NEODILJIVO SAVRŠENSTVO Zapečena feta s medom, zakuska sa pet zvezdica

TRPEZA.RS

07:14

Kulinarski globus 0

Važno je da uzmete pravu grčku fetu. To je sir znatno drugačijeg ukusa i teksture od naše fete i mnogo ćete pogrešiti ako ih u ovom receptu zamenite

NEODILJIVO SAVRŠENSTVO Zapečena feta s medom, zakuska sa pet zvezdica
Shutterstock

Sastojci:

  • 250 g grčkog feta sira
  • malo svežeg ruzmarina
  • 2-3 čena belog luka
  • sveži krupno mleveni biber
  • 1 manja glavica ljubičastog luka
  • 1 kašika kapara (mogu usoljeni)
  • 2 kašike malsinovog ulja
  • 2 kašike meda

Priprema

Rernu zagrejte na 200 stepeni a posudu za pečenje obložite papirom za pečenje. Uzmite u obzir da će med iscureti tokom pečenja i da će se malo jače osećati.

Na papir stavite dve kašike maslinovog ulja, pa na to položite sir. Sa strane stavite luk isečen na kriške, čenove belog luka koje ste zgnječili samo da se otvori ljuska, kapare i listiće ruzmarina.

Sir dobro zalijte medom. Možete malo da zagrejete med ako je gušći. Pospite biberom i stavite u rernu na 25-30 minuta. Možete dodati i neku maslinu.

Ispečeni sir poslužite sa prepečenim hlepčićima koje ste prelili maslinovim uljem i uživajte!

Možda vas zanima:

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading