GURMANSKI SVINJSKI GULAŠ Slasni specijalitet po receptu čuvenog kuvara Džejmija Olivera, za ručak bez mane

Ivana Pavlović

16:00

Sezonski recepti 0

Slasno jelo dugo će vas držati sitim, a svaki zalogaj je raj za nepca.

svinjski gulaš
Shutterstock

Potrebno je:

  • 2 kg svinjske plećke bez kostiju u komadu (bez kože)
  • morska so
  • biber u prahu
  • maslinovo ulje
  • 2 crvena luka, oljuštena i fino iseckana
  • 2 sveže crvene čili paprike, sa semenom, fino iseckane
  • 2 pune kašike mlevene začinske paprike, plus još malo za posluženje
  • 2 kašičice mlevenog semena kima
  • malo svežeg majorana ili origana
  • 5 paprika babura raznih boja, iseckanih
  • jedna tegla pečenih paprika, osušenih, oljuštenih i iseckanih
  • jedna konzerva pelat paradajza
  • 4 kašike crvenog vinskog sirćeta
  • 400 g duguljastog pirinča, ispranog
  • 2/3 čaše kisele pavlake
  • 1 limun (oljušten)
  • malo svežeg peršuna

Priprema

Rernu zagrejte na 175 stepeni. Dubok lonac za dinstanje sa poklopcem (koji ide u rernu) zagrejte na ringli. U mrežastom šablonu isecite salo na svinjetini skroz do mesa, pa posolite i pobiberite. Sipajte maslinovo ulje pa svinjetinu, i dinstajte 15 minuta na srednjoj temperaturi. Zatim izvadite svinjetinu i ostavite sa strane. U lonac stavite luk, čili, mlevenu začinsku papriku, kim, majoran ili origano i prstohvat soli i bibera. Smanjite temperaturu pa prodinstajte luk desetak minuta pre nego što dodate seckanu papriku, pečenu papriku i paradajz. Onda vratite svinjetinu u lonac, pa promešajte, a potom sipajte vodu da ogrezne meso. Dodajte sirće.  Kad voda proključa stavite poklopac i ostavite u zagrejanoj rerni 3 sata. Kad meso bude meko i lepljivom i lako se odvaja na parčiće, znaćete da je gotovo. U posoljenoj ključaloj vodi kuvajte pirinač 10 ak minuta, pa kad bude gotov, procedite ga u cediljci, vraćajući deo vode u posudu. Preko posude stavite cediljku, pa poklopac na nju, i smanjite na slabu vatru. Zatim kuvajte na pari još desetak minuta. U jednoj posudi pomešajte pavlaku, limunovu koru i peršun, Iscepkajte meso na komade pa služite gulaš uz topli pirinač i pavlaku sa začinima. Bon appetit!

 

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading