BAKLAVA PRELIVENA MLEKOM Kremasta poslastica bogatog ukusa, za savršen vikend

Ivana Pavlović

12:00

Kulinarski globus 0

Još slađa i sočnija, najbolje odmah stavite duplu meru.

baklava prelivena mlekom
Printscreen

Potrebno je:

  • 500 g kora za pitu
  • 250 g oraha
  • 200 g putera
  • 100 g šećera
  • 2 kašike cimeta

Za sirup:

  • 200 g šećera
  • 200 ml vode
  • kašika limunovog soka
  • kašika meda

Za preliv:

  • 500 ml mleka
  • 100 g šećera
  • kesica vanilinog šećera

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte orahe, šećer i cimet. Stavite prvu koru u pleh obložen pek papirom pa je premažite otopljenim puterom. Postupak ponovite sa 4 kore, pa pospite mešavinu oraha preko pete kore. Dodajte još jednu koru pa premažite puterom. Ponavljajte postupak sve dok ne utrošite sav materijal. Završite sa 4 kore premazane puterom. Oštrim nožem isecite baklavu na trouglove. Pecite 30 do 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. U šerpi zakuvajte šećer, vodu, limunov sok i med, pa ostavite da provri. Onda smanjite vatru i kuvajte još 10 minuta, dok ne dobijete gust sirup. Pečenu baklavu prelijte sa vrućim sirupom, pa je ostavite da se potpuno prohladi. Zagrejte mleko sa šećerima, pa kad proključa, skinite sa vatre. Prohlađenu baklavu prelijte sa toplim mlekom. Pustite da se dobro natopi i upije mleko.

@moja.trpeza Pohovano savršenstvo od banana Sastojci: 2 zrele banane 50 g mlevenih oraha, badema ili lešnika Borovnice po ukusu 100 g posne bele čokolade Priprema: 1. Pripremite banane – oljuštite ih, prepolovite i podelite na manje komade. 2. Dodajte orašaste plodove – pospite izblendirane orahe, bademe ili lešnike po bananama, tako da se lepo oblože. 3. Pecite – zagrejte pleh i ispecite banane sa svih strana dok ne dobiju blago zlatnu boju. 4. Serviranje – na tanjir sipajte borovnice, poređajte tople banane i prelijte ih otopljenom posnom belom čokoladom. 5. Uživajte – poslužite odmah dok je desert topao i čokolada se divno razliva preko banana! Savršen posni desert gotov za par minuta! #mojatrpeza #trpeza #kuhinja #kuhinjarecepti #pohovano #njaminjam😋 #viral_video #viralvideos #foruyou ♬ bounce (i just wanna dance) - фрози & joyful

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading