HLEB SA MAKOM Drugačiji i aromatičan, a zamirisaće cela kuća, za one izbirljive

Izvor: Ivana Pavlović

09:00

Sezonski recepti 0

Pravi se lako i brzo, a ukusa koji priča priče.

hleb sa makom
Shutterstock

Potrebno je

  • 225 g pšeničnog brašna
  • 175 ml tople vode
  • 2 velike kašike maka
  • 2 velike kašike maslinovog ulja
  • 1 velika kašika braon šećera
  • 1 mala kašika kvasca
  • prstohvat soli
  • 1 žumance
  • 1 velika kašika mleka
  • 1 velika kašika šećera
  • 2 velike kašike maka

Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednu posudu sipajte toplu vodu, šećer i kvasac. U zasebnu posudu sipajte brašno, mak, so, pa promešajte. Dodajte ulje u činiju sa kvascem pa polako dodajte u posudu sa brašnom. Zamesite testo, pa ga premažite sa malo ulja i pokrijte providnom folijom. Ostavite na toplom mestu da naraste. Na pobrašnjenu radnu površinu testo podelite na 3 jednaka dela. Svaki deo razvucite u oblik konopca pa ispletite kao pletenicu. Prebacite u pleh obložen pek papirom, pa pokrijte čistom salvetom i ostavite da naraste.  U jednoj posudi umutite žumance sa šećerom i mlekom pa tom mešavinom premažite testo. Pospite sa makom. Pecite hleb pola sata do 35 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Možda vas zanima:

turski hleb iz tiganja

BRZI TURSKI HLEB IZ TIGANJA Recept Mirjane Bobić Mojsilović koji svi obožavaju

09:00

22 decembar, 2024

Sezonski recepti

Mirjana Bobić Mojsilović, srpska književnica i novinarka, svakom novom knjigom oduševi vernu publiku. Iako poznata kao veliki gurman, vrlo je umerena zbog čega ima zavidnu liniju. Jednom prilikom je podelila ovaj recept za turski hleb iz tiganja, poznat po tome da se ne mesi, a bude preukusan i mekan kao duša. Upravo on je omiljen njenoj ćerki Mili i zetu Ivanu, koji obožavaju Mirjaninu kuhinju.

Komentari (0)

Loading