Kako stojimo sa znanjem kuvanja testenine? Loše, jako loše… Zato primenite nekoliko praktičnih saveta i testenina će vam uvek ispasti savršeno
O kuvanju testenine postoje različite teorije. Svako tvrdi da je njegova najbolja. Ne zna zašto, ali tako se kod njih već kuva generacijama. I tu nema diskusije…
Neki stavljaju ulje u vodu u kojoj se kuva testenina, drugi pak nakon kuvanja ispiraju testeninu hladnom vodom, treći sole nakon kuvanja, a neki pak testeninu uopšte ne jedu, jer, kako kažu, testenina deblja.
No, kako jesti jela koja imaju puno „safta“ nego upravo s testeninom? Dobro, može s njokama, knedlama, ali bolongese, carbonara, milanese ili aglio olio e peperoncini? To bez prave italijanske paste definitivno ne ide!
Primenite nekoliko praktičnih saveta i testenina će ispasti savršeno:
1. Vodu dovedite do tačke ključanja, posolite i nakon toga smanjite temperaturu (probajte da li je voda dovoljno slana, mora imati slanost Jadranskog mora).
2. Stavite testeninu u vodu i dovedite je do faze da „lagano vri“
3. Sada upotrebite visokotehnološki trik da se testenina ne zalepi: Mešajte testeninu! (jednostavno, zar ne…) ovo je za sve one koji tvrde da stavljaju ulje da se testenina ne bi lepila.
4. Neka vam ne padne na pamet da stavljate ulje!
5. Minut pre nego što proizvođač preporučuje da je testenina skuvana, probajte je. Ako je „al dente“ izbacite je u cediljku i gotovo! U drugoj varijanti se testenina vadi iz vode i stavlja u umak. U tom slučaju dodavanjem vode dobijate kremaznost. Koju tehniku ćete upotrebiti zavisi od jela koje pripremate.
Ako pravite jelo sa visokokvalitetnom testeninom, voda u kojoj se kuvala nakon hlađenja mora biti gusta i mutno-bele boje.
6. Neka vam ne padne na pamet ispiranje vodom – ako stavljate ulje ili ispiremo vodom poništićete prvobitnu ulogu testenine, a to je da se sljubi sa „saftom“! U prvom slučaju će ulje napraviti tanki sloj oko testenine i saft će jednostavno kliznuti, a u drugom ćete isprati tanki skrobni sloj koji se formira na površini testenine i zapravo privlači saft.
Možda vas zanima:
SARA JO ZNA RECEPT ZA NAJBOLJU PASTU Sočna i kremasta, imaćete osećaj kao da ste u Italiji
Pevačica i bivša predstavnica Srbije na Evrosongu pre nekoliko godina je u jednoj emisiji podelila recept za ovo sočno jelo. S obzirom na to da je dobar deo života provela u Rimu, ne čudi što se opredelila baš za njihovu kuhinju. Svi koju su probali ovu neodoljivu pastu tvrde da bolju nisu jeli.
SVE NAMIRNICE VEĆ IMATE U KUĆI Napravite brzi, jeftin, a ukusan ručak od svega par sastojaka
Ako ne znate šta biste danas pripremali za ručak, evo jedne odlične ideje
SVI GA POGREŠNO PRAVE Uz ovaj trik bolonjez sos više nikad neće biti mastan i težak
TikTok korisnica Holi objasnila je da dok pržite meso treba samo da presavijete komad papirnog ubrusa i stavite ga među hvataljke
PREUKUSAN I BRZ DORUČAK Lepinja sa jogurtom i sirom, savršen zalogaj za nekoliko minuta
Zamesite domaće pecivo koje će vas oduševiti
JELENINA VOĆNA ROZEN TORTA RAJ ZA SLADOKUSCE Savršena za sve važne prilike
Napravite ovu svečanu poslasticu po receptu Jelene Filić iz Velike Plane
TAJNA SAVRŠENOG RUČKA Zapečeni kremasti krompir - bogatstvo ukusa u svakom sloju
Ovaj recept je jednostavan za pripremu, a rezultati su fenomenalni - savršeno pečen krompir sa bogatim slojem sira i kremaste pavlake, koji se topi u ustima
RECEPT BAKA DRAGINJE Starinske šufnudle punjene sirom, a prelivene kajmakom
Za mlade domaćice koje se ne sećaju šta su šufnudle, bitno je istaći da je ukus sličan knedlama, ali da je ovo slana varijanta, fenomenalan za večeru
NAJBOLJI JE KADA SE DOBRO ZAMASTI Domaćinski podvarak sa butkicom po baka Mirinom receptu
Podvarak niko ne odbija, o ovaj po receptu baka Mire je neodoljiv
RECEPT ZA DINSTANI GRAŠAK SE NAJVIŠE TRAŽI Ukus je savršen, nema toga ko može da mu odoli
Brzo se sprema, a preukusno je. Što je najbolje i deca ga obožavaju
Komentari (0)