Danas počinje Petrovski post koji traje četiri nedelje a mi vam dajemo PREDLOG POSNOG JELOVNIKA
Post Svetih Apostola ili u narodnu poznat kao Petrovski ili Petrovdansku post traje od danas, 12. juna, do 11. jula.
![Danas počinje Petrovski post koji traje četiri nedelje a mi vam dajemo PREDLOG POSNOG JELOVNIKA](/data/images/2023-05-26/55725_shutterstock-1932124607_f.jpg?timestamp=1685397600)
Ovaj post jedan je od četiri velika posta u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, koji je manje strog od Božićnog.
Za vreme trajanja posta Svetih Apostola ne jedu se meso, beli mrs i jaja.
Riba, vino i ulje se jedu svaki dan osim, naravno, srede i petka koji se poste na vodi.
Dan uoči Petrovdana koji se slavi 12. jula takođe se strogo posti, osim ako padne u subotu ili nedelju, kada je dozvoljena upotreba ulja. Ukoliko Petrovdan padne u sredu ili petak, toga dana ne mrsimo, već jedemo ribu, vino i ulje. Na dan rođenja Svetog Jovana Krstitelja (7. jul) jedemo ribu, iako padne u sredu ili petak.
Dajemo vam predlog posnog jelovnika:
DORUČAK
Posna pita
Sastojci: 500 g tankih kora za pitu, 400 g šampinjona, 2-3 praziluka, 2 glavice crnog luka, 200g spanaća, 150 g pirinča, so, biber, ulje, kisela voda
DETALJNU PRIPREMU POGLEDAJTE OVDE
Shutterstock
Posno domaće pecivo
Sastojci: 400 grama brašna, 1/2 kesice suvog kvasca, 1 kašika šećera, 1 prstohvat soli, 350 ml vode, 2 kašike sirćeta
DETALJNU PRIPREMU POGLEDAJTE OVDE
Shutterstock
RUČAK
Čorba od povrća
Sastojci: 500 g krompira, 2 šargarepe, 1 crni luk, 2 čena belog luka, beli deo od 1 praziluka, 2 sveže paprike, 250 ml paradajz soka, 1 srednja tikvica, 1 koren peršuna, 1 kašika brašna, 1 kašika mlevene paprike, malo lišća peršuna
DETALJNU PRIPREMU POGLEDAJTE OVDE
Shutterstock
Sarma s prazilukom
Sastojci: 1 srednja glavica kiselog kupusa, 200 g pirinča, 100 ml ulja, 1 praziluk, 1 kašika mlevene paprike, 1 kašičica bibera, so po potrebi
DETALJNU PRIPREMU POGLEDAJTE OVDE
Shutterstock
Pijani šaran s pirinčem
Sastojci: 2 kg šarana, 500 g pirinča, 200 ml belog vina, 1 crni luk, 3 čena belog luka, 1 kašičica suvog biljnog začina, 1 kašika peršuna
DETALJNI OPIS RECEPTA POGLEDAJTE OVDE
Shutterstock
UŽINA
Posno medeno srce bez mleka i jaja
Sastojci: 250 ml kisele vode, 1 šolja šećera, 1 šolja ulja, 1 kašičica sode bikarbone, 1 kašičica cimeta, malo rendane crne čokolade, 2 šolje brašna, 3 kašike džema, 100 g crne čokolade, malo ulja, 200 g oraha,
DETALJNI OPIS RECEPT POGLEDAJTE OVDE
Shutterstock
Starinski kolač s višanjama
Sastojci: 600 ml vode 18 kašika šećera, 26 kašika brašna, 15 g praška za pecivo, 500 g višanja, 6 kašika džema
DETALJNI OPIS RECEPT POGLEDAJTE OVDE
Printscreen/Youtube
VEČERA
Pikantna testenina s tunjevinom
Sastojci:
250 g čeri-paradajza, 1 glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 1 ljuta crvena paprika, 1 konzerva tunjevine u ulju, 1/2 veze peršuna, 400 g testenina bez jaja, 3 kašike maslinovog ulja, so, biber
DETALJNI OPIS RECEPT POGLEDAJTE OVDE
Shutterstock
Grilovano povrće
Sastojci: 1 plavi patlidžan, 4 sveže paprike, 1 tikvica, 1 crni luk, 1/2 veze peršuna, sok od 1/2 limuna, so, biber, ulje
DETALJNI OPIS RECEPT POGLEDAJTE OVDE
unsplash.com
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
![PREDLOG ZA RUČAK Losos sa povrćem iz rerne je veoma zdrav ručak, a lako se priprema](/data/images/2023-05-24/55536_losos-shutterstock-751096468_f.jpg)
PREDLOG ZA RUČAK Losos sa povrćem iz rerne je veoma zdrav ručak, a lako se priprema
Količinu povrća možete da menjate, kao i vrstu, u zavisnosti od onoga što imate u frižideru.
