NEODOLJIVA BAKLAVA SA JABUKAMA Sočni desert kome nećete moći da odolite
Ako volite klasičnu baklavu ovu ćete obožavati. Jabuke daju posebnu draž.
Potrebno je
- 500 g tankih kora
- 1,5 kg jabuka
- 200 g mlevenih oraha
- 50 g grožđica
- cimet
- 250 g putera
- 200 ml kisele vode
- 4 šolje vode
- 2 šolje šećera.
Priprema
Ogulite i izrendajte jabuke. Propržite ih na suvo da tečnost iz jabuka ispari. Sklonite sa vatre pa dodajte mlevene orahe, grožđice i cimet. Tri kore naređajte jednu preko druge. Dodajte pripremljeni fil i urolajte. Ponovite postupak dok ne utrošite sav materijal. Poređajte u pleh obložen pek papirom. Isecite nožem na veličinu koju želite. Otopljeni puter i kiselu vodu prelijte preko baklave. Pecite 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Pečenu baklavu sa jabukama ostavite da se skroz prohladi. Za to vreme, kuvajte 10 minuta vodu i šećer pa prelijte vruć sirup preko hladne baklave. Bon appetit!
Možda vas zanima:
BAKLAVA PUŽIĆI SA ORASIMA PONOS TURSKE I dupla mera je malo
Savršenog ukusa, a nisu preslatki.
BAKLAVA SA PISTAĆIMA Klasik koji nikada ne izlazi iz mode, za sve svečane prilike
Najbolje stavite odmah duplu meru.
POSNA BAKLAVA SA ČOKOLADOM Sa hrskavim korama i sočnim nadevom, polizaćete i tanjir
Još slađa od klasične baklave, nema ko će joj odoleti.
ORIGINALNI RECEPT ZA BAKLAVU SA ORASIMA Može imati i 70 kora, a obožava je ceo svet
Poslastica koju voli ceo svet, a najpopularnija je u Turskoj, na Bliskom istoku i Balkanu prvi put je napravljena 1473. godine, u periodu Mehmeda Osvajača. Smatra se da se najbolja baklava pravi u gradu Gazijantep, odakle potiču i najbolji majstori za baklave. Ova slatka pita može imati i do 70 vrlo tankih kora, a pravi se s različitim sastojcima, od oraha, lešnika do pistaća, maka, čokolade
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)