BAKLAVA PRELIVENA MLEKOM Kremasta poslastica bogatog ukusa, za savršen vikend

Ivana Pavlović

12:00

Kulinarski globus 0

Još slađa i sočnija, najbolje odmah stavite duplu meru.

baklava prelivena mlekom
Printscreen

Potrebno je:

Možda vas zanima:

  • 500 g kora za pitu
  • 250 g oraha
  • 200 g putera
  • 100 g šećera
  • 2 kašike cimeta

Za sirup:

  • 200 g šećera
  • 200 ml vode
  • kašika limunovog soka
  • kašika meda

Za preliv:

  • 500 ml mleka
  • 100 g šećera
  • kesica vanilinog šećera

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte orahe, šećer i cimet. Stavite prvu koru u pleh obložen pek papirom pa je premažite otopljenim puterom. Postupak ponovite sa 4 kore, pa pospite mešavinu oraha preko pete kore. Dodajte još jednu koru pa premažite puterom. Ponavljajte postupak sve dok ne utrošite sav materijal. Završite sa 4 kore premazane puterom. Oštrim nožem isecite baklavu na trouglove. Pecite 30 do 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. U šerpi zakuvajte šećer, vodu, limunov sok i med, pa ostavite da provri. Onda smanjite vatru i kuvajte još 10 minuta, dok ne dobijete gust sirup. Pečenu baklavu prelijte sa vrućim sirupom, pa je ostavite da se potpuno prohladi. Zagrejte mleko sa šećerima, pa kad proključa, skinite sa vatre. Prohlađenu baklavu prelijte sa toplim mlekom. Pustite da se dobro natopi i upije mleko.

Pohovano savršenstvo od banana Sastojci: 2 zrele banane 50 g mlevenih oraha, badema ili lešnika Borovnice po ukusu 100 g posne bele čokolade Priprema: 1. Pripremite banane – oljuštite ih, prepolovite i podelite na manje komade. 2. Dodajte orašaste plodove – pospite izblendirane orahe, bademe ili lešnike po bananama, tako da se lepo oblože. 3. Pecite – zagrejte pleh i ispecite banane sa svih strana dok ne dobiju blago zlatnu boju. 4. Serviranje – na tanjir sipajte borovnice, poređajte tople banane i prelijte ih otopljenom posnom belom čokoladom. 5. Uživajte – poslužite odmah dok je desert topao i čokolada se divno razliva preko banana! Savršen posni desert gotov za par minuta! #mojatrpeza #trpeza #kuhinja #kuhinjarecepti #pohovano #njaminjam😋 #viral_video #viralvideos #foruyou ♬ bounce (i just wanna dance) - фрози & joyful
imam baldi

IMAM BALDI Turski specijalitet sa zanimljivom istorijskom pričom, a pogodan i za post

11:30

24 februar, 2025

Kulinarski globus

Imam baldi je savršeni turski delikates sa dugom tradicijom i zanimljivom istorijskom pričom o nastanku njegovog imena. Naime, legenda kaže da je u porobljenom Konstantinopolju imam pao s minareta kada je osetio miris ovog ukusnog jela. Reč je o punjenom patlidžanu koji se zapeče u rerni. Može da se jede u danima posta jer mu je glavni sastojak povrće. Ovo jelo se jede hladno ili toplo, kao glavno jelo ili predjelo.

Komentari (0)