NEODOLJIVA BAKLAVA SA JABUKAMA Sočni desert kome nećete moći da odolite

Izvor: Ivana Pavlović

09:00

Slatki kutak 0

Ako volite klasičnu baklavu ovu ćete obožavati. Jabuke daju posebnu draž.

baklava sa orasima
Shutterstock

Potrebno je

  • 500 g tankih kora
  • 1,5 kg jabuka
  • 200 g mlevenih oraha
  • 50 g grožđica
  • cimet
  • 250 g putera
  • 200 ml kisele vode
  • 4 šolje vode
  • 2 šolje šećera.

Priprema

Ogulite i izrendajte jabuke. Propržite ih  na suvo da tečnost iz jabuka ispari. Sklonite sa vatre pa dodajte mlevene orahe, grožđice i cimet. Tri kore naređajte jednu preko druge. Dodajte pripremljeni fil i urolajte. Ponovite postupak dok ne utrošite sav materijal. Poređajte u pleh obložen pek papirom. Isecite nožem na veličinu koju želite. Otopljeni puter i kiselu vodu prelijte preko baklave. Pecite 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Pečenu baklavu sa jabukama ostavite da se skroz prohladi. Za to vreme, kuvajte 10 minuta vodu i šećer pa prelijte vruć sirup preko hladne baklave. Bon appetit!
 

Možda vas zanima:

baklava sa orasima

ORIGINALNI RECEPT ZA BAKLAVU SA ORASIMA Može imati i 70 kora, a obožava je ceo svet

19:00

13 avgust, 2025

Kulinarski globus

Poslastica koju voli ceo svet, a najpopularnija je u Turskoj, na Bliskom istoku i Balkanu prvi put je napravljena 1473. godine, u periodu Mehmeda Osvajača. Smatra se da se najbolja baklava pravi u gradu Gazijantep, odakle potiču i najbolji majstori za baklave. Ova slatka pita može imati i do 70 vrlo tankih kora, a pravi se s različitim sastojcima, od oraha, lešnika do pistaća, maka, čokolade

Komentari (0)

Loading