GURMANSKI SVINJSKI GULAŠ Slasni specijalitet po receptu čuvenog kuvara Džejmija Olivera, za ručak bez mane

Izvor: Ivana Pavlović

16:00

Sezonski recepti 0

Slasno jelo dugo će vas držati sitim, a svaki zalogaj je raj za nepca.

svinjski gulaš
Shutterstock

Potrebno je:

Možda vas zanima:

italijanski gulaš

NEODOLJIVI ITALIJANSKI GULAŠ Recept pevačice Ane Bekute od kog će vam poći voda na usta

19:00

24 novembar, 2024

Sezonski recepti

Pevačica Ana Bekuta je poznata po svojim pesmama bez kojih ne može da prođe nijedno narodno veselje, ali i po svojim jelima za koje se uvek traži recept, koji pevačica nesebično deli. Inače, Ana Bekuta za sve decenije postojanja na javnoj sceni nije promenila svoje ponašanje, iako važi za jednu od najvećih zvezda na našim prostorima. Ona ne krije da redovno obilazi pijace, ali i da ne zazire od bliskog susreta s ljudima kao mnoge njene koleginice. Najnormalnija je stvar ići na pijacu. To nije nikakav bauk. Štaviše, ja baš volim da idem na pijacu. Volim taj šareniš tamo, prirodu, voće povrće... - rekla je Ana. Iako je na posebnom režimu ishrane i vodi računa o tome šta jede, za svoje goste voli da spremi italijanski gulaš.

  • 2 kg svinjske plećke bez kostiju u komadu (bez kože)
  • morska so
  • biber u prahu
  • maslinovo ulje
  • 2 crvena luka, oljuštena i fino iseckana
  • 2 sveže crvene čili paprike, sa semenom, fino iseckane
  • 2 pune kašike mlevene začinske paprike, plus još malo za posluženje
  • 2 kašičice mlevenog semena kima
  • malo svežeg majorana ili origana
  • 5 paprika babura raznih boja, iseckanih
  • jedna tegla pečenih paprika, osušenih, oljuštenih i iseckanih
  • jedna konzerva pelat paradajza
  • 4 kašike crvenog vinskog sirćeta
  • 400 g duguljastog pirinča, ispranog
  • 2/3 čaše kisele pavlake
  • 1 limun (oljušten)
  • malo svežeg peršuna

Priprema

Rernu zagrejte na 175 stepeni. Dubok lonac za dinstanje sa poklopcem (koji ide u rernu) zagrejte na ringli. U mrežastom šablonu isecite salo na svinjetini skroz do mesa, pa posolite i pobiberite. Sipajte maslinovo ulje pa svinjetinu, i dinstajte 15 minuta na srednjoj temperaturi. Zatim izvadite svinjetinu i ostavite sa strane. U lonac stavite luk, čili, mlevenu začinsku papriku, kim, majoran ili origano i prstohvat soli i bibera. Smanjite temperaturu pa prodinstajte luk desetak minuta pre nego što dodate seckanu papriku, pečenu papriku i paradajz. Onda vratite svinjetinu u lonac, pa promešajte, a potom sipajte vodu da ogrezne meso. Dodajte sirće.  Kad voda proključa stavite poklopac i ostavite u zagrejanoj rerni 3 sata. Kad meso bude meko i lepljivom i lako se odvaja na parčiće, znaćete da je gotovo. U posoljenoj ključaloj vodi kuvajte pirinač 10 ak minuta, pa kad bude gotov, procedite ga u cediljci, vraćajući deo vode u posudu. Preko posude stavite cediljku, pa poklopac na nju, i smanjite na slabu vatru. Zatim kuvajte na pari još desetak minuta. U jednoj posudi pomešajte pavlaku, limunovu koru i peršun, Iscepkajte meso na komade pa služite gulaš uz topli pirinač i pavlaku sa začinima. Bon appetit!

 

 

Komentari (0)