HALONGROTOR Očaravajući švedski kolačići sa džemom, u pravoj eksploziji ukusa

Ivana Pavlović

09:00

Kulinarski globus 0

Idealni za slavsku trpezu, ali i lepo druženje sa prijateljima.

halongrotor
Shutterstock

Potrebno je

  • 125 g putera
  • 1/3 šolje šečera
  • 4/4 šolje brašna
  • 1/5 šolje krompirovog skroba
  • kašičica vanilinog šećera
  • pola kačičice praška za pecivo
  • oko 65 g džema od malina

Priprema

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Umešajte šećer i puter u veliku posudu. Pomešajte brašno sa krompirovim skrobom, vanilinim šećerom i praškom za pecivo. Zajedno sjedinite smesu sa brašnom sa smesom sa šećerom i puterom. Mešajte ih sa kašikom dok se skroz ne postanu testo.Testo napravite da ima oblik valjka. Isecite na broj komada koji želite,  standardna preporuka je 22 komada. Testo oblikujte kao lopitice i stavite u papirne čaše za kolače Napravite rupu u svakoj loptici. Zatim 3/4 svake loptice napunite džemom od malina. Pecite kolačiće oko 10 do 12 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Prijatno!

Možda vas zanima:

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading