VRBOVAČKA PERA Najstarija pita Jugoslavije koju je svaka domaćica znala da napravi, a sada je zaboravljena

Ivana Pavlović

09:00

Sezonski recepti 0

Od domaćih kora i slasnog fila, za najlepše jutro.

vrbovačka pera
Shutterstock

Potrebno je

  • 400 ml mlakog mleka
  • 600 g oštrog brašna
  • 100 g otopljenog maslaca
  • 20 g svežeg kvasca

Za fil:

  • 700 g svežeg sira
  • 2 jaja
  • 1 pavlaka
  • 2 kašike kukuruznog brašna
  • so
  • susam
  • oko 50 g putera

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Kvasac aktivirajte pa ga dodajte u brašno. Umešajte i otopljen maslac i malo mleka. Od smese zamesite glatko testo. Ostavite da odmori 45 minuta, a za to vreme pravite fil. U jednoj posudi sjedinite mladi sir, jaja, puter, pavlaku i kukuruzno brašno. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite testo da bude šire od pleha, pa u sredinu nanesite pripremljeni fil. Preko stavite ostatak testa. Pecite pitu oko 45 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Bon appetit!

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading