Recept za ovaj prelepi, lagani voćni kolač s nama je podelila Beograđanka Ana Lovrić
Piše: Ivana Pavlović
Ana je pravi zaljubljenik u kuvanje, a tu strast nasledila je od baka Olge. Odlučila je i da se stručno usavršava, pa je završila i Srednju školu za kuvare, Višu hotelijersku školu, ali ju je život ipak profesionalno odveo na drugu stranu. Ana, umesto da priprema hranu, sada je poslužuje. Ipak, ljubav prema kuvanju tu je i dan-danas, a Ana, koja je na društvenim mrežama poznata kao ana to sam ja, podelila je s nama svoj omiljeni recept za malinastu čiziku.
Zašto je malinasta čizika tako posebna?
- Zato što je lagana i kremasta, nema pečenja, brzo se napravi i jako je ukusna. Inače, od poslastica rado pravim kremaste torte koje se ne peku, ali i zdravije kolače. Posebno su mi omiljeni oni sa voćem i uvek se trudim da iskoristim sezonsko voće.
Da li može da se pravi i sa drugačijim sastojcima?
- Kao što sam već pomenula, jako volim deserte sa voćem i često ih pripremam. Ponekad novi recepti nastanu kombinacijom podloge i fila iz dva različita recepta. Ako se dodaju, na primer, borovnice ili kupine, već imate desert koji će biti i drugačije boje, ali i ukusa. Koje god bobičasto voće da odaberete, sigurno ćete uživati u ovoj kremastoj torti koja se topi u ustima. Voće daje svežinu i blago kiselkastu notu, crna čokolada jedva osetnu gorčinu, a sve zajedno je prava letnja rapsodija. Možda joj je jedina mana to što se ne može napraviti u posnoj varijanti.
Da li biste je preporučili početnicima u kuvanju?
- Početnicima u kuhinji bih preporučila da krenu od pripreme nekih jednostavnijih poslastica koje se ne peku. Za ljubitelje piškota tu su tiramisu bombice, dva rolata sa jagodama (jedan sa vanil-filom, a drugi koji ukusom podseća na tiramisu), kremaste kocke i, naravno, čuvena torta iz kutije za sladoled. Ljubitelji čizkejka na mom profilu će pronaći zaista veliki izbor, a naravno moram da pomenem i nama omiljenu jafa tortu, sa kojom nema greške. Mislim da nikada nisam napravila izdašniju tortu, koja je pritom jako dekorativna i čiji je ukus začarao svakog ko je imao priliku da je proba.
Koje je vaše omiljeno jelo?
- Omiljeno jelo su mi ćufte u paradajz sosu, baš kao i mojoj deci, mada se uvek vodi polemika hoće li prilog biti krompir pire ili makarone. Na kraju se ipak nekako složimo, a ja svaki put pomislim dobro je samo kada mi ne traže sarmu. Znam da će se mnogi začuditi, ali to je jelo koje ne volim ni da jedem, a ni da spremam. Pretpostavljam da je trebalo da im pružim drugu šansu, jer sam prvi put uspela u isto vreme i da ih spalim i da mi ne budu dovoljno kuvane. Da malo pojasnim situaciju. Imala sam 16 godina i u školi su nam pokazali kako se prave. Rešila sam da obradujem mamu i da je dočekam onako umornu posle dežurstva lepim ručkom. Umesto toga je zatekla kuću punu dima i šerpu kojoj nije bilo spasa. Od tada zaobilazim sarme u širokom luku.
Šta najviše volite da spremate?
- Kako i opis stranice navodi, na mom profilu ćete naći isprobane recepte po kojima pripremam peciva i kolače za svoju porodicu. Testo je bilo i ostalo moja najveća ljubav, tako da se rado hvatam u koštac sa komplikovanim pogačama. Od peciva najviše volim kiflice i mada imam savršen recept za njih, nikad ne propuštam da isprobam i neki novi.
Na koji svoj kolač ste najviše ponosni i zašto?
- Nekako je uvek bilo lakše sa tortama i kolačima. Ne mogu da se setim da mi se ikada desilo da mi neki ne uspe. Posebno sam ponosna na tortu bela rada, koju sam napravila mami za njen 40. rođendan. Rolati su mi se savršeno ispekli, nisu nigde pukli prilikom motanja, a gotova torta je bila impresivne veličine i ponosno je nosila 40 svećica. Žao mi je što nemam nijednu fotografiju kao uspomenu, jer je to bila prva zahtevnija torta koju sam samostalno napravila.
