MARIJINA LONDON TORTA ZA SVE SVEČANOSTI Raskošna i neodoljiva, oduševiće sve goste

Ivana Pavlović

09:00

U sosu sa 0

Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Marije Jovanović iz Beograda

london torta
Privatna arhiva/Marija Jovanović
london torta Privatna arhiva/Marija Jovanović
 

Piše: Ivana Pavlović

 

Raskošna poslastica bogatog ukusa koja će oduševiti goste na svečanoj  trpezi. Ovim rečima bi mogla da se opiše london torta, čiji recept nam je dala Marija Jovanović iz Beograda, autorka profila „naša kreativna kuhinja“, supruga i majka. Ekonomista po zanimanju, iz sela Ratari kod Smederevske Palanke, već 15 godina živi u Beogradu, a kuvanje joj je hobi u kome uživa. Najviše voli da pravi slatkiše, a suprug i deca su joj najveća podrška, ali i glavni degustatori svega što spremi.

 

Gde i kada ste prvi put čuli za london tortu?

- Za ovu tortu sam prvi put čula od koleginice. Pričala je da joj je omiljena, ali gde god je kupovala, bila joj je preslatka. To sam shvatila kao izazov i napravila sam je sa manje šećera.

Šta je važno za dobre beze kore?

- Pri pravljenju beze kore jako je bitno da posuda i mikser budu suvi, bez kapi vode. Jaja moraju biti sobne temperature, nikako iz frižidera.

Da li šećer dodajete postepeno?

- Šećer dodajem iz tri puta kako bi se sav otopio prilikom mućenja. Obavezno u toku mućenja špatulom skinem sve sa ivice posude i nastavim sa mućenjem.

Kako znate da je fil od žumanaca dovoljno kuvan?

- Kuvanje fila na pari ume da bude naporno. Meni pomaže štoperica koju podesim na 16 minuta. Žumanca se umute penasto sa šećerom, mešam ih na pari dok ne spadne ta pena i polako počinje da se vidi trag na dnu posude. Takođe znak da je fil kuvan je kada smesa postane lepljiva. Najbitnije je strpljenje.

 

Da li ste je nekada pravili sa drugim sastojcima?

- Može da se koristi i margarin, ali preporučujem maslac jer fil bude kremastiji i ukusniji, a i zdraviji. Eksperimentisala sam i sa mlečnim, tamnim, belim čokoladama, čak i u kombinaciji. Svaka čokolada daje drugačiji ukus filu.

Koje je najbrže jelo koje ste spremili?

- Cezar salata, koja je najbolja u sezoni salate i paradajza, jako osvežavajuća.

Koje jelo ste najduže spremali i koje vam je bilo najkomplikovanije?

- Najduže se spremaju sarma ili gulaš. Ne volim komplikovana jela, uvek gledam da ih pojednostavim.

Koje jelo niste nikad spremali, a voleli biste da probate?

- Nikad nisam spremila špansku paelju, a jako bih volela. Ostavila mi je dobar ukus još od letovanja u Španiji.

Da li više volite da spremate slana ili slatka jela, komplikovanije ili instant recepte?

- Više volim da spremam slatka jela, ali češće spremam slana. Volim jednostavne recepte sa dostupnim sastojcima.

 

Recept

London torta

Kore 1 i 3:

Mere su za jednu, peku se dve ovakve.

Kalup 24 cm, okrugli.

  • 6 belanaca
  • 6 kašika šećera
  • 2 kašike brašna
  • 8 kašika pečenog mlevenog badema

Kore 2 i 4:

Mere su za jednu, peku se dve.

  • 6 belanaca
  • 6 kašika šećera
  • 2 kašike brašna
  • 8 kašika mlevenih oraha
  • oko 30 gr rendane čokolade (jedna štangla)

Fil sa orasima:

  • 10 kašika mleka
  • 8 kašika šećera
  • 250 g mlevenih oraha
  • 100 g putera

Fil sa čokoladom i lešnikom

  • 24 žumanaca
  • 24 kašike šećera
  • 300 g putera
  • 150 g crne čokolade
  • 150 g pečenih mlevenih lešnika

Priprema:

 

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Belanca čvrsto umutiti, dodati šećer i mutiti dok se ne otopi. Zatim umešati brašno i bademe špatulom. Peći 15 minuta na 200 °C. Napravite i druge kore. Mleko i šećer stavite da provri pa zalijte preko oraha, izmešajte, te ostavite da se prohladi. Ohlađeno sjediniti sa puterom sobne temperature, dobro izmiksajte. Umutite žumanca sa šećerom dok ne pobele i ne zgusnu se, zatim ih kuvajte na pari nekih 15-20 minuta. Od smese uzeti i odvojiti u drugu posudu trećinu fila, a u ostatak staviti čokoladu da se otopi dok je toplo. Ostaviti sa strane da se ohladi. U čokoladni deo dodati 200 g putera sobne temperature i dobro umutiti. U drugi deo, žuti, dodati 100 g putera, umutiti pa dodati lešnike, sjediniti. Filovati naizmenično kore, prvo koru sa orasima, pa pola čoko fila, kora sa bademom, fil sa orasima, kora sa orasima, fil sa lešnikom, kora sa bademom - čoko fil. Možda redosled slaganja nije po originalu, ali je svakako ukusna i jaka. Umotajte folijom tortu i ostavite je preko noći. Sutradan dekorišite po želji.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading