- kašika limunovog soka
- kašika meda
Za preliv:
- 500 ml mleka
- 100 g šećera
- kesica vanilinog šećera
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte orahe, šećer i cimet. Stavite prvu koru u pleh obložen pek papirom pa je premažite otopljenim puterom. Postupak ponovite sa 4 kore, pa pospite mešavinu oraha preko pete kore. Dodajte još jednu koru pa premažite puterom. Ponavljajte postupak sve dok ne utrošite sav materijal. Završite sa 4 kore premazane puterom. Oštrim nožem isecite baklavu na trouglove. Pecite 30 do 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. U šerpi zakuvajte šećer, vodu, limunov sok i med, pa ostavite da provri. Onda smanjite vatru i kuvajte još 10 minuta, dok ne dobijete gust sirup. Pečenu baklavu prelijte sa vrućim sirupom, pa je ostavite da se potpuno prohladi. Zagrejte mleko sa šećerima, pa kad proključa, skinite sa vatre. Prohlađenu baklavu prelijte sa toplim mlekom. Pustite da se dobro natopi i upije mleko.
Možda vas zanima:
SANDOKAN PITA SA MAKOM Gotova dok pristavite kafu, a ukusa koji govori više od 1000 jezika
Savršena za svečanu i slavsku trpezu.
MAĐARSKA BAKLAVA SA VIŠNJAMA Sočna poslastica koja se topi u ustima, kao osmišljena za leto
Sočna i mirisna, za prave sladokusce.
SOČNA BAKLAVA SA MLEKOM Nema ko vam neće tražiti recept, savršenstvo ukusa
Mirisna poslastica raspametiće i one izbirljive.
BAKLAVA SA BOROVNICAMA Drugačija, sočna i mekana kao duša, svi će vam tražiti dodatno parče
Savršen spoj ukusa u poslastici koja se ne odbija.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)