![SUPER JELO OD 2 NAMIRNICE Pilav sa šampinjonima je ukusan, a imaćete spreman ručak dva dana!](/data/images/2023-05-19/55104_pilav-sa-pecurkama-shutterstock-1739565074_f.jpg)
SUPER JELO OD 2 NAMIRNICE Pilav sa šampinjonima je ukusan, a imaćete spreman ručak dva dana!
Može da bude ceo obrok.
![Brz i zdrav ručak koji vam može odlično doći za vreme posta PASTRMKA S KROMPIROM](/data/images/2023-03-23/49462_shutterstock-1198101808_f.jpg)
Brz i zdrav ručak koji vam može odlično doći za vreme posta PASTRMKA S KROMPIROM
Fileti pastrmke s hrskavom koricom posluženi s kromiprom mogu da vma pomognu da izdržite dane posta.
![VATROMET UKUSA Najsočniji OSLIĆ koji ste jeli u svom životu s povrćem i pireom od graška](/data/images/2023-03-15/48840_shutterstock-162703643_f.jpg)
VATROMET UKUSA Najsočniji OSLIĆ koji ste jeli u svom životu s povrćem i pireom od graška
Za današnji posni ručak sastojke zapravo već možda imate u frižideru.
![kineska piletina](/data/images/2024-07-05/93011_piletina-sa-povrcem_f.jpg)
SOČNA PILETINA NA KINESKI NAČIN Recept pevačice Maje Berović oboriće vas s nogu
Maja Berović, pevačica za čiji se nastup uvek traži karta više, od 2007. godine je deo srpske muzičke scene. Da nema talenat samo za pevanje, dokaz je i ovo jelo od mešavine piletine, pirinča i povrća koje je pravi raj za nepca. Majinu kuhinju najviše vole sin Lav i suprug Alen, koji uživaju u njenim specijalitetima.
![krompir pire](/data/images/2024-07-05/93069_shutterstock-1733655299_f.jpg)
TAJNI SASTOJCI ZA NAJKREMASTIJI KROMPIR PIRE Marta Stjuart otkriva kako da bude savršen i bez grudvica
Napravite najbolji krompir pire po receptu Marte Stjuart.
![dunavski talasi](/data/images/2024-07-05/93042_dunavski-talasi_f.jpg)
DUNAVSKI TALASI Starinski desert na kome su odrasle generacije, ukusa koji se pamti
Klasik sa višnjama i čokoladom oduševiće i one izbirljive.
![musaka sa spanaćem](/data/images/2024-07-05/93041_musaka-od-spanaca_f.jpg)
MUSAKA OD SPANAĆA Aromatični specijalitet koji pomera granice dobrog ukusa
Klasik na drugačiji način, za pravo uživanje.
![posni prebranac](/data/images/2024-07-03/92821_prebranac_f.jpg)
POSNI PREBRANAC Držaće vas dugo sitim, a pomera granice dobrog ukusa
Slasno jelo ni malo ne zaostaje za mrsnom verzijom, a oduševiće i one izbirljive.
Komentari (0)