Danas počinje Petrovski post koji traje četiri nedelje a mi vam dajemo PREDLOG POSNOG JELOVNIKA
Post Svetih Apostola ili u narodnu poznat kao Petrovski ili Petrovdansku post traje od danas, 12. juna, do 11. jula.
Ovaj post jedan je od četiri velika posta u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, koji je manje strog od Božićnog.
Za vreme trajanja posta Svetih Apostola ne jedu se meso, beli mrs i jaja.
Riba, vino i ulje se jedu svaki dan osim, naravno, srede i petka koji se poste na vodi.
Dan uoči Petrovdana koji se slavi 12. jula takođe se strogo posti, osim ako padne u subotu ili nedelju, kada je dozvoljena upotreba ulja. Ukoliko Petrovdan padne u sredu ili petak, toga dana ne mrsimo, već jedemo ribu, vino i ulje. Na dan rođenja Svetog Jovana Krstitelja (7. jul) jedemo ribu, iako padne u sredu ili petak.
Dajemo vam predlog posnog jelovnika:
DORUČAK
Posna pita
Sastojci: 500 g tankih kora za pitu, 400 g šampinjona, 2-3 praziluka, 2 glavice crnog luka, 200g spanaća, 150 g pirinča, so, biber, ulje, kisela voda
DETALJNU PRIPREMU POGLEDAJTE OVDE
Shutterstock
Posno domaće pecivo
Sastojci: 400 grama brašna, 1/2 kesice suvog kvasca, 1 kašika šećera, 1 prstohvat soli, 350 ml vode, 2 kašike sirćeta
DETALJNU PRIPREMU POGLEDAJTE OVDE
Shutterstock
RUČAK
Čorba od povrća
Sastojci: 500 g krompira, 2 šargarepe, 1 crni luk, 2 čena belog luka, beli deo od 1 praziluka, 2 sveže paprike, 250 ml paradajz soka, 1 srednja tikvica, 1 koren peršuna, 1 kašika brašna, 1 kašika mlevene paprike, malo lišća peršuna
DETALJNU PRIPREMU POGLEDAJTE OVDE
Shutterstock
Sarma s prazilukom
Sastojci: 1 srednja glavica kiselog kupusa, 200 g pirinča, 100 ml ulja, 1 praziluk, 1 kašika mlevene paprike, 1 kašičica bibera, so po potrebi
DETALJNU PRIPREMU POGLEDAJTE OVDE
Shutterstock
Pijani šaran s pirinčem
Sastojci: 2 kg šarana, 500 g pirinča, 200 ml belog vina, 1 crni luk, 3 čena belog luka, 1 kašičica suvog biljnog začina, 1 kašika peršuna
DETALJNI OPIS RECEPTA POGLEDAJTE OVDE
Shutterstock
UŽINA
Posno medeno srce bez mleka i jaja
Sastojci: 250 ml kisele vode, 1 šolja šećera, 1 šolja ulja, 1 kašičica sode bikarbone, 1 kašičica cimeta, malo rendane crne čokolade, 2 šolje brašna, 3 kašike džema, 100 g crne čokolade, malo ulja, 200 g oraha,
DETALJNI OPIS RECEPT POGLEDAJTE OVDE
Shutterstock
Starinski kolač s višanjama
Sastojci: 600 ml vode 18 kašika šećera, 26 kašika brašna, 15 g praška za pecivo, 500 g višanja, 6 kašika džema
DETALJNI OPIS RECEPT POGLEDAJTE OVDE
Printscreen/Youtube
VEČERA
Pikantna testenina s tunjevinom
Sastojci:
250 g čeri-paradajza, 1 glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 1 ljuta crvena paprika, 1 konzerva tunjevine u ulju, 1/2 veze peršuna, 400 g testenina bez jaja, 3 kašike maslinovog ulja, so, biber
DETALJNI OPIS RECEPT POGLEDAJTE OVDE
Shutterstock
Grilovano povrće
Sastojci: 1 plavi patlidžan, 4 sveže paprike, 1 tikvica, 1 crni luk, 1/2 veze peršuna, sok od 1/2 limuna, so, biber, ulje
DETALJNI OPIS RECEPT POGLEDAJTE OVDE
unsplash.com
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
PREDLOG ZA RUČAK Losos sa povrćem iz rerne je veoma zdrav ručak, a lako se priprema
Količinu povrća možete da menjate, kao i vrstu, u zavisnosti od onoga što imate u frižideru.
SUPER JELO OD 2 NAMIRNICE Pilav sa šampinjonima je ukusan, a imaćete spreman ručak dva dana!
Može da bude ceo obrok.
Brz i zdrav ručak koji vam može odlično doći za vreme posta PASTRMKA S KROMPIROM
Fileti pastrmke s hrskavom koricom posluženi s kromiprom mogu da vma pomognu da izdržite dane posta.
VATROMET UKUSA Najsočniji OSLIĆ koji ste jeli u svom životu s povrćem i pireom od graška
Za današnji posni ručak sastojke zapravo već možda imate u frižideru.
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)