Sočna piletina s limunom na francuski način osvojiće vas svakim zalogajem

alo.rs/I. V.

18:00

Kulinarski globus 0

Piletina na francuski način biće gotova je za 45 minuta, a osvojće vas svojim snažnim ukusima koji obična pileća prsa pretvaraju u najukusniju zvezdu vašeg tanjira.

Sočna piletina s limunom na francuski način osvojiće vas svakim zalogajem
Shutterstock

 

Piletina u francuskom stilu

Sastojci:

1 limun

4 kom. pilećih prsa

1/2 šolje oštrog brašna + dodatnih 1/2 kašike brašna

2 jaja

3 kašike maslinovog ulja

1 šolja pileće supe

¼ šoljice suvog belog vina

4 kašike putera

1 kašika seckanog svežeg peršunovog lista

Priprema:

Narendati koricu 1/2 limuna i ostaviti sa strane. Limun prepolovite - od polovine izerendajte koru i iscedite sok - trebaće vam 1,5 kašika. Preostalu polovinu limuna isecite na tanke kolutiće. Stavite pileća prsa između dva komada plastične folije i tucite ih čeekićem za meso dok ne dobijete odreske debljine oko 7 mm. Pomešajte pola šolje brašna sa solju i biberom na velikom plitkom tanjiru. Jaja lagano ih umutite viljuškom. Umočite pileća prsa prvo u jaja, a zatim u začinjeno brašno. U tiganju na maslinovom ulju pržite 2 komada pilećih prsa oko 5 minuta s obe strane. Izvadite meso iz tiganja, dodajte ostatak ulja i na isti način propržite preostala 2 komada mesa. Kada izvadite meso iz tiganja, prekrijte ga alu-olijom da ostane toplo. Ostatak ulja za prženje prelijte belim vinom i sačekajte da se istopi sve što je dospelo na dno tiganja. Zatim dodajte bujonpomešan sa 1/2 kašike brašna, puterom, limunovim sokom i limunovom koricom. Pustite da krčka 5 minuta, dok se sos malo ne zgusne. Posolite i pobiberite. Vratite meso u tiganj, zajedno sa okruglim kriškama limuna i polovinom količine peršuna i ostavite da se krčka oko 2 minuta. Poslužite posuto ostatkom peršuna.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Možda vas zanima:

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading