GURMANSKI SVINJSKI GULAŠ Slasni specijalitet po receptu čuvenog kuvara Džejmija Olivera, za ručak bez mane
Slasno jelo dugo će vas držati sitim, a svaki zalogaj je raj za nepca.
Potrebno je:
- 2 kg svinjske plećke bez kostiju u komadu (bez kože)
- morska so
- biber u prahu
- maslinovo ulje
- 2 crvena luka, oljuštena i fino iseckana
- 2 sveže crvene čili paprike, sa semenom, fino iseckane
- 2 pune kašike mlevene začinske paprike, plus još malo za posluženje
- 2 kašičice mlevenog semena kima
- malo svežeg majorana ili origana
- 5 paprika babura raznih boja, iseckanih
- jedna tegla pečenih paprika, osušenih, oljuštenih i iseckanih
- jedna konzerva pelat paradajza
- 4 kašike crvenog vinskog sirćeta
- 400 g duguljastog pirinča, ispranog
- 2/3 čaše kisele pavlake
- 1 limun (oljušten)
- malo svežeg peršuna
Priprema
Rernu zagrejte na 175 stepeni. Dubok lonac za dinstanje sa poklopcem (koji ide u rernu) zagrejte na ringli. U mrežastom šablonu isecite salo na svinjetini skroz do mesa, pa posolite i pobiberite. Sipajte maslinovo ulje pa svinjetinu, i dinstajte 15 minuta na srednjoj temperaturi. Zatim izvadite svinjetinu i ostavite sa strane. U lonac stavite luk, čili, mlevenu začinsku papriku, kim, majoran ili origano i prstohvat soli i bibera. Smanjite temperaturu pa prodinstajte luk desetak minuta pre nego što dodate seckanu papriku, pečenu papriku i paradajz. Onda vratite svinjetinu u lonac, pa promešajte, a potom sipajte vodu da ogrezne meso. Dodajte sirće. Kad voda proključa stavite poklopac i ostavite u zagrejanoj rerni 3 sata. Kad meso bude meko i lepljivom i lako se odvaja na parčiće, znaćete da je gotovo. U posoljenoj ključaloj vodi kuvajte pirinač 10 ak minuta, pa kad bude gotov, procedite ga u cediljci, vraćajući deo vode u posudu. Preko posude stavite cediljku, pa poklopac na nju, i smanjite na slabu vatru. Zatim kuvajte na pari još desetak minuta. U jednoj posudi pomešajte pavlaku, limunovu koru i peršun, Iscepkajte meso na komade pa služite gulaš uz topli pirinač i pavlaku sa začinima. Bon appetit!
Možda vas zanima:
PILEĆI GULAŠ Idealno jelo za hladne tmurne dane, a puno vitamina i minerala
Sočan spoj povrća sa mesom, za prave gurmane.
JUNEĆI GULAŠ RAJ ZA NEPCA Fenomenalan ručak u sočnom spoju mesa sa povrćem, za prave gurmane
Sočan i slasan, sipaćete tanjir više.
GULAŠ SA PIVOM Sočni ručak zbog kog će ukućani stajati u redu za još, ukusa koji govori 1000 jezika
Sočno i slasno jelo raspametiće i one izbirljive.
GURMANSKI GULAŠ U VINU Specijalitet zbog kog će ukućani stajati u redu za još
Neodoljivo jelo držaće vas dugo sitim, a vino mu daje posebnu draž.
MANASTIRSKI PREBRANAC Recept je iz 18 veka, a tajna je u jednom sastojku
Tako je jednostavan, a preukusan!
SLASNI BATACI U SOSU OD PIVA I PARADAJZA Hrskavi i ukusni, prste da poližete
Aromatično jelo oduševiće i one izbirljive.
DOMAĆE PIHTIJE Imamo najbolji recept, a toliko su ukusne da nećete moći da prestanete da ih jedete
Prema ovom specijalitetu ljudi nikada nisu indiferentni – ili ih ne vole ili ih obožavaju, sredine nema! Osim toga, kažu da “pihtije idu s godinama”, pa na neki način, uvek ostaje taj prostor da i oni koji ih ne vole ili čak ne žele da ih probaju, u međuvremenu, s godinama – zavole
VOJVOĐANSKI BATACI Aromatično jelo sa višnjama i cimetom, a meso se lepi za prste
Slasni spoj mesa sa pavlakom, višnjama i cimetom, za prave gurmane.
POSNA DOBOŠ TORTA Čuvena poslastica dostojna kraljevske trpeze, po receptu bez mane
Ni malo ne zaostaje za originalom, a savršena za slavsku trpezu.
Komentari (0)