Kako stojimo sa znanjem kuvanja testenine? Loše, jako loše… Zato primenite nekoliko praktičnih saveta i testenina će vam uvek ispasti savršeno
O kuvanju testenine postoje različite teorije. Svako tvrdi da je njegova najbolja. Ne zna zašto, ali tako se kod njih već kuva generacijama. I tu nema diskusije…
Neki stavljaju ulje u vodu u kojoj se kuva testenina, drugi pak nakon kuvanja ispiraju testeninu hladnom vodom, treći sole nakon kuvanja, a neki pak testeninu uopšte ne jedu, jer, kako kažu, testenina deblja.
No, kako jesti jela koja imaju puno „safta“ nego upravo s testeninom? Dobro, može s njokama, knedlama, ali bolongese, carbonara, milanese ili aglio olio e peperoncini? To bez prave italijanske paste definitivno ne ide!
Primenite nekoliko praktičnih saveta i testenina će ispasti savršeno:
1. Vodu dovedite do tačke ključanja, posolite i nakon toga smanjite temperaturu (probajte da li je voda dovoljno slana, mora imati slanost Jadranskog mora).
2. Stavite testeninu u vodu i dovedite je do faze da „lagano vri“
3. Sada upotrebite visokotehnološki trik da se testenina ne zalepi: Mešajte testeninu! (jednostavno, zar ne…) ovo je za sve one koji tvrde da stavljaju ulje da se testenina ne bi lepila.
4. Neka vam ne padne na pamet da stavljate ulje!
5. Minut pre nego što proizvođač preporučuje da je testenina skuvana, probajte je. Ako je „al dente“ izbacite je u cediljku i gotovo! U drugoj varijanti se testenina vadi iz vode i stavlja u umak. U tom slučaju dodavanjem vode dobijate kremaznost. Koju tehniku ćete upotrebiti zavisi od jela koje pripremate.
Ako pravite jelo sa visokokvalitetnom testeninom, voda u kojoj se kuvala nakon hlađenja mora biti gusta i mutno-bele boje.
6. Neka vam ne padne na pamet ispiranje vodom – ako stavljate ulje ili ispiremo vodom poništićete prvobitnu ulogu testenine, a to je da se sljubi sa „saftom“! U prvom slučaju će ulje napraviti tanki sloj oko testenine i saft će jednostavno kliznuti, a u drugom ćete isprati tanki skrobni sloj koji se formira na površini testenine i zapravo privlači saft.
Možda vas zanima:
PASTA SA PATLIDŽANOM PO RECEPTU EMINE JAHOVIĆ SRUŠILA MREŽE Bolju sigurno niste jeli
Poznata pevačica, autorka brojnih tekstova, dizajnerka parfema i šminke, Emina Jahović već decenijama utabanim stazama korača muzičkom scenom. Majka dva dečaka, Jamana i Javuza, i bivša supruga turskog pevača Mustafe Sandala smatra kuvanje velikom strašću i rado je u više navrata svoje recepte delila sa pratiocima na mrežama. Odlično se snalazi u kuhinji, a jedan od njenih omiljenih recepata je pasta sa crvenim sosom, sočno jelo koje će vam zagrejati dušu i telo.
NEMAČKE ŠPECLE OSVAJAJU NA PRVI ZALOGAJ Često ih prave i u Vojvodini, ko ih jednom proba uvek im se vraća
Sočno i slasno jelo držaće vas dugo sitim.
PASTA IZ RERNE ZA KADA NEMATE VREMENA A 100 puta bolja od one klasične, prste da poližete
Sočna i punog ukusa, postaće vaše novo omiljeno jelo.
SARA JO ZNA RECEPT ZA NAJBOLJU PASTU Sočna i kremasta, imaćete osećaj kao da ste u Italiji
Pevačica i bivša predstavnica Srbije na Evrosongu pre nekoliko godina je u jednoj emisiji podelila recept za ovo sočno jelo. S obzirom na to da je dobar deo života provela u Rimu, ne čudi što se opredelila baš za njihovu kuhinju. Svi koju su probali ovu neodoljivu pastu tvrde da bolju nisu jeli.
SOČNA PILETINA U KREMASTOM SOSU SA PEČURKAMA Brz i zdrav ručak, poješće se za tili čas
Pikantan recept sa piletinom za sve gurmane
SLAVICIN VOĆNI KOLAČ ZA SAVRŠEN VIKEND Lako se pravi, a topi se u ustima
Napravite ovaj neodoljivi voćni kolač po receptu Slavice Milojević iz Vranja
BORISOV BRZI KOLAČ SA BANANAMA MIRIŠE NA DOM A topi se u ustima
Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Borisa Krasnića iz Beograda
BILJANINA VOĆNA MAĐARICA BUDI SVA ČULA A manje teška od klasične
Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Biljane Petrović iz Doboja
NINA NAM JE DALA RECEPT ZA BOMBA LOLA TORTU Svakim zalogajem budi nostalgiju
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Nine Ilić Vasić iz Valjeva
Komentari (0)