SLAĐINA PANAMA TORTA BOLJA OD KLASIČNE Čokoladna, jaka i kremasta, za sve svečane prilike

Ivana Pavlović

09:00

U sosu sa 0

Napravite ovu tradicionalnu poslasticu po receptu Slađane Rože iz Zrenjanina

panama torta
Privatna arhiva
panama torta Foto: Privatna arhiva/Slađana Roža
 

Piše: Ivana Pavlović

Ako volite čokoladne, kremaste torte punog ukusa, panamu ćete obožavati. Recept je sa nama podelila Slađana Roža, talentovana poslastičarka i influenserka iz Zrenjanina. Autorka profila just sweet sladjano svoj hobi je pretvorila u posao, pa sada zarađuje radeći ono što najviše voli. Pitali smo da li je moguće napraviti posnu varijantu ove poslastice, ali i još neka kulinarska pitanja.

Gde i kada ste prvi put čuli za ovaj recept, i kako ste se odlučili da ga napravite?
- Pošto sam bloger  poslastičar, istraživala sam recepte poznatih tradicionalnih torti te je tako došla na red i ova „panama“ torta koju sam napravila sa velikim zadovoljstvom. Jednostavno to je savršena torta sa mekim sočnim čokoladnim biskvitom natopljenim rumom. Čokoladna krema daje nestvarnu aromu sa savršenim ukusom.
Kako da fil ispadne savršen?
- Savršeni fil po meni mora biti od žumanaca koji se termički obrađuju sa šećerom na pari. Dodaje se puter i kvalitetna crna čokolada. To je kombinacija koju obožavam.
Da li može da se pravi i sa drugim sastojcima?
- Pošto ja često eksperimentišem, ovu varijantu torte pravila sam i sa orasima i sa lešnicima. Jednako je dobra kao i sa bademima. Sve je stvar ukusa.
Koji sastojci su ključni za dobar ukus?
- Isključivo belo brašno, puter i kvalitetna crna čokolada daju ovoj torti dobar ukus. Posnu varijantu sigurno ne bih preporučila.
Pribegavate li instant receptima?
- Uvek je izazov da se napravi torta sa više kora i filom, te da se fino ukrasi što iziskuje puno truda, veštine i vremena, za razliku od brzih instant recepata, gde je sve suprotno. Ali, s obzirom da žene u današnje vreme nemaju vremena, i mi influenseri moramo da pribegavamo instant receptima.
Koje je prvo jelo koje ste napravili? 
- Prvu poslasticu sam napravila u osnovnoj školi. Bila je to neka keks torta s orasima i penom od karamele koja je nažalost curila na sve strane, ali tako se valjda počinje.
Za koji slatkiš možete reći da je zahtevan?
- Definitivno je to doboš torta jer zahteva dobru tehniku kako u pravljenju kora tako i u filu, a da ne pričamo o karamel glazuri čija izrada se uči i vežba kako bi bila savršena. Takođe su izazov saher i opera torta jer su same po sebi specifične po načinu izrade i sklapanju.
Koju poslasticu biste predložili početnicima?
- Ljudi vole jednostavne recepte, ali to ne znači da svakom uspevaju. Ženicama uvek predlažem brzu tortu na bazi keksa, putera i soka od pomorandže (po želji mogu ubaciti i orašaste plodove). Dve kesice šlaga ukrašavaju tortu i završavaju priču.

Recept 
Panama torta

Sastojci
Za biskvit:

  • 8 jaja
  • 150 g šećera
  • 50 g čokolade
  • 160 g badema
  • 50 g brašna
  • 1 prašak za pecivo

Za fil:

  • 4 jaja
  • 120 g šećera u prahu
  • 150 g čokolade
  • 250 g margarina
  • 2 pune kašike ruma
  • 2 vanilin šećera

Za glazuru:

  • 100 g čokolade
  • 80 g margarina
  • par kapi ulja

Dodatno:

  • 2 dcl mleka
  • 2 kašike ruma

Priprema:

U jednoj posudi umutite žumanca sa šećerom. Zasebno ulupajte sneg od belanaca. Dodajte istopljenu prohlađenu čokoladu i samlevene bademe, pa sjedinite špatulom. Dodajte brašno i ulupan sneg od belanaca. Kalup obložite papirom, a ivice premažite margarinom i pospite brašnom pa rasporedite smesu. Pecite oko 35 do 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 170 stepeni, ali pazite da ne izgori. Pečen biskvit dvaput presecite kako biste dobili tri kore te ih nakvasite sa mlekom u koje ste dodali rum. Za kremu najpre izmiksajte jaja sa prah šećerom i vanilin šećerom, pa kuvajte na pari uz neprestano mućenje mikserom na najmanjoj brzini oko 12 min. Dodajte seckanu čokoladu, pa sve sjedinite još 5 minuta na pari. Stavite fil da se hladi i pokrijte prozirnom folijom. U ohlađeni fil postepeno dodajte omekšali margarin i dobro izmutite. Dodajte rum na kraju. Sledi sklapanje torte, kora, fil, kora, fil, kora fil, tanji sloj odozgo i sa strane. Pre sklapanja svaku koru premažite rumom. Ostavite tortu da odstoji bar dva sata u frižideru ili preko noći, pa preko nje izlijte glazuru. Priprema glazure: margarin otopite na pari, u njega dodajte iseckanu čokoladu i par kapi ulja.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading