GURMANSKI SVINJSKI GULAŠ Slasni specijalitet po receptu čuvenog kuvara Džejmija Olivera, za ručak bez mane
Slasno jelo dugo će vas držati sitim, a svaki zalogaj je raj za nepca.
Potrebno je:
- 2 kg svinjske plećke bez kostiju u komadu (bez kože)
- morska so
- biber u prahu
- maslinovo ulje
- 2 crvena luka, oljuštena i fino iseckana
- 2 sveže crvene čili paprike, sa semenom, fino iseckane
- 2 pune kašike mlevene začinske paprike, plus još malo za posluženje
- 2 kašičice mlevenog semena kima
- malo svežeg majorana ili origana
- 5 paprika babura raznih boja, iseckanih
- jedna tegla pečenih paprika, osušenih, oljuštenih i iseckanih
- jedna konzerva pelat paradajza
- 4 kašike crvenog vinskog sirćeta
- 400 g duguljastog pirinča, ispranog
- 2/3 čaše kisele pavlake
- 1 limun (oljušten)
- malo svežeg peršuna
Priprema
Rernu zagrejte na 175 stepeni. Dubok lonac za dinstanje sa poklopcem (koji ide u rernu) zagrejte na ringli. U mrežastom šablonu isecite salo na svinjetini skroz do mesa, pa posolite i pobiberite. Sipajte maslinovo ulje pa svinjetinu, i dinstajte 15 minuta na srednjoj temperaturi. Zatim izvadite svinjetinu i ostavite sa strane. U lonac stavite luk, čili, mlevenu začinsku papriku, kim, majoran ili origano i prstohvat soli i bibera. Smanjite temperaturu pa prodinstajte luk desetak minuta pre nego što dodate seckanu papriku, pečenu papriku i paradajz. Onda vratite svinjetinu u lonac, pa promešajte, a potom sipajte vodu da ogrezne meso. Dodajte sirće. Kad voda proključa stavite poklopac i ostavite u zagrejanoj rerni 3 sata. Kad meso bude meko i lepljivom i lako se odvaja na parčiće, znaćete da je gotovo. U posoljenoj ključaloj vodi kuvajte pirinač 10 ak minuta, pa kad bude gotov, procedite ga u cediljci, vraćajući deo vode u posudu. Preko posude stavite cediljku, pa poklopac na nju, i smanjite na slabu vatru. Zatim kuvajte na pari još desetak minuta. U jednoj posudi pomešajte pavlaku, limunovu koru i peršun, Iscepkajte meso na komade pa služite gulaš uz topli pirinač i pavlaku sa začinima. Bon appetit!
Možda vas zanima:
GULAŠ S KESTENJEM ZA GURMANE I ONE IZBIRLJIVE Svakim zalogajem tera vodu na usta
Ručak u kome će uživati cela porodica.
MAĐARSKI GULAŠ POMERA GRANICE DOBROG UKUSA Svaki zalogaj greje dušu i telo
Ukućani će stajati u redu za još.
GOVEĐI GULAŠ KAO IZ RESTORANA Meso će biti mekano i sočno, a ne žilavo
Ukusno i zasitno jelo, za ručak koji se pamti.
GURMANSKI GULAŠ SA NJOKAMA Jelo na kašiku koje osvaja od prvog zalogaja
Gulaš služite uz njoke.
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)