Da morate da izaberete samo jednu poslasticu od svega što ste pravili, koju biste izabrali kao posebnu ili kao najveći izazov?
- Mislim da sam veliku tremu imala samo još jednom, kada sam pre par godina pravila tortu oranž-drim (ili zebrandža), kako su je iz milošte prekrstili moji Instagram pratioci).
Sastojci:
Kora:
- 200 g mlevenog keksa
- 70 g maslaca
- oko 50 ml sveže isceđenog soka od pomorandže
Čoko-sloj:
- 100 g kvalitetne crne čokolade
- 3 kašike ulja
Čiz sloj:
- 250 g sira za kolače (maskarpone, sirni namaz ...)
- 40 g šećera u prahu
- 125 ml biljne slatke pavlake
- 1 kašičica arome vanile
Voćni sloj:
- 200 g malina (mogu i zaleđene)
- 40 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 1 ravna kašika gustina
- 2 kašike vode
Roze fil:
- 250 ml biljne slatke pavlake
- 250 ml hladnog mleka
- 1 kesica krem pudinga koji se ne kuva sa ukusom vanile
- 2 kašike šećera
- 10-ak propasiranih malina
- par kapi crvene boje (do željene nijanse)
Priprema:
Sjedinite sastojke za koru i utapkati u kalup (20 cm). Po potrebi dodajte još malo soka dok se ne dobije smesa pogodna za oblikovanje. Čokoladu istopite sa uljem na nižoj temperaturi i preliti preko kore. Sir za kolače kratko umutite sa šećerom i aromom vanile. Uz neprestano mućenje dolivajte po malo slatke pavlake, da se sve lepo sjedini i dobije kremast fil. Rasporedite preko čokolade i vratite u frižider.
Za voćni fil u šerpi zagrevajte voće sa šećerom i vanilin šećerom do ključanja. Sklonite sa šporeta i štapnim mikserom usitnite voće. Umešajte gustin rastvoren u vodi i nastavite kuvanje (uz neprestano mešanje) dok se fil ne zgusne. Prohlađeni fil ravnomerno rasporedite preko predhodnog sloja. Za roze fil u duboku činiju stavite slatku pavlaku, mleko, šećer i krem puding. Sve zajedno mutite oko 5 minuta. Dodajte maline i boju i kratko izmutite da se boja ujednači. Veći deo rasporedite u kalup i tortu odložite u frižider. Sutradan tortu ukrasite sačuvanim delom roze fila i svežim voćem.
Možda vas zanima:
MOSKVA ŠNIT Voćna neodoljiva poslastica nastala u Beogradu, a pomera granice dobrog ukusa
Osmislila je Anica Džepina, a postala je omiljena torta, ukusa koji se pamti.
KESTEN TORTA Brza jesenja poslastica koja pomera granice dobrog ukusa
Savršena jesenja poslastica ukusa koji se pamti, za sve prilike.
ŠVARCVALD TORTA Čuvena nemačka poslastica sa čokoladom i višnjama, poći će vam voda na usta
Čuvena nemačka poslastica nazvana po višnjevači, nastala je 1927.godine.
VEGANSKA TORTA BUDI SVA ČULA Sa avokadom i čokoladom, poći će vam voda na usta
Sve se izblenda i prelije, nema pečenja, a oduševljava na prvi zalogaj.
NATAŠINA PUNJENA BUNDEVA RAJ ZA NEPCA Po receptu blogerke profila "Nacina kuhinja"
Slano jelo u špageti bundevi koje će vas oboriti s nogu, po receptu Nataše Stević
JELENINA VOĆNA ROZEN TORTA RAJ ZA SLADOKUSCE Savršena za sve važne prilike
Napravite ovu svečanu poslasticu po receptu Jelene Filić iz Velike Plane
TAJNA SAVRŠENOG RUČKA Zapečeni kremasti krompir - bogatstvo ukusa u svakom sloju
Ovaj recept je jednostavan za pripremu, a rezultati su fenomenalni - savršeno pečen krompir sa bogatim slojem sira i kremaste pavlake, koji se topi u ustima
RECEPT BAKA DRAGINJE Starinske šufnudle punjene sirom, a prelivene kajmakom
Za mlade domaćice koje se ne sećaju šta su šufnudle, bitno je istaći da je ukus sličan knedlama, ali da je ovo slana varijanta, fenomenalan za večeru
NAJBOLJI JE KADA SE DOBRO ZAMASTI Domaćinski podvarak sa butkicom po baka Mirinom receptu
Podvarak niko ne odbija, o ovaj po receptu baka Mire je neodoljiv
Komentari (